Παρασκευή 2 Ιανουαρίου 2015

Ποιoς είναι ο μεγαλοδικηγόρος Alexey Navalny, που αποτελεί τον μεγαλύτερο εχθρό του Putin

Ποιoς είναι ο μεγαλοδικηγόρος Alexey Navalny, που αποτελεί τον μεγαλύτερο εχθρό του Putin
Η Ρωσία βρίσκεται στη μέση της βαθύτερης οικονομικής κρίσης από το 2009. Υπό την πίεση των δυτικών κυρώσεων και την πτώση των τιμών του πετρελαίου, το ρούβλι έπεσε
κατακόρυφα αυτό το μήνα και ο Πούτιν, του οποίου η δημοτικότητα πέφτει επίσης, αντιμετωπίζει έναν πληθυσμό που είναι πανικόβλητος. Ο προκλητικός Navalny, ο άνθρωπος που ηγήθηκε των πρόσφατων μεγαλύτερων διαδηλώσεων κατά της κυβέρνησης, θεωρείται ένα επικίνδυνο τέχνασμα.

Ο άνθρωπος που κινητοποίησε και οργάνωσε πλήθος Ρώσων κατά του Πούτιν, ο μεγαλύτερος ηγέτης της αντιπολίτευσης, ο Alexey Navalny, κρίθηκε ένοχος για απάτη μαζί με τον αδερφό του από το δικαστήριο, κατηγορίες που πολλοί ισχυρίζονται ότι έχουν πολιτικά κίνητρα.
Χιλιάδες Ρώσοι συγκεντρώθηκαν κοντά στο Κρεμλίνο σε θερμοκρασίες που έφταναν υπό του μηδενός, το βράδυ της Τρίτης, φωνάζοντας συνθήματα κατά του Πούτιν όπως: «Όχι στον Πούτιν, όχι στον πόλεμο», «Η Κριμαία δεν είναι δική μας», «Ο Πούτιν είναι κλέφτης.». Ο Navalny αψήφησε τον κατ' οίκον περιορισμό και έδωσε το παρών στις διαμαρτυρίες, γεγονός που οδήγησε στην κράτησή του.

Ο Navalny είναι 38 ετών, δικηγόρος με ειδίκευση στα ακίνητα και πολιτικός, ο οποίος ξεκίνησε με μια ιστοσελίδα το 2010, για να προβάλλει τη διαφθορά των κρατικών εταιρειών. Η καυστική κριτική του, κέρδισε ένα πιστό κοινό και την οργή για το καθεστώς του Πούτιν. Το 2011, ο Navalny κάλεσε περίπου 5.000 Ρώσους για να διαμαρτυρηθούν για τις κοινοβουλευτικές εκλογές που κάποιοι θεώρησαν ότι υπήρξε νοθεία. Δύο χρόνια αργότερα, ο Navalny ήρθε δεύτερος σε ψήφους για δήμαρχος της Μόσχας, κερδίζοντας ένα μεγαλύτερο από τα προβλεπόμενα, 27% των ψήφων. Καταδικάστηκε σε κατ 'οίκον περιορισμό, τον Φεβρουάριο, όταν οι αρχές είπαν ότι παραβίασε την απαγόρευση των ταξιδιών που του είχε επιβληθεί σε σχέση με την ποινική υπόθεση εναντίον του. Η δικαστική περιπέτεια του αφορούσε την καταγγελία για υπεξαίρεση ποσού περίπου 400.000 ευρώ σε βάρος μίας κρατικής επιχείρησης. Έχει κριθεί ένοχος για αυτές τις κατηγορίες αλλά δεν έχει καταδικαστεί ακόμα σε ποινή φυλάκισης.
Ο αδελφός του Navalny, ο Όλεγκ, αντιμετώπισε τις ίδιες κατηγορίες και καταδικάστηκε σε τρεισήμισι χρόνια στη φυλακή. Ο δικαστής της υπόθεσης, δήλωσε ότι εξηγήσεις για τις διαφορετικές ποινές στα δύο αδέρφια, θα δοθούν αργότερα. Οι υποστηρικτές του Navalny θεωρούν ότι το κίνητρο της απόφασης είναι σαφές: Με τον Oleg πίσω από τα κάγκελα, η κυβέρνηση διατηρεί την επιρροή της στον Navalny χωρίς να τον καθιστά μάρτυρα. «Γιατί τον βάζετε στη φυλακή;», φώναξε ο Navalny στο δικαστή. «Αυτό είναι ένα βρώμικο κόλπο. Για να με τιμωρήσετε περισσότερο;»
Ο Navalny βρέθηκε για κάποιες ώρες υπό κράτηση, μαζί με πάνω από 100 διαδηλωτές να βρίσκονται έξω από το αστυνομικό τμήμα. Στην συνέχεια γύρισε σπίτι του με αστυνομική συνοδεία, όπου εξακολουθεί να βρίσκεται υπό κατ 'οίκον περιορισμό. Αφού αποσπάστηκε από την διαδήλωση από την αστυνομία, ο Navalny ήθελε να επικοινωνήσει με τον κόσμο γράφοντας στο twitter: «Το γεγονός ότι με είχαν υπό κράτηση σημαίνει μόνο ένα πράγμα, ότι υπάρχει ένα λιγότερο άτομο για να συλλάβουν,» είπε στους  870.000 followers στο του. «Δεν μπορούν να μας κρατούν όλους.»
«Με την προοπτική των κοινωνικο-οικονομικών διαδηλώσεων, το Κρεμλίνο δεν θέλει ο Navalny να γίνει ακόμα πιο δημοφιλής και αγαπητός», δήλωσε στο Bloomberg, ο πολιτικός αναλυτής στην Μόσχα, Masha Lipman. «Το μόνο πράγμα που είναι χειρότερο για τον Πούτιν από έναν μάρτυρα στην φυλακή μάρτυρας, είναι ένας ελεύθερος Navalny».








Πηγή: Ποιoς είναι ο μεγαλοδικηγόρος Alexey Navalny, που αποτελεί τον μεγαλύτερο εχθρό του Putin

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου