Σάββατο 29 Νοεμβρίου 2014

Κοσμική «ομίχλη» έκρυβε γαλαξίες

Κοσμική «ομίχλη» έκρυβε γαλαξίες
Μια ομάδα αστρονόμων εντόπισε πρόσφατα επτά γαλαξίες, οι οποίοι εμφανίστηκαν πριν από 13,1 δισεκατομμύρια χρόνια -700 εκατ. χρόνια μετά τη Μεγάλη Έκρηξη (Big Bang).

Η προέλευση των γαλαξιών αρχικά προκάλεσε σύγχυση στους ειδικούς, καθώς έμοιαζαν σαν να έχουν εμφανιστεί σχεδόν από το πουθενά, πάρα πολύ γρήγορα.
Τώρα, οι ερευνητές που έκαναν τις παρατηρήσεις, υποψιάζονται ότι οι προηγουμένως καλά κρυμμένοι γαλαξίες εμφανίστηκαν όταν… «εξαφανίστηκε» μια «κοσμική ομίχλη».
Η τελευταία αυτή ανακάλυψη μιας ομάδας αστρονόμων από το πανεπιστήμιο του Τόκιο δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Astrophysical Journal.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν για τις παρατηρήσεις τους το τηλεσκόπιο Subaru, που βρίσκεται στην Ιαπωνία και το οποίο «αναζητά» ένα συγκεκριμένο τύπο γαλαξιών, που καλούνται Lyman-alpha Emitters (LAEs), αναφέρει δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Daily Mail.

Οι γαλαξίες LAEs ήταν πρωτόγονοι, χαμηλής μάζας και από τους παλαιότερους τύπους που είναι γνωστοί στο Σύμπαν. Πιστεύεται ότι ήταν οι πρόγονοι των «σύγχρονων» γαλαξιών, όπως του δικού μας, του Milky Way.
Σύμφωνα με τις παρατηρήσεις των επιστημόνων, ένας από τους λόγους για τους οποίους οι LAEs εμφανίστηκαν πολύ γρήγορα είναι ο «κοσμικός επαναϊονισμός». Τη στιγμή του κοσμικού επαναϊονισμού οι LAEs γίνονται πιο σκούροι από την πραγματική φωτεινότητά τους, λόγω της παρουσίας της ουδέτερης ομίχλης υδρογόνου.
Στην ανάλυσή τους, οι ερευνητές προτείνουν την πιθανότητα η ουδέτερη ομίχλη που γέμιζε το Σύμπαν να καθάρισε πριν από περίπου 13 δισεκατομμύρια χρόνια και έτσι, εμφανίστηκαν ξαφνικά οι συγκεκριμένοι γαλαξίες.
«Βέβαια, υπάρχουν κι άλλες πιθανότητες που μπορεί να εξηγούν το φαινόμενο αυτό. Ωστόσο, η ανακάλυψή μας αποτελεί ένα σημαντικό κλειδί στην κατανόηση του κοσμικού επαναϊονισμού και των ιδιοτήτων των γαλαξιών αυτών στο πρώιμο Σύμπαν» ανέφερε ο επικεφαλής της έρευνας Dr Ouchi.

(Φωτογραφία αρχείου)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου