Σάββατο 1 Νοεμβρίου 2014

Στο «τιμόνι» της Μπουρκίνα Φάσο ο αντισυνταγματάρχης Ισαάκ Ζιντά

Στο «τιμόνι» της Μπουρκίνα Φάσο ο αντισυνταγματάρχης Ισαάκ Ζιντά
Είπε ότι σύντομα να δημιουργηθεί «ένα όργανο μετάβασης», «σε συμφωνία με όλες τις ενεργές δυνάμεις του έθνους», προκειμένου να οργανωθεί «μια άμεση επιστροφή» στη συνταγματική τάξηΟ δεύτερος στην ιεραρχία της προεδρικής φρουράς της Μπουρκίνα Φάσο, ο συνταγματάρχης Ισαάκ Ζιντά, δήλωσε σήμερα ότι «ανέλαβε» τις ευθύνες του «αρχηγού του κράτους», προσθέτοντας ότι ο πρώην πρόεδρος της χώρας Μπλεζ Κομπαρορέ -ο οποίος ανακοίνωσε χθες Παρασκευή την παραίτησή του- βρίσκεται «σε ασφαλές μέρος».
«Αναλαμβάνω από το εξής τις ευθύνες του επικεφαλής της μετάβασης και του αρχηγού κράτους για να διασφαλίσω τη συνέχεια του κράτους», μέχρις ότου καθοριστεί «με συναινετικό τρόπο με το σύνολο των πολιτικών κομμάτων και των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών το πλαίσιο και το περιεχόμενο μιας ειρηνικής δημοκρατικής μετάβασης», ανακοίνωσε ο συνταγματάρχης Ζιντά, σε ομιλία του που μεταδόθηκε από ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο.

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι σύντομα να δημιουργηθεί «ένα όργανο μετάβασης», «σε συμφωνία με όλες τις ενεργές δυνάμεις του έθνους», προκειμένου να οργανωθεί «μια άμεση επιστροφή» στη συνταγματική τάξη.

Οι δηλώσεις του επικεφαλής του γενικού επιτελείου στρατού της Μπουρκίνα Φάσο, του στρατηγού Ναμπερέ Ονορέ Τραορέ, ο οποίος ανακοίνωσε χθες ότι αναλαμβάνει «τις ευθύνες του αρχηγού κράτους», είναι «άκυρες», υπογράμμισε ο Ζιντά στη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε μετά την ανακοίνωσή του. Ωστόσο, διαβεβαίωσε ότι ο πρώην πρόεδρος βρίσκεται «σε ασφαλές μέρος» και επεσήμανε ότι «έχει διασφαλιστεί η σωματική και ηθική του ακεραιτότητα».

Οι «προσδοκίες για μια δημοκρατική αλλαγή» που έχει η νεολαία της Μπουρκίνα Φάσο, οι κινητοποιήσεις της οποίας οδήγησαν στην παραίτηση του Κομπαορέ, «δεν θα προδοθούν, ούτε θα διαψευστούν», υπογράμμισε ο Ζιντά.

Ο συνταγματάρχης ζήτησε επίσης από τη διεθνή κοινότητα, κυρίως από την Αφρικανική Ένωση και την ECOWAS (την Οικονομική Κοινότητα των κρατών της δυτικής Αφρικής, στην οποία συμμετέχει η Μπουρκίνα Φάσο), να «δείξουν κατανόηση» και να «υποστηρίξουν» τον λαό της χώρας «σε αυτές τις δύσκολες δοκιμασίες» που περνά.

Την ίδια ώρα, πάντως, δεν είναι γνωστό πού βρίσκεται ο στρατηγός Τραορέ. Μετά την ανακοίνωσή του ότι αναλαμβάνει το ηνία της χώρας, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου λίγο μετά την παραίτηση του Κομπαορέ, ο στρατηγός δεν έχει εμφανιστεί δημοσίως.

Σημειώνεται ότι ο συνταγματάρχης Ζιντά έχει την εύνοια ενός μέρους της κοινωνίας των πολιτών. Αντίθετα ο στρατηγός Τραορέ επικρίνεται από τον λαό επειδή ήταν στενός συνεργάτης του Κομπαορέ. Πάντως η αντιπολίτευση δεν έχει πάρει ανοικτά θέση. «Εναπόκειται σε αυτούς να το οργανώσουν. Ελπίζω ότι θα μπορέσουν να συμφωνήσουν», δήλωσε ο επικεφαλής της Ζεφερέν Ντιαμπρέ όταν ρωτήθηκε σχετικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου