Κυριακή 30 Νοεμβρίου 2014

Τα μακροβιότερα γκρουπ που ροκάρουν ασταμάτητα

Σεξ, ντράγκς και ροκ εν ρολ! Τι γίνεται όμως ότι το σεξ χάνει το ρυθμό του και τα ναρκωτικά αντικατασταθούν με χάπια για τη πίεση; Συνεχίζει ακάθεκτο το τρίτο
συστατικό του περίφημου μότο που ακολουθεί τους απανταχού ροκάδες.
Γερόλυκοι ή απλά ακούραστοι, οι γεροροκάδες που παρελαύνουν στο παρακάτω αφιέρωμα κάνουν ότι μπορούν για να διατηρήσουν τη φλόγα άσβεστη, σε πείσμα των καιρών που αρέσκεται να ανεβοκατεβάζει εύπεπτα συγκροτήματα και καλλιτέχνες που ενώ τη μια παραλαμβάνουν το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου, την επομένη στέλνονται άρον άρον σπίτι τους.
The Rolling Stones, The Who, Scorpions ανέθρεψαν γενιές και γενιές, ενώ τα ονόματά τους αποτελούν μερικά από τα διασημότερα brand names στη μουσική βιομηχανία.

Pink Floyd

Κάθε φορά που η βελόνα του πικάπ κυλούσε από τις αυλακιές του βινυλίου και έβγαινε η μελωδία των Floyd, το λιγότερο που ένιωθε ο φαν τους ήταν δέος. Μια ανεξήγητη ανατριχίλα που διαπέρναγε, και εξακολουθεί με την ίδια ένταση, το σώμα σαν εκείνη την ώρα να συντελείτο μια μουσική ηλεκτροπληξία…
Στίχοι με βάθος, κοινωνικό προβληματισμό και ευαισθησία, θεϊκές μελωδίες και τα εκατομμύρια θαυμαστών υποκλίνονται μπροστά στην ιδιοφυΐα των δαιμόνιων Βρετανών που δημιουργήθηκαν το 1965 στο Καίμπριτζ στην Αγγλία από τον μπασίστα Ρότζερ Γουότερς, τον κιμπορντίστα Ρίτσαρντ Ράιτ και το ντράμερ Νικ Μέισον.
Αρχική ονομασία του συγκροτήματος ήταν The Screaming Abdabs, με τη συμμετοχή του μπασίστα Κλάιβ Μέτκαλφ και των τραγουδιστών Τζουλιέτ Γκέιλ και Κιθ Νομπλ. Στο σχήμα προστέθηκε ο Σιντ Μπάρετ και μετονομάστηκαν σε Pink Floyd, παίρνοντας το όνομα τους από ένα αμάλγαμα του Floyd District Council και του μπλουζ μουσικού Pink Anderson. Αρχικά οι Floyd χαρακτηρίστηκαν σαν συγκρότημα του προοδευτικού ροκ (progressive rock ή και art rock) πριν ενταχθούν στην ψυχεδελική σκηνή της δεκαετίας του ’60.
Από τα πρώτα βήματα τους πάντως οι συνθέσεις τους χαρακτηρίζονταν από μια ιδιαιτερότητα, έντονους μουσικούς πειραματισμούς και διάθεση και στιλιστικούς συνδυασμούς. Η επιρροή του Syd Barrett στα πρώτα χρόνια ήταν έντονη και αδιαμφισβήτητη, μέχρι την αντικατάστασή του λόγω προβληματικής συμπεριφοράς από το David Gilmour το 1968.
Το πρώτο τους σινγκλ ήταν το τραγούδι «Arnold Layne», το οποίο ηχογραφήθηκε πριν το συγκρότημα υπογράψει στην «ΕΜΙ». Σκαρφάλωσε στο # 20 στη Μεγάλη Βρετανία, ακολουθούμενο από το «See Emily Play», που έφθασε στο # 6. Οι Pink Floyd κυκλοφόρησαν τον δίσκο «The Piper At The Gates Of Dawn», με τον συνθετικό ρόλο να έχει αναλάβει ο Μπάρετ και το ηχητικό σύνολο να παρουσιάζει μία περίεργη μορφή πειραματισμού.
Για πολλούς το κορυφαίο άλμπουμ του συγκροτήματος δεν είναι άλλο από το «The Dark Side Of The Moon» που οι Floyd κυκλοφόρησαν το 1973 και έμεινε 15 χρόνια στα Αμερικάνικα charts.
Το 1985 ο Ρότζερ Γουότερς αποχώρησε από το γκρουπ δηλώνοντας ότι οι Floyd ήταν πια μη λειτουργικοί και «ξοφλημένη υπόθεση». Τα μέλη που έμειναν πίσω συνέχισαν τις ηχογραφήσεις και να περιοδεύουν μέχρι το 1994. Σχεδόν μια δεκαετία μετά, το 2005, ο Γουότερς συμμετείχε στο Lοndon Live 8 παίζοντας μπροστά στο μεγαλύτερο κοινό που είχαν ποτέ σαν συγκρότημα.
Το 2014 κυκλοφόρησαν το 15ο άλμπουμ τους, το «The Endless River».

ZZ Top

Στην ηλικία τους, συνηθίζεται να απολαμβάνουν το εκάστοτε συνταξιοδοτικό πρόγραμμα, στη καλύτερη να «ξεκοκαλίζουν» το εφάπαξ, να τσουλάνε τα καροτσάκια με τα εγγόνια τους και να επισκέπτονται συχνάκις τον οικογενειακό γιατρό. Οι ZZ Top, όπως και όλα τα «παιδιά» που φιλοξενούνται στο εν λόγω αφιέρωμα, απολαμβάνουν την μυθική και ζηλευτή ζωή των ρόκερς.
Οι ZZ Top δεν θυμίζουν σε τίποτα τους λοιπούς μαλλιάδες: μοιάζουν περισσότερο με πατέρες της Ορθοδοξίας, και λιγότερο με ροκ καλλιτέχνες. Αρκεί να αναζητήσεις φωτογραφίες των Μπίλι Γκίμπονς και Ντάστι Χιλ και θα καταλάβει.
Το συγκρότημα σχηματίστηκαν το 1969 στο Χιούστον του Τέξας συνδυάζοντας έναν κράμα μουσικής που συνδυάζει τα μπλουζ του Τέξας, το μπλουζ ροκ, το μπούγκι και το χαρντ ροκ.
Δημιουργήθηκαν από τον κιθαρίστα Μπίλι Γκίμπονς, τον κιμπορντίστα Λάνιερ Γκρέιγκ και το ντράμερ Νταν Μίτσελ. Το 1970 κυκλοφόρησαν το πρώτο τους σινγκλ με τίτλο «Salt Lick» ενώ ο Μπόμπι Κάρτλιτζ είχε πάρει τη θέση του Γκρέιγκ και ο Φρανκ Μπιρντ είχε αναλάβει τα τύμπανα.
Λόγω διαφωνίας με την δισκογραφική εταιρεία, ο Κάρτλιτζ παραιτήθηκε, με τον Ντάστι Χιλ να αναλαμβάνει το μπάσο. Οι ZZ Top έπιασαν στα χέρια τους τον πρώτο τους δίσκο το 1971 με τίτλο «ZZ Top's First Album», ακολούθησε το «Rio Grande Mud».
Στις 11 Σεπτεμβρίου 2012 κυκλοφόρησε το 15ο τους άλμπουμ «La Futura», ο οποίος σκαρφάλωσε στο αμερικάνικο Top-10, φθάνοντας στην υψηλότερη θέση από οποιοδήποτε δίσκο του συγκροτήματος μετά το «Recycler» του 1990.

Golden Earring

Αν και είναι ένα από τα μακροβιότερα ροκ συγκροτήματα, στην Ελλάδα ίσως δεν είναι ιδιαιτέρως γνωστοί.
Οι Ολλανδοί αγέραστοι Golden Earring δημιουργήθηκαν το 1961 και απέκτησαν φήμη με τα τραγούδια τους «Radar Love» (1973), «Twilight Zone» (1982), και «When the Lady Smiles» (1984).
Κατά τη διάρκεια της μακρόχρονης καριέρας τους, τα μέλη του γκρουπ Rinus Gerritsen, George Kooymans, Barry Hay και Cesar Zuiderwijk –δεν ήταν αυτή η αρχική σύνθεση-, είχαν τουλάχιστον 30 top-ten singles στα charts της χώρας τους και έχουν στο ενεργητικό τους περί τα 25 studio albums.
Τον Μάιο του 2012 οι Ολλανδοί, που όλοι έχουμε ακούσει τραγούδια τους αλλά μας διαφεύγει το όνομα, έδωσαν στην κυκλοφορία το τελευταίο τους-προσωρινά άλμπουμ με τον γαργαλιστικό τίτλο «Tits 'n Ass».

Rush

Ποιος είπε ότι ο Καναδάς παράγει μόνο παίκτες του Χόκεϊ; Είναι γιατί δεν γνωρίζουν πιθανότατα τους Rush, το συγκρότημα που πήρε σάρκα και οστά το 1968 στο παγωμένο Τορόντο.
Η μπάντα της progressive rock μουσικής σκηνής, αποτελείται από τους Τζέντι Λι στο μπάσο, τα πλήκτρα και τα φωνητικά, τον Άλεξ Λάιφσον στην κιθάρα και τα φωνητικά και το Νιλ Πιρτ στα τύμπανα.
Αυτό που κάνει τους Rush να δέχονται τα «respect» των συναδέλφων τους και των fan είναι οι 19 στούντιο δίσκοι τους που έχουν γίνει χρυσοί ή πλατινένιοι στην πατρίδα τους, ενώ έχουν 24 χρυσούς, 14 πλατινένιους και 3 πολυπλατινένιους δίσκους στις Ηνωμένες Πολιτείες.

AC/DC

Κάποιος τους μάτιασε: Τα τελευταία νέα του συγκροτήματος που γεννήθηκε το 1973 στην χαρούμενη Αυστραλία, δεν είναι και τα πιο ευχάριστα. Τον περασμένο Σεπτέμβριο ο μάνατζερ του γκρουπ ανακοίνωσε ότι ο ένας εκ των ιδρυτών του συγκροτήματος, ο Μάλκολμ Γιάνγκ αποχωρεί από το συγκρότημα λόγω ασθένειας-πάσχει από άνοια.
Και σαν να μην έφτανε αυτό, στις 6 Νοεμβρίου ο ντράμερ Φιλ Ραντ συνελήφθη με την κατηγορία της πρόσληψης εκτελεστή για να δολοφονήσει 2 άτομα και της κατοχής ναρκωτικών ουσιών, αλλά μια μέρα αργότερα κατέπεσε το κατηγορητήριο μιας και τα στοιχεία της πρόσληψης εκτελεστή που υπάρχουν, οδηγούν σε ενδείξεις και όχι αποδείξει. Η δίκη θα γίνει 27 Νοεμβρίου.
Τα νέα συνέπεσαν με την κυκλοφορία του νέου άλμπουμ του γκρουπ «Rock Or Bust»-ο πρώτος στην ιστορία του συγκροτήματος στον οποίο δεν συμμετείχε ο Μάλκολμ Γιανγκ.
Οι AC/DC πήραν το όνομά τους από μια ταπεινή ραπτομηχανή που χρησιμοποιούσε η αδελφή των Άνγκους και Μάλκολμ Γιανγκ. Το όνομα τους σημαίνει εναλλασσόμενο ρεύμα και συνεχές ρεύμα (Alternating Current/Direct Current) όπως έγραφε η ετικέτα της ραπτομηχανής, παρ' όλο που διάφορες θρησκευτικές οργανώσεις κατά καιρούς έδιναν άλλες ερμηνείες στην ονομασία τους όπως «Anti-Christ/Dead-Christ» και τους θεωρούσαν σατανιστές, το συγκρότημα πάντα τις διέψευδε.
Οι πρωτοπόροι της χαρντ ροκ μουσικής-μαζί με συγκροτήματα όπως οι Deep Purple, Led Zeppelin, Thin Lizzy και άλλα-, δημιουργήθηκαν από τους Σκωτσέζικης καταγωγής αδερφούς Άνγκους και Μάλκολμ Γιανγκ με αρχικό τραγουδιστή τον Ντέιβ Έβανς ο οποίος γρήγορα αντικαταστάθηκε από τον Ρόναλντ Μπέλφορντ Σκοτ (Μπον Σκοτ). Το πρώτο τους άλμπουμ με τίτλο «High Voltage» κυκλοφόρησε το 1975, ενώ η ανοδική τους πορεία εκτοξεύτηκε με το εκπληκτικό «Back In Black» το 1980.
Το1980 ο θάνατος του Σκοτ από αναρρόφηση από το ποτό, έπεσε σαν κεραυνός στο συγκρότημα. Με τον τραγικό θάνατο του 33χρονου τραγουδιστή υπήρξαν σχέδια για διάλυση του γκρουπ που ευτυχώς δεν υλοποιήθηκαν και τα φωνητικά ηνία ανέλαβε ο Μπράιαν Τζόνσον με την χαρακτηριστική φωνή και την τραγιάσκα!

Black Sabbath

Ακόμα και οι αδαείς του χώρου της ροκ και μέταλ σκηνής, θα έχουν ακούσει κάποια από τις ιστορίες που ακολουθούν τον μέγιστο Όζι Όσμπορν. Όπως για παράδειγμα αυτή με τη νυχτερίδα: Τον Ιανουάριο του 1982 λίγο μετά την κυκλοφορία του δίσκου του «Diary of a madman», ο 65χρονος σήμερα Όζι έδινε συναυλία στο Veterans Memorial Auditorium.
Κάποιος από τη σκηνή είχε τη φαεινή ιδέα να πετάξει στο είδωλο του όχι κάποιο μπουκάλι με νερό, αλλά μια νυχτερίδα. Ο καλλιτέχνης θεώρησε πως ήταν ψεύτικη, από πλαστικό, την έβαλε στο στόμα του και την δάγκωσε στο λαιμό! Φυσικά μετά τη συναυλία μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο…
Αυτή η ιστορία ίσως να δίνει έστω μια ιδέα, για το τι εστί ροκ εν ρολ έτσι όπως το συνέλαβε ο Οζι Όσμπορν ο τραγουδιστής των Black Sabbath. Ξεκίνησαν την άνοιξη του 1967 ως Polka Tulk και λίγο αργότερα ως Earth, ενώ τον Αύγουστο του 1969, μετονομάστηκαν σε Black Sabbath επηρεασμένοι από την ομώνυμη ταινία τρόμου του Μπόρις Καρλόφ που είχε προβληθεί το 1963.
Το πρώτο άλμπου των Sabbath, που μαζί με τους Deep Purple και τους Led Zeppelin είναι τα τρία συγκροτήματα που αποτέλεσαν τους δημιουργούς της Χέβι Μέταλ, κυκλοφόρησε το 1970, Παρασκευή και 13 και έφερε το όνομά τους.
Το άλμπουμ κατάφερε και έφτασε τα δέκα καλύτερα στα αγγλικά charts με τους Beatles και τους The Who.
Ναρκωτικά, σεξ, αλκοόλ, και άλλα ναρκωτικά και λίγο περισσότερο αλκοόλ συνόδευαν τη φήμη των Sabbath ενώ ορκισμένοι εχθροί τους τους έριχναν αφορισμούς για σατανιστικές αναφορές.
Τίποτε από αυτά δεν κλόνισε, την μουσική πορεία του γκρουπ όπως αποδεικνύεται από τα άλμπουμ «Paranoid» ( έφτασε την κορυφή των Αγγλικών charts), το «Master of Reality» (πλατινένιο) και το «Black Sabbath Volume 4» (πούλησε περισσότερο από ένα εκατομμύριο κομμάτια τον πρώτο χρόνο).
Το Νοέμβριο του 1977, ο Όζι παραιτήθηκε από το συγκρότημα λόγω προσωπικών προβλημάτων και αντικαταστάθηκε από τον Ντέιβ Γουόλκερ ο οποίος πριν ακόμα ανοίξει σαμπάνιες για την τύχη του, ο ταλαιπωρημένος από ναρκωτικά και αλκοόλ Όσμπορν αποφάσισε να επιστρέψει τρεις μήνες αργότερα.
Το ’79 οι Sabbath αναγκάστηκαν και απέλυσαν τον Όζι και ακολούθησαν οι Ρόνι Τζέιμς Ντίο και Ίαν Γκίλαν. Ο άσωτος υιός επέστρεψε ξανά και πλέον αναμένουν εντός του 2015 να κυκλοφορήσουν ένα ακόμα άλμπουμ. Rockers not dead…

Yes

Η Βρετανία υπήρξε ένα αρκετά γόνιμο φυτώριο μερικών από των πιο θρυλικών συγκροτημάτων της ιστορίας. Η χώρα που ανέθρεψε τους Rolling Stones, είχε χώρο και για ένα ακόμα γκρουπ που έγραψε, και εξακολουθεί και γράφει τη δική του ιστορία.
Το 1968 ο μπασίστας Κρις Σκουάιρ σχημάτισε τους Yes μαζί με τον Τζον Άνντερσον που έπιασε το μικρόφωνο, και ο Πίτερ Μπανκς την κιθάρα. Αργότερα προστέθηκαν και άλλα μέλη και η πορεία που τους επιφύλασσε ο όποιος θεός της ροκ, διαγράφηκε κάτι παραπάνω από λαμπρή.
Στη χώρα τους συνήθιζαν να λένε ότι η μουσική που παίζουν οι Yes, δεν μπορεί να παιχτεί από κανένα άλλο συγκρότημα και μάλλον κανείς, ίσως, δεν έχει αντίρρηση πάνω σε αυτό. Οι Yes υπήρξε το μοναδικό ροκ συγκρότημα που δεν δίσταζε να κινηθεί πρωτοποριακά και να αντλήσει εμπνεύσεις από όλο το φάσμα της μουσικής, ενώ σε συνδυασμό με τους μυστικιστικούς στίχους δέχεται στους κόλπους του ακόμα και σήμερα νέους θαυμαστές.
Τα δυο πρώτα άλμπουμ του γκρουπ, Yes (1969) και Time and a Word (1970) δεν είχαν την αναμενόμενη απήχηση ενώ το συγκρότημα μπήκε για τα καλά στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος όταν κλήθηκαν να αντικαταστήσουν την τελευταία στιγμή, τους «Sly and the Family Stone» σε γνωστό κέντρο του Λονδίνου.
Το τρίτο του δισκογραφικό τους βήμα, το « The Yes Album» (1971) κατάφερε και έδρεψε δάφνες-το single «Your Move» μπήκε στα 40 κορυφαία του Billboard. Η μπάντα στα χρόνια που ακολούθησαν κυκλοφόρησε μια σειρά από δισκογραφικές δουλειές, η σύνθεση του γκρουπ άλλαζε με αποχωρήσεις, αντικαταστήσεις λόγω ασθενειών, ενώ το 2011 κυκλοφόρησαν το «Fly from Here».

The Rolling Stones

Ότι και να πει κανείς ή να γράψει γι αυτό το συγκρότημα θα είναι λίγο και φτωχό. Οι πέτρες που κυλάνε δε χορτάριασαν ούτε λεπτό, και τα τέσσερα μέλη του αποδεικνύονται πιο ροκ και από το ίδιο το ροκ! Η αδιάκοπη παρουσία τους από το 1962 αποτελεί τρανή απόδειξη ότι όχι μόνο δεν τους ταιριάζει το, κλισέ πια, Γερόλυκοι της ροκ, που μάλλον ο Κιθ Ρίτσαρντ και ο Μικ Τζάγκερ φτύνουν με ειρωνεία, αλλά έχουν κατατροπώσει μια σειρά από συγκροτήματα που «τόλμησαν» να πάρουν τη νούμερο ένα θέση τους.
Η ιστορία του γκρουμ έχει αφετηρία πίσω στο 1951, τότε που δυο οχτάχρονα αγόρια, οι Κιθ Ρίτσαρντς και Μικ Τζάγκερ βρέθηκαν ως συμμαθητές στο δημοτικό σχολείο Γουένγορθ του Λονδίνου.
Η διαβολική μοίρα έμελε να τους ενώσει ξανά δέκα χρόνια αργότερα όταν συναντήθηκαν τυχαία σε ένα δρόμο του Λονδίνου. Τότε ο Κιθ Ρίτσαρντς σπούδαζε στο Κολέγιο Τεχνών Σίντκαπ και έπαιζε κιθάρα και ο Μικ Τζάγκερ ήταν φοιτητής στην περίφημη Οικονομική Σχολή του Λονδίνου. Ο Τζάγκερ κρατούσε στα χέρια του τέσσερις δίσκους: των Τσακ Μπέρι και του Μάντι Γουότερς, όπως θυμάται ο Κιθ Ρίτσαρντς από εκείνη τη συνάντηση, που έμελλε να αλλάξει την ιστορία της ροκ μουσικής.
Ο Τζάγκερ εκείνη την εποχή είχε σχηματίσει το συγκρότημα «Little Boy Blue and the Blue Boys», μαζί με τον κοινό φίλο τους Ντικ Τέιλορ.
Κάπου μεταξύ άλλων γκρουπ που συνεργάζονταν γνώρισαν τον κιθαρίστα Μπράιαν Τζόουν, τον πιανίστα Ίαν Στιούαρτ και τον ντράμερ Τσάρλι Γουότς. Ο Τζόουνς είχε τη φαϊνή ιδέα να σχηματίσουν ένα δικό τους συγκρότημα. Το 1962 το νεοσύστατο γκρουπ αποτελούνταν από τους Τζάγκερ, Ρίτσαρντς, Στιούαρτ, Τζόουνς, Τέιλορ και Τόνι Τσάπμαν στα ντραμς. Το όνομά τους The Rolling Stones προήλθε από το τραγούδι του Μάντι Γουότερς Rollin' Stone.
Τα υπόλοιπα είναι ιστορία; Οι Rolling Stones έχουν στο ενεργητικό τους περισσότερα από 55 άλμπουμ και έχουν φτάσει στην κορυφή των βρετανικών και αμερικάνικων τσαρτ 32 φορές. Έχουν πουλήσει περισσότερα από 200 εκατομμύρια αντίτυπα, παγκοσμίως.

The Who

Στα μέσα της δεκαετίας του ’60, και συγκεκριμένα το 1964, τέσσερις εξοργισμένοι Βρετανοί βάλθηκαν να ταράξουν την μουσική σκηνή με υπερδραστήριες κιθάρες, οργισμένα ντραμς και απίθανους αυτοσχεδιασμούς –τα live τους είναι μνημειώδη. Η ταυτότητά τους γράφει Χάμμερσμιθ και βασικά μέλη ήταν ο Ρότζερ Ντάλτρι (φωνητικά) και ο Πιτ Τάουνσεντ (κιθάρα). Σε άλλα όργανα ήταν οι: Τζον Εντουίστλ (μπάσο) και Κιθ Μουν (ντράμς).
Η μπάντα εκτός από ο ότι άλλαξε πολλές φορές το μουσικό του είδος, άλλαξε και το όνομά του.
Οι Who ξεκίνησαν την καριέρα τους ως The Detours στα τέλη του 1962, από τον κιθαρίστα Ρότζερ Ντάλτρι, τον μπασίστα Τζον Εντγουίστλ και τον κιθαρίστα Πιτ Τάουνσεντ, μαζί με το ντράμερ Νταγκ Σάντομ και τον τραγουδιστή Κόλιν Ντώσον.
Μετά την αποχώρηση του Ντόσον, ο Ντάλτρι ανέλαβε τα φωνητικά, ενώ το συγκρότημα μετονομάστηκε σε The High Numbers, κινούμενοι σε τζαζ και μπλουζ μοτίβα. Τον Ιούλιο του 1964, κυκλοφόρησαν το σινγκλ «I'm the Face» χωρίς να γνωρίσουν επιτυχία και άλλαξαν το όνομα τους σε The Who μετά από πρόταση του Ρίτσαρντ Μπαρνς, παιδικού φίλου του Τάουνσεντ.
Όταν τελικά κατέληξαν στο συγκλεκριμένο, κυκλοφόρησαν το το πρώτο τους σίνγκλ, το I Can't Explain, το οποίο σημείωσε μεγάλη επιτυχία.
Η καθιέρωσή τους ως ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα της ροκ ήρθε το Νοέμβριο του 1965, μετά την επιτυχία του περίφημου «My Generation», ενός από τους ύμνους της βρετανικής νεολαίας, το οποίο ανέβηκε στο # 2 των τσαρτ της πατρίδας τους.
Ακολούθησαν και άλλα άλμπουμ, και άλλες επιτυχίες ώσπου το 1983 αποφάσισαν να βάλουν ένα τέλος για να επανενωθούν το 1989, και έκτοτε δίνουν μόνο συναυλίες.
Οι Who ανακοίνωσαν πρόσφατα ότι πρόκειται να σταματήσουν τις περιοδείες το 2015, όταν και θα δώσουν συναυλίες για την 50η επέτειο του συγκροτήματος.

Fleetwood Mac

Αναζητώντας κανείς την ιστορία του γκρουπ, θα βρεθεί μπροστά σε ένα τραγούδι, το γνωστό Black Magic Woman η πρώτη εκτέλεση του οποίου ανήκει στους Fleetwood Mac.
Η μπάντα από τη Βρετανία σχηματίστηκε το 1967 και εξαιτίας των πολλών αλλαγών στο line-up, το μοναδικό αρχικό μέλος είναι ο ντράμερ Mick Fleetwood που βάφτισε ένα από τα πιο πετυχημένα σύνολα της δεκαετίας του ’70. Το ξεκίνημά τους ήταν ως μπάντα των μπλουζ, ακολούθησαν το country/folk ήχο, καλωσόρισαν νέα μέλη και έλαβαν την τελική τους μουσική ταυτότητα που αγαπήθηκε από εκατομμύρια κόσμου.
Τα μέλη που βρίσκονται πίσω από το όνομα Fleetwood Mac, είναι οι Mick Fleetwood, John McVie, Christine McVie, Lindsey Buckingham και Stevie Nicks, ενώ τουλάχιστον άλλα 11 καλλιτέχνες είχαν την τύχη και την τιμή να συστήνονται ως μέλη των F. Mac.

Scorpions

Οι συμπατριώτες της Μέρκελ , δε το βάζουν κάτω εύκολα. Με άπειρες ανακοινώσεις για τερματισμό της πολυετούς καριέρας τους, ανακαλούν, βγάζουν τα δερμάτινα από τη ναφθαλίνη και επανέρχονται με νέα σχέδια για νέες δισκογραφικές δουλειές και νέες παγκόσμιες τουρνέ.
Σχηματίστηκαν στο Αννόβερο της Γερμανίας το 1965 από τον κιθαρίστα Ρούντολφ Σένκερ, ο οποίος είναι το μόνο σταθερό μέλος της μπάντας. Η μπάντα έγινε ευρέως γνωστή την δεκαετία του ΄80 με τα κλασικά πια τραγούδια όπως «Rock You Like a Hurricane», «Νo one Like You», «Send me an Angel», «Still Loving You» και Wind of Change.
Στις 24 Ιανουαρίου 2010, μετά από 46 χρόνια εκτελέσεων, η μπάντα ανακοίνωσε ότι θα αποσυρθεί μετά από μια περιοδεία για την υποστήριξη του νέου τους άλμπουμ Sting in the Tail. H μπάντα πούλησε πάνω από 100 εκατομμύρια άλμπουμ σε όλο τον κόσμο.
Στο τέλος αυτής της περιοδείας όμως, το συγκρότημα ανακοίνωσε πως η αγάπη του κόσμου δεν του αφήνει να τα παρατήσουν ακόμα, γιατί όπως ανέφερε ο τραγουδιστής της μπάντας, Klaus Meine: «Υπήρχαν οπαδοί 18-20 χρονών που μας έβλεπαν για πρώτη φορά και μας ρωτούσαν αν θα μας ξαναδούν». ‘Ετσι, οι σκορπιοί συνεχίζουν να ροκάρουν και να δημιουργούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου