Τετάρτη 27 Μαΐου 2015

«Καπνός» γίνονται 700 εκατ. ευρώ από τα δημόσια ταμεία λόγω του παρεμπορίου τσιγάρων





Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει ψηφίσει ειδικό Πρωτόκολλο για την πάταξη της παράνομης εμπορίας καπνικών προϊόντων, το οποίο προβλέπει μία σειρά συντονισμένων και ενιαίων σε παγκόσμια κλίμακα ενεργειών. Στην Ελλάδα, το Πρωτόκολλο του ΠΟΥ δεν έχει όμως επικυρωθεί.

Κι αυτό, όπως αναφέρει ο επικεφαλής της Εθνικής Επιτροπής για τον Έλεγχο του Καπνίσματος, καθηγητής, κ. Παναγιώτης Μπεχράκης, παρόλο που το παρεμπόριο καπνού βρίσκεται σε έξαρση και συντρέχουν εξαιρετικά ιδιαίτερα λόγοι Υγείας και Οικονομίας για την αντιμετώπισή του.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, η απώλεια δημοσίων εσόδων  από την παράνομη κυκλοφορία και χρήση μη φορολογημένων καπνικών προϊόντων υπολογίζεται  στα 700 εκατ. ευρώ ετησίως. Επιπλέον, οι σχετικά πρόσφατες ειδικές δράσεις, που αναπτύχθηκαν σε συνεργασία με την καπνοβιομηχανία, κρίνονται μάλλον ανεπαρκείς.

Εκτός της οικονομικής παραμέτρου, τονίζει ο ειδικός και το θέμα της προστασίας Δημόσιας Υγείας δεδομένου ότι «α)κυκλοφορούν στην αγορά και χρησιμοποιούνται ευρέως, προϊόντα παντελώς  ανεξέλεγκτα, άρα επικίνδυνα για τη Δημόσια Υγεία. β) η χαμηλή τιμή των αδασμολόγητων καπνικών προϊόντων προωθεί το κάπνισμα κυρίως στα μικρά παιδιά, προάγει το κάπνισμα γενικότερα και αυξάνει την εξάρτηση στη νικοτίνη.γ)το παρεμπόριο αυτό εμποδίζει την πολιτεία στη λήψη τιμολογιακών μέτρων για τη μείωση του καπνίσματος, που αποτελεί ουσιαστική διαδικασία προστασίας της Δημόσιας Υγείας».

Η Εθνική Επιτροπή για τον Έλεγχο του Καπνίσματος ζητεί την άμεση επικύρωση και εφαρμογή χωρίς καθυστέρηση του σχετικού Πρωτοκόλλου του ΠΟΥ, αναφέροντας πως η εφετινή Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος «δίνει στην Ελληνική Πολιτεία μία μοναδική ευκαιρία δυναμικών αποφάσεων ταυτόχρονης προστασίας της Υγείας και της Οικονομίας με παράλληλη τήρηση των προγραμματικών εξαγγελιών της Κυβέρνησης και των διεθνών συμβατικών υποχρεώσεων της χώρας μας».

Παναγιώτα Καρλατήρα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου