Κυριακή 3 Μαΐου 2015

Το κουνούπι «τίγρης»

Το κουνούπι «τίγρης»
Το Aedes albopictus, γνωστό και ως ασιατικό κουνούπι τίγρης, έχει χαρακτηριστικά ριγωτά μαύρα και άσπρα πόδια και μικρό ριγωτό ασπρόμαυρο σώμα, μικρότερου μεγέθους από το κοινό κουνούπι A.aegyptii.
Είναι ενδημικό στις τροπικές και υποτροπικές περιοχές της Νοτιοδυτικής Ασίας, όμως έχει μεταφερθεί και σε άλλες χώρες μέσω των ταξιδιών και των μεταναστεύσεων. Το κουνούπι αυτό είναι σημαντικό και επικίνδυνο, διότι ζει κοντά στους ανθρώπους και όχι σε υγροβιότοπους (ανθρωπόφιλο) και τρέφεται, εκτός από την αυγή και το σούρουπο, και κατά τη διάρκεια της ημέρας. 

Είναι ικανό να μεταδώσει στον άνθρωπο ,τουλάχιστον 22 ιώσεις: τους 4 οροτύπους του δάγκειου πυρετού, μια σειρά ιώσεων που προκαλούν φλεγμονές του εγκεφάλου και αρκετούς νηματώδεις φιλαριάσεων π.χ. Dirofilaria immitis, δεν πιστεύεται πάντως ότι μεταδίδει την ελονοσία. 

Το διάστημα 2005-2006, προκάλεσε επιδημία πυρετού, μιας ασθένειας αιμορραγικού πυρετού που επιτίθεται στις αρθρώσεις, στο γαλλικό νησί της Ρεϋνιόν στον ινδικό ωκεανό. 

Ένα χρόνο αργότερα, μια ανάλογη επιδημία ξέσπασε στη Ραβέννα της Ιταλίας, ενώ το 2010 ενοχοποιήθηκε για τη μετάδοση δάγγειου πυρετού στη Γαλλία και την Κροατία. 

Η πρώτη ευρωπαϊκή περιοχή στην οποία εμφανίστηκε το έντομο ήταν η Αλβανία το 1979. Μέχρι τα τέλη του περασμένου Δεκεμβρίου, δείχνουν τα στοιχεία του...
περισσότερα στο: marlanti

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου