Τετάρτη 29 Οκτωβρίου 2014

Η υπουργός Πολιτισμού δεν ήξερε ούτε ένα βιβλίο του Μοντιανό

Γαλλία: Η υπουργός Πολιτισμού δεν ήξερε ούτε ένα βιβλίο του Μοντιανό
Η Φλερ Πελερέν την... πάτησε
Για γκάφα ολκής έκαναν λόγο στελέχη της γαλλικής Δεξιάς που ζήτησαν μάλιστα και την απομάκρυνσή της από την σοσιαλιστική κυβέρνηση του Φρανσουά Ολάντ
Ήθελε να ανοίξει η γη να την καταπιεί όταν κλήθηκε να ονοματίσει ένα από τα βιβλία του Πατρίκ Μοντιανό, του φετινού νικητή του Νόμπελ Λογοτεχνίας.

Ο λόγος για την υπουργό Πολιτισμού της Γαλλίας, Φλερ Πελερέν, η οποία το μόνο που κατάφερε ήταν να... τραυλίσει:  «Εεεεεεεε....», ήταν η απάντηση της Γαλλίδας υπουργού, που συνοδεύτηκε μ΄ ένα αμήχανο χαμόγελο. Για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, η 41χρονη Γαλλίδα υπουργός δήλωσε ότι «δεν είχε καθόλου χρόνο τα τελευταία δύο χρόνια για να διαβάσει». Για γκάφα ολκής έκαναν λόγο στελέχη της γαλλικής Δεξιάς που ζήτησαν μάλιστα και την απομάκρυνσή της από την σοσιαλιστική κυβέρνηση του Φρανσουά Ολάντ.

Και σαν να μην έφτανε αυτό, η Πελερέν δήλωσε επίσης ότι δεν μπορεί να παρακολουθήσει θεατρικές παραστάσεις, καθώς φοβάται ότι οι ηθοποιοί που πραγματοποιούν απεργιακές κινητοποιήσεις θα οργανώσουν κάποια δράση, όπως για παράδειγμα, μια πικετοφορία εναντίον της. Η Πελερέν, στην οποία ανατέθηκε ένα χαρτοφυλάκιο, το οποίο στην πατρίδα του Φρανσουά Ολάντ, χαίρει ιδιαίτερης εκτίμησης, είχε ήδη συγχαρεί μέσω Twitter τον Γάλλο συγγραφέα για την βράβευση, υποστηρίζοντας ότι δικαίως κέρδισε το Νόμπελ. Μάλιστα, τον είχε χαρακτηρίσει ως έναν από τους συγγραφείς που την έχουν εντυπωσιάσει πολύ.

Σε μία χώρα που ξοδεύει δισεκατομμύρια ευρώ για να προωθήσει τη λογοτεχνία και τις τέχνες και στην οποία οι υπουργοί, κυρίως όμως ο πρόεδρος της χώρας, Φρανσουά Ολάντ και ο πρωθυπουργός, Μανουέλ Βαλς, έχουν οι ίδιοι συγγράψει βιβλία, οι αντιδράσεις για τις προκλητικές δηλώσεις της υπουργού ήταν αναμενόμενες. Ο συγγραφέας Κριστιάν Κομπάζ, δεν δίστασε να την χαρακτηρίσει «αδαή», ενώ, ένας από τους σημαντικότερους βιβλιοκριτικούς και συγγραφέας ο ίδιος, ο Κλοντ Ασκολοβίτς, δήλωσε στην εφημερίδα «Huffington Post» ότι ο κόσμος της διανόησης εξεπλάγη που η υπουργός Πολιτισμού της Γαλλίας δεν ήταν σε θέση να αναφέρει ούτε έναν τίτλο από τα βιβλία του Μοντιανό. «Η βαρβαρότητα είναι εδώ. Αν κάποιος μπορεί να είναι υπουργός Πολιτισμού και να μην διαβάζει, τότε δεν είμαστε κάτι περισσότερο από τεχνικοί και λογιστές» τόνισε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου