Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2015

Το φόρεμα που δίχασε το διαδίκτυο: Λευκό με χρυσό ή μπλε με μαύρο;

Το φόρεμα που δίχασε το διαδίκτυο: Λευκό με χρυσό ή μπλε με μαύρο;
Ένα όμορφο και κομψό φόρεμα απασχολεί το τελευταίο διάστημα τους χρήστες του διαδικτύου σε όλο τον κόσμο - Τι χρώμα έχει το φόρεμα για σας; - Είναι λευκό με χρυσό ή μπλε με μαύρο;
Το φόρεμα που βλέπετε στη φωτογραφία έχει διχάσει τους χρήστες του διαδικτύου σε τέτοιο βαθμό που χωρίστηκαν σε δύο διαφορετικές ομάδες με δύο ξεχωριστά hashtag. Ποιο είναι άραγε το χρώμα του κομψού φορέματος και γιατί οι μισοί χρήστες του πλανήτη το βλέπουν χρυσό με λευκό (#whiteandgold) και οι υπόλοιποι μισοί υποστηρίζουν ότι το φόρεμα είναι μπλε με μαύρο (#blackandblue);








Με το hashtag #TheDress ο μπλόγκερ Swiked ζήτησε «την βοήθεια του κοινού», δηλαδή όλων των χρηστών του διαδικτύου, όταν ο ίδιος και οι φίλοι του δεν μπορούσαν να καταλήξουν στο χρώμα του φορέματος.

Η γνωστή ιστοσελίδα Buzfeed πήρε θέση στην διαφωνία, η οποία έγινε παγκόσμιο θέμα των απανταχού χρηστών και χώρισε τους χρήστες σε δύο ομάδες... Ακόμα και η βρετανική εφημερίδα Independent, που έκανε μια δημοσκόπηση μεταξύ των αναγνωστών της, δεν κατάφερε να βρει τη λύση αφού πλειοψήφισε μεν η ομάδα του «μπλε με μαύρο», αλλά μόνο οριακά!

Εκτός από τους «κοινούς θνητούς» ακόμα και celebrities, όπως η Taylor Swift ή η Anna Kendrick μπήκαν στην διαδικασία να προβληματιστούν και να διαφωνήσουν για το χρώμα του φορέματος, που η μεν πρώτη το έβλεπε μπλε και μαύρο ενώ η δεύτερη δήλωνε πως το χρώμα του επίμαχου φορέματος είναι λευκό με χρυσό!

Έτσι, προτού τα νεύρα των χρηστών γίνουν κουρέλια και για να σταματήσει ο διχασμός στο διαδίκτυο η επιστήμη έρχεται να δώσει απάντηση στον γρίφο για δυνατούς λύτες.

Ο νευροεπιστήμονας Bevil Conway μίλησε για το παράξενο φαινόμενο στο αμερικανικό περιοδικό Wired και εξήγησε το παράδοξο γεγονός ως εξής: «Διαφορετικά μήκη κύματος του φωτός που αντιστοιχούν σε διαφορετικά χρώματα, μπαίνουν μέσα στα μάτια μας μέσα από τους φακούς και "χτυπούν" τον αμφιβληστροειδή χιτώνα. Εκεί, οι χρωστικές ουσίες διεγείρουν τις νευρικές συνδέσεις του οπτικού φλοιού και επιτρέπουν στον εγκέφαλο να σχηματίσει αυτά τα σήματα που λαμβάνει σε μια εικόνα.

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος φιλτράρει και φωτίζει αυτό που λαμβάνει για να δει το πραγματικό χρώμα ενός αντικειμένου αλλά το γαλαζωπό χρώμα του φορέματος επηρεάζει αυτή την ικανότητα του εγκεφάλου. Το οπτικό σύστημα κοιτάζει την εικόνα και προσπαθεί να βρει τα χρώματά της αλλά αυτά τα βλέπει ο καθένας ανάλογα με τον φωτισμό που επικρατεί. Έτσι, οι άνθρωποι που βλέπουν λιγότερο τη μπλε πλευρά θεωρούν ότι το χρώμα του φορέματος είναι λευκό με χρυσό ενώ εκείνοι που βλέπουν λιγότερο την χρυσή απόχρωσή του καταλήγουν να υποστηρίζουν ότι το χρώμα του φορέματος είναι μπλε και μαύρο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου