Σάββατο 1 Νοεμβρίου 2014

Ελπίδες σε τυφλά άτομα δίνει νέο εμφύτευμα στο μάτι

Σύστημα Προσθετικής Αμφιβληστροειδούς Argus II.Πρόκειται για την πρώτη εγκεκριμένη παγκοσμίως συσκευή που βοηθάει στην αποκατάσταση κάποιου βαθμού λειτουργικής όρασης - Διαβάστε πώς λειτουργεί Eμφύτευμα στο μάτι αποκαθιστά εν μέρει τη λειτουργική όραση και δίδει ελπίδες σε τυφλά άτομα. Πρόκειται για το Σύστημα Προσθετικής Αμφιβληστροειδούς Argus II, όπως ονομάζεται, το οποίο έχει εγκριθεί προς χρήση στις Ηνωμένες Πολιτείες (FDA) και τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (Σήμανση CE) και σύντομα αναμένεται να είναι διαθέσιμο και στην Ευρώπη.
«Είναι η πρώτη εγκεκριμένη παγκοσμίως συσκευή που βοηθάει σήμερα στην αποκατάσταση κάποιου βαθμού λειτουργικής όρασης για άτομα που υποφέρουν από τύφλωση. Το εμφύτευμα είναι μία επαμφιβληστροειδική προσθετική που εμφυτεύεται χειρουργικά εσωτερικά στο μάτι και περιλαμβάνει μία κεραία, μία θήκη ηλεκτρονικών και μια συστοιχία ηλεκτροδίων» εξηγεί ο καθηγητής Οφθαλμολογίας στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης Δρ.Αναστάσιος Κανελλόπουλος.
Σύμφωνα με τον ειδικό, σε ένα υγιές μάτι οι φωτοϋποδοχείς (ραβδία και κωνία) στον αμφιβληστροειδή μετατρέπουν το φως σε μικροσκοπικά ηλεκτροχημικά ερεθίσματα, τα οποία μεταφέρονται μέσω του οπτικού νεύρου στον εγκέφαλο, όπου αποκωδικοποιούνται σε εικόνες. Εάν οι φωτοϋποδοχείς δεν λειτουργούν πλέον σωστά -λόγω παθήσεων όπως η μελαγχρωστική αμφιβληστροειδοπάθεια - το πρώτο βήμα σε αυτή τη διαδικασία διακόπτεται και το οπτικό σύστημα δεν μπορεί να μετατρέψει το φως σε εικόνες.
«Το Σύστημα Προσθετικής Αμφιβληστροειδούς παρακάμπτει όλους τους κατεστραμμένους φωτοϋποδοχείς. Μία μικροσκοπική βιντεοκάμερα, που βρίσκεται στα γυαλιά του ασθενούς, αποτυπώνει μία εικόνα. Το βίντεο αποστέλλεται σε έναν μικρό υπολογιστή που φοράει ο ασθενής (δηλαδή στη μονάδα επεξεργασίας βίντεο – VPU), όπου υποβάλλεται σε επεξεργασία και μετατρέπεται σε οδηγίες που μεταφέρονται ξανά στα γυαλιά μέσω ενός καλωδίου.
Αυτές οι οδηγίες μεταβιβάζονται ασύρματα στην κεραία του εμφυτεύματος» εξηγεί τη λειτουργία της συσκευής ο καθηγητής. «Στη συνέχεια, τα σήματα στέλνονται στη συστοιχία ηλεκτροδίων, η οποία εκπέμπει μικρούς παλμούς ηλεκτρικού ρεύματος. Αυτοί οι παλμοί παρακάμπτουν τους κατεστραμμένους φωτοϋποδοχείς και διεγείρουν τα υπόλοιπα κύτταρα του αμφιβληστροειδούς, τα οποία μεταβιβάζουν την οπτική πληροφορία κατά μήκος του οπτικού νεύρου στον εγκέφαλο, δημιουργώντας την αντίληψη μοτίβων φωτός. Οι ασθενείς μαθαίνουν να ερμηνεύουν αυτά τα οπτικά μοτίβα»καταλήγει ο ειδικός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου