Τετάρτη 27 Μαΐου 2015

Τι προβλέπει το σχέδιο νόμου για την φορολόγηση των «μαύρων» καταθέσεων

Τι προβλέπει το σχέδιο νόμου για την φορολόγηση των «μαύρων» καταθέσεων
Δόθηκε σε ανοιχτή διαβούλευση - Προβλέπει νομιμοποίηση των αδήλωτων καταθέσεων εξωτερικού με φόρο 15% και των εισοδημάτων που δεν είναι δηλωμένα και βρίσκονται σε ελληνικές τράπεζες με φόρο 30%
Καταβολή φόρου 15% για τις καταθέσεις που βρίσκονται στις τράπεζες του εξωτερικού καθώς και δυνατότητα υποβολής συμπληρωματικής ή αρχικής δήλωσης έως 31 Ιουλίου για την αποκάλυψη εισοδημάτων που δεν είχαν δηλωθεί έως 31-12- 2014 και την καταβολή αυτοτελούς φόρου 30% χωρίς πρόσθετους φόρους και πρόστιμα, προβλέπει μεταξύ άλλων το νομοσχέδιο για την εθελοντική αποκάλυψη καταθέσεων στο εξωτερικό.




Η νομοθετική ρύθμιση αναρτήθηκε στο διαδίκτυο για δημόσια διαβούλευση 27 Μαΐου έως 5 Ιουνίου εδώ

Οι καταθέσεις του εξωτερικού θα νομιμοποιούνται και οι υποθέσεις για τα αδήλωτα εισοδήματα του εσωτερικού επίσης θα περαιώνονται σύμφωνα με τη ρύθμιση.

Αναλυτικά η νομοθετική ρύθμιση που τέθηκε σε διαβούλευση προβλέπει ότι:

1. Φυσικά ή νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας μπορούν να δηλώσουν έως τις ..../ εντός ............ από τη δημοσίευση του παρόντος, κεφάλαια ή/και επενδύσεις οι οποίες βρίσκονται στην αλλοδαπή και για τις οποίες συνέτρεχε είτε υποχρέωση δήλωσής τους είτε υποχρέωση καταβολής φόρου σύμφωνα με τις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις, εφόσον καταβάλουν φόρο με συντελεστή δεκαπέντε τοις εκατό (15%) υπολογιζόμενο επί της αξίας των κεφαλαίων ή/και των επενδύσεων που δηλώνουν.Για την εφαρμογή των διατάξεων της παραγράφου αυτής, τα κεφάλαια ή/και οι επενδύσεις αυτές πρέπει να υπάρχουν κατατεθειμένες ή επενδυμένες στην αλλοδαπή κατά την 30η Απριλίου 2015.

2. Για τα κεφάλαια ή/και τις επενδύσεις που δηλώνονται σύμφωνα με την προηγούμενη παράγραφο, ο φόρος που οφείλεται, αποδίδεται από τον ίδιο τον υπόχρεο με ειδική δήλωση στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. εντός του επόμενου μήνα από τη λήξη της προθεσμίας που προβλέπεται από την παράγραφο 1. Οι διατάξεις του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας (ν.4174/2014 – ΦΕΚ Α' 170) εφαρμόζονται ανάλογα και στο φόρο που οφείλεται με βάση το άρθρο αυτό.

3. Με την καταβολή του φόρου επί της αξίας των κεφαλαίων ή/και των επενδύσεων που δηλώνονται σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ.1 εξαντλείται η φορολογική υποχρέωση του υπόχρεου φυσικού ή νομικού προσώπου ή νομικής οντότητας για τα κεφάλαια ή/και τις επενδύσεις που δηλώνει. Για τα κεφάλαια ή/και τις επενδύσεις αυτές δεν ερευνάται, προκειμένου για την εφαρμογή των ισχυουσών φορολογικών διατάξεων, ο τρόπος απόκτησής τους και λαμβάνονται υπόψη για την κάλυψη ή τον περιορισμό της διαφοράς μεταξύ της συνολικής δαπάνης που προκύπτει, σύμφωνα με το άρθρο 32 του ν.4172/2013 (ΦΕΚ Α'167) και του εισοδήματος που δηλώνεται ή προσδιορίζεται από τη Φορολογική Διοίκηση σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 34 του ν.4172/2013.Επίσης, με την καταβολή του φόρου, δεν έχει εφαρμογή η περίπτωση α' της παραγράφου ιη΄ του άρθρου 3 του ν. 3691/2008, όπως ισχύει (ΦΕΚ Α΄ 166/05.08.2008) και τα δηλωθέντα απαλλάσσονται από οποιοδήποτε άλλο φόρο, τέλος ή εισφορά.

4. Οι υποβάλλοντες τη δήλωση της παρ.1 λαμβάνουν πιστοποιητικό στο οποίο βεβαιώνεται η τήρηση της διαδικασίας του παρόντος άρθρου, καθώς και το γεγονός ότι η δήλωση κεφαλαίων ή/και επενδύσεων συνεπάγεται την εξάντληση της φορολογικής υποχρέωσης του δηλούντος για τα ανωτέρω κεφάλαια ή/και επενδύσεις. Δεν επιτρέπεται η διενέργεια φορολογικού ελέγχου από μόνο το γεγονός ότι το φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα υπέβαλε δήλωση της παραγράφου 1 του παρόντος, εκτός εάν προκύψουν νέα στοιχεία σύμφωνα με το άρθρο 25 του 4174/2013.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου