Κυριακή 30 Νοεμβρίου 2014

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα μπορεί να γίνουν συχνότερα

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα που εμφανίζονται ελάχιστες φορές σε εκατό χρόνια θα μπορούσαν να γίνουν «κοινό φαινόμενο», ως αποτέλεσμα της υπερθέρμανσης του πλανήτη, προειδοποιούν οι ειδικοί.

«Τα συχνότερα κύματα καύσωνα και άλλες ακραίες καιρικές συνθήκες μπορεί να είναι ήδη αναπόφευκτα, δημιουργώντας ένα κόσμο αυξημένων κινδύνων και αστάθειας», αναφέρει πρόσφατη έκθεση του Ομίλου της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Οι επιπτώσεις στην ανάπτυξη θα είναι πολύ σοβαρές καθώς θα υποβαθμίζονται οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις και τα αποθέματα νερού και θα ανεβαίνει το επίπεδο της στάθμης των ωκεανών, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων, υποστηρίζει η έκεθση με τίτλο «Turn Down the Heat: Confronting the New Climate Normal».

Επειδή το ατμοσφαιρικό σύστημα της Γης έχει «κλειδώσει» κοντά στο, 1,5 βαθμό Κελσίου πάνω από τα προ-βιομηχανικά επίπεδα από τα μέσα του αιώνα, μπορεί να είναι ήδη πολύ αργά για να αποφευχθούν τα ακραία καιρικά φαινόμενα, προειδοποιούν ειδικοί από το ινστιτούτο για την έρευνα των κλιματικών επιπτώσεων Climate Impact Research and Climate Analytics του Πότσνταμ.

Οι επιστήμονες ισχυρίζονται, ότι ακόμη και φιλόδοξες δράσεις για την άμβλυνση των συνεπειών της αύξησης της μέσης θερμοκρασίας δε θα είναι αρκετές για να αλλάξουν το τοπίο.

«Η έκθεση επιβεβαιώνει αυτό που λένε εδώ και καιρό οι επιστήμονες. Οι εκπομπές αερίων στο παρελθόν έχουν προκαλέσει μια αναπόφευκτη πορεία προς την υπερθέρμανση μέσα στις επόμενες δύο δεκαετίες, κάτι που θα επηρεάσει τους πιο φτωχούς κι ευάλωτους πληθυσμούς του πλανήτη» δήλωσε ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Τζιμ Γιονγκ Κιμ.

«Ήδη βλέπουμε να καταγράφονται πιο συχνά θερμοκρασίες ρεκόρ, η ένταση των βροχοπτώσεων αυξάνεται σε ορισμένες περιοχές, ενώ άλλες –π.χ. στη Μεσόγειο- γίνονται ολοένα και πιο ξηρές» πρόσθεσε και συνέχισε: «Ωστόσο, οι χώρες μπορούν να λάβουν μέτρα για να μειώσουν το ρυθμό της κλιματικής αλλαγής, παίρνοντας μέτρα για πιο ‘καθαρές’ δημόσιες συγκοινωνίες, ΄πράσινη’ ενέργεια και πιο ενεργειακά αποτελεσματικά εργοστάσια, κτίρια και ηλεκτρικές συσκευές».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου