Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2015

Ελβετός εκατομμυριούχος «εγκέφαλος» απάτης με έργα τέχνης


Ελβετός εκατομμυριούχος «εγκέφαλος» απάτης με έργα τέχνης
Είναι ιδιοκτήτης αποθήκης «θησαυρών» εκατομμυρίων λιρών
Ανάμεσα στα θύματα του Yves Bouvier ο Ρώσος μεγιστάνας Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ - Χειραγωγούσε τις τιμές των έργων τέχνης κατά την πώλησή τους.
Ο Ελβετός εκατομμυριούχος Yves Bouvier συνελήφθη την Τετάρτη από την αστυνομία του Μονακό ως ο εγκέφαλος σπείρας που εξαπατούσαν δισεκατομμυριούχους με έργα τέχνης.
Ανάμεσα στα θύματά του και ο γνωστός σε όλους μας Ρώσος μεγιστάνας Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ.




Ο Yves Bouvier συνελήφθη με την κατηγορία πως χειραγωγούσε τις τιμές κατά την πώληση των έργων τέχνης. Σύμφωνα με δηλώσεις του γενικού εισαγγελέα του Μονακό εκτός από τον Ελβετό εκατομμυριούχο συνελήφθησαν ακόμη δυο άτομα ως συνεργοί του.



Τα έργα για τα οποία ο Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ, ιδιοκτήτης της ποδοσφαιρικής ομάδας Μονακό, αλλά και του Σκορπιού, εξαπατήθηκε είτε με υπερτιμημένες τιμές είτε με πλαστά έγγραφα είναι Πικάσο, Μοντιλιάνι, Γκωγκέν, Ντεγκά και Λεονάρντο ντα Βίντσι. Όπως ανακοίνωσε ο γενικός εισαγγελέας «Ο κ. Bouvier διαχειρίζεται το Luxembourg Freeport, έναν τεράστιο χώρο αποθήκευσης έργων τέχνης και άλλων «θησαυρών» αξίας δισεκατομμυρίων λιρών» .

Η έρευνα για να διαπιστωθεί ο αριθμός των θυμάτων συνεχίζεται σε Αμερική, Αγγλία αλλά και Ασία, ενώ από τις μέχρι τώρα πληροφορίες η απάτη εις βάρος της οικογένειας Ριμπολόβλεφ ξεπερνά τα δέκα εκατομμύρια ευρώ.

Η δικηγόρος της οικογένειας Ριμπολόβλεφ δήλωσε πως : «ξεκίνησε έρευνα από τις δικαστικές Αρχές του Μονακό κατά του του κ. Yves Bouvier, ενός από τους πιο διάσημους ανθρώπους στον κόσμο της τέχνης, ο οποίος είναι, μεταξύ άλλων, ο ιδιοκτήτης των freeports της Σιγκαπούρης, της Γενεύης και του Λουξεμβούργου. ειτα από συνεργασία πέραν των δέκα ετών με τον κ. Bouvier, η οικογένεια Ριμπόλοβλεφ έλαβε κάποιες πληροφορίες για πιθανή απάτη και χειραγώγηση των τιμών στην αγορά έργων τέχνης από τον ίδιο και τους συνεργούς του.

Το Luxembourg Freeport


Η έκταση του θέματος και όλα τα θύματα της απάτης δεν έχουν ακόμη προσδιοριστεί σε αυτό το σημείο» δήλωσε. Τον περασμένο Σεπτέμβριο ο κ. Bouvier, ο οποίος διευθύνει την εταιρεία μεταφοράς έργων τέχνης Natural Le Coultre με έδρα τη Γενεύη, άνοιξε το Luxembourg Freeport δίπλα από το αεροδρόμιο του Μεγάλου Δουκάτου, μια θωρακισμένη αποθήκη αξίας 60 εκατομμυρίων ευρώ (44 εκατ. λιρών) η οποία αυτή τη στιγμή στεγάζει έργα τέχνης, εκλεκτά κρασιά, διαμάντια και πολύτιμα μέταλλα. Βαθύπλουτοι ξένοι επιλέγουν όλο και περισσότερο να φυλάγουν τα έργα και τους θησαυρούς τους σε γιγαντιαίες αποθήκες υψηλής ασφάλειας, γνωστές ως freeports, ώστε να αποφεύγουν να πληρώνουν φόρους επί της αξίας τους. Οι αποθήκες γενικά βρίσκονται κοντά σε αεροδρόμια και αποβάθρες σε οικονομικές περιοχές, στις οποίες στεγάζονται πλούσιοι ομογενείς, όπως η Γενεύη, η Ζυρίχη, το Μονακό και η Σιγκαπούρη. Ο επιχειρηματίας έχει παρόμοια δραστηριότητα και στη Σιγκαπούρη.

Η σύλληψη του κ. Bouvier ήταν μέρος μιας «διεθνούς έρευνας που κάλυψε διάφορες δικαιοδοσίες και πολλές ηπείρους», ανέφερε πηγή, στην Ελβετική εφημερίδα Le Temps.

«Ο Yves Bouvier έλεγε σε πελάτες: Βλέπω όλα αυτά που περνούν μέσω των freeports. Έχω πρόσβαση στις καλύτερες προσφορές στην αγορά τέχνης», ανέφερε άλλη πηγή στην εφημερίδα. «Το πρόβλημα είναι ότι τους έλεγε ψέματα για την τιμή των έργων τέχνης».

Οι πλούσιοι ολοένα και περισσότερο αποθηκεύουν τα περιουσιακά τους στοιχεία σε freeports, όπως αυτό στο Λουξεμβούργο, οι γνώστες των οποίων λένε ότι είναι μια νέα μορφή φορολογικού παράδεισου. Στους πελάτες των freeports περιλαμβάνονται επίσης επενδυτικά ταμεία, μουσεία και γκαλερί. Τα freeports αναπτύσσονται καθώς χώρες όπως το Λουξεμβούργο και η Ελβετία έχουν θέσει τέρμα στο τραπεζικό απόρρητο, σε μια προσπάθεια να απαλλαγούν από τη φήμη τουως φορολογικοί παράδεισοι. Τα freeports ήταν παλαιότερα γνωστά ως τελωνιακές περιοχές που είχαν αρχικά χρησιμοποιηθεί για την αποθήκευση πρώτων υλών και βιομηχανικών προϊόντων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου