Παρασκευή 30 Μαΐου 2014

Οι άγνωστοι και εκκεντρικοί Ελληνες κροίσοι του Λονδί

Eλληνικό επιχειρηματικό δαιμόνιο.Αλλος παράτησε το σχολείο για να δουλέψει στο στεγνοκαθαριστήριο του πατέρα του, άλλος εμπορευόταν T-Shirt και ένας άλλος, γιος μποέμ τραγουδιστή, αποδείχτηκε παιδί-θαύμα από τα τέσσερά του και το εξαργυρώνει στις διαδικτυακές μπίζνες! Ολοι τους έχουν ξεφύγει από την... πεπατημένη των εφοπλιστών, είναι αυτοδημιούργητοι και αξίζουν πολλά δισεκατομμύρια στερλίνεςΑποτελούν μέλη της βρετανικής επιχειρηματικής και οικονομικής ελίτ. Φιγουράρουν στη λίστα των πλουσιότερων κατοίκων της Βρετανίας και ξεχωρίζουν, ο καθένας στο πεδίο δραστηριοποίησής του, για τις πρωτοποριακές επιχειρηματικές πρακτικές τους και τη συχνά αντισυμβατική συμπεριφορά τους. Ακριβώς αυτά τα γνωρίσματα δηλαδή που τους ανέδειξαν σε πρωταγωνιστές της επιχειρηματικής ζωής της Βρετανίας και πολλαπλασίασαν τον τραπεζικό τους λογαριασμό.

Συνολικά 18 είναι τα μέλη της ελληνικής παροικίας των Βρετανών κροίσων, άλλοι ελλαδικής και άλλοι κυπριακής καταγωγής, όλοι τους «αποτιμώνται» σε εκατοντάδες εκατομμύρια στερλίνες και διοικούν εταιρείες που έχουν αφήσει το στίγμα τους στη βρετανική οικονομία.

Αντίθετα με όσα θα περίμενε κανείς από τον συνδυασμό του ελληνικού επιχειρηματικού δαιμονίου με τη δραστηριοποίησή τους στο περιβάλλον του λονδρέζικου Σίτι, οι περισσότεροι Ελληνες κροίσοι της Βρετανίας δεν ασχολούνται με τη ναυτιλία. Σαφώς υπάρχει εκπροσώπηση του εφοπλισμού στην greek rich list της Βρετανίας, πλην όμως εντονότατη είναι η παρουσία Ελλήνων επιχειρηματιών που έκαναν περιουσία ασχολούμενοι με το real estate, τη βιομηχανία, τον χώρο της μόδας και της εμπορίας ρούχων, τις νέες τεχνολογίες και το Διαδίκτυο.

Σε κάθε περίπτωση, ανάμεσα στους top Ελληνες του Λονδίνου υπάρχουν αρκετοί που σπανίως απασχολούν τα εκτός Βρετανίας μέσα ενημέρωσης, παρά το γεγονός ότι η προσωπική τους πορεία θα γινόταν κάλλιστα μπεστ σέλερ μυθιστόρημα! Για του λόγου το αληθές, ιδού μερικές από τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις...





Ανδρέας Παναγιώτου Από το καθαριστήριο του πατέρα του στις σαρωτικές αγορές ακινήτων δίπλα στον Τάμεση


Ο αναλφάβητος βασιλιάς του real estate
«Η απληστία είναι μια θετική δύναμη, αρκεί να ξέρει κανείς να τη διαχειρίζεται σωστά». Ο άνθρωπος που στηρίζει την επιχειρηματική του πρακτική στο συγκεκριμένο μότο ονομάζεται Ανδρέας Παναγιώτου, είναι μόλις 45 ετών, εκτιμάται πως διαθέτει περιουσία άνω των 400 εκατ. λιρών και, σύμφωνα με τους «Sunday Times», βρίσκεται στη 273η θέση της λίστας με τους πλουσιότερους Βρετανούς. Ο ίδιος, πάντως, διαφωνεί και δηλώνει πως η αξία της εταιρείας του, της Ability Group, ξεπερνάει σήμερα τα 725 εκατ. λίρες, την ώρα που τα δάνειά της δεν υπερβαίνουν τα 200 εκατ. Συνεπώς «κοστολογεί» εαυτόν κάπου ανάμεσα στα 490 και 525 εκατ. λίρες. Ο ίδιος συμπληρώνει πως, εκτός από μια βίλα και μερικά «παιχνίδια», όπως μια Rolls Royce και ένα σκάφος, στην τσέπη του δεν βάζει ούτε μία λίρα. «Ο,τι βγάζουμε τα επανεπενδύουμε στη δουλειά», λέει.

O Ανδρέας Παναγιώτου δεν ξεχωρίζει μόνο για την επαγγελματική του φιλοσοφία. Στην πραγματικότητα είναι ίσως η πιο ενδιαφέρουσα περίπτωση αυτοδημιούργητου πολυεκατομμυριούχου επιχειρηματία όχι μόνο στη Βρετανία, αλλά παγκοσμίως. Και είναι σίγουρα ο μοναδικός κροίσος σε όλο τον κόσμο που δεν μπορεί να διαβάσει ούτε καν τα e-mail του, αφού είναι αναλφάβητος! Κυριολεκτικά, καθώς εγκατέλειψε το σχολείο στα 14 του, χωρίς μέχρι τότε να έχει μάθει να διαβάζει, καθώς έπασχε από μια βαριάς μορφής δυσλεξία που δεν διαγνώστηκε παρά μόνο αρκετά χρόνια μετά. Μέχρι τότε, όμως, είχε λύσει το εν λόγω πρόβλημα: προσέλαβε γραμματέα που του διαβάζει τα πάντα και ο ίδιος τα αποστηθίζει αυτόματα, φωτογραφικά, σχεδόν σε χρόνο μηδέν...


Εγκατέλειψε το σχολείο στα 14 και ανέδειξε το ταλέντο του στο καθαριστήριο του πατέρα του, το οποίο μετέτρεψε σε αλυσίδα πριν καν κλείσει τα 20! Σήμερα διαθέτει αεροσκάφος, γιοτ, βίλες και πανάκριβες Rolls Royce, «κοστολογεί» τον εαυτό του 500-525 εκατ. στερλίνες, αλλά ακόμα δεν μπορεί να διαβάσει ένα e-mail. Και λοιπόν;


Λατρεύει το μποξ

Ο ίδιος είναι γιος Κυπρίων μεταναστών στη Μεγάλη Βρετανία, οι οποίοι διατηρούσαν ένα μικρό στεγνοκαθαριστήριο ρούχων στο ανατολικό Λονδίνο, όπου κλήθηκε να δουλέψει ο νεαρός Ανδρέας στα 16 του χρόνια και αφού προηγουμένως είχε εγκαταλείψει το σχολείο. Παράλληλα, όμως, έπαιζε μποξ και μάλιστα κατάφερε να κερδίσει το ερασιτεχνικό πρωτάθλημα πυγμαχίας στην κατηγορία του. Η πυγμαχία υπήρξε πάντα η μεγάλη αγάπη του.

Σύντομα ανέλαβε τα ηνία του καθαριστηρίου αντικαθιστώντας τον πατέρα του και ανακάλυψε πως έχει επιχειρηματικό ταλέντο. Ο,τι κέρδιζε, το επένδυε, αγοράζοντας αρχικά μικρά καταστήματα σε διπλανές γειτονιές -έφτασε να λειτουργεί παράλληλα έξι καθαριστήρια στο ανατολικό Λονδίνο- και στη συνέχεια τα μικρά διαμερίσματα που βρίσκονταν πάνω από τα καταστήματά του. Ο ίδιος θυμάται πως το πρώτο κτίριο που αγόρασε ήταν αυτό στην περιοχή Εϊντζελ, στην οδό Chapel Market 15. Του κόστισε 145.000 λίρες και άλλες 90.000 η ανακαίνισή του. Δανείστηκε τα 3/4 του ποσού και τα υπόλοιπα τα έβαλε από την τσέπη του. Με αυτά έφτιαξε ένα κατάστημα και τέσσερα διαμερίσματα, τα οποία νοίκιασε σχεδόν αμέσως. Σήμερα η αξία του κτιρίου υπολογίζεται σε 1,75 εκατ. στερλίνες. Αυτή ήταν μια καλή απόδειξη πως ο Ανδρέας ήταν γεννημένος για αγοραπωλησίες ακινήτων και είχε ένα μοναδικό χάρισμα να εντοπίζει τις περιοχές της πόλης που σύντομα θα εξελίσσονταν στα hot spots όπου όλοι ήθελαν να μετακομίσουν. Αρχισε να αγοράζει, να ανακαινίζει και να μεταπουλά ή να νοικιάζει δεκάδες διαμερίσματα, καταστήματα και κτίρια γραφείων. Μεταξύ αυτών και δύο κτιριακά συγκροτήματα με υπερπολυτελή διαμερίσματα, συνολικά πάνω από 1.200 κατοικίες, στην περιοχή-φιλέτο του Κανάρι Γουάρφ, στον ποταμό Τάμεση.

Σήμερα ο μίστερ Αντι θεωρείται ο άνθρωπος που ρυθμίζει την αγορά ακινήτων στη Βρετανία. Μέσω του ομίλου Ability, τον οποίο σύστησε το 2006, έχει μέχρι τώρα εμπλακεί στην αγοραπωλησία 7.000 κατοικιών και εμπορικών χώρων. Το 2006 επένδυσε περί τα 150 εκατ. ευρώ στην ανάπτυξη εμπορικών κέντρων στην Ευρώπη και έναν χρόνο αργότερα ξεκίνησε να επενδύσει σε ξενοδοχεία. Πλέον διαθέτει 7 υπερπολυτελή ξενοδοχεία, με πιο πρόσφατο απόκτημα το «Waldorf Astoria Syon Park Hotel» στην καρδιά του Λονδίνου.

Τελευταίο του χτύπημα, το πωλητήριο που έβαλε σε μια βίλα στην πιο ακριβή οδό του Λονδίνου, την Bishops Avenue, στο Χάμπστεντ. Ο λόγος για το ακριβότερο ακίνητο στο Λονδίνο, για μια έπαυλη που χτίστηκε αρχικά το 1910, που ο Αντι την αγόρασε και την ανακαίνισε δαπανώντας συνολικά 40 εκατ. λίρες και το πωλητήριο που της έβαλε έγραφε 100 εκατ. λίρες. Οσον αφορά στην προσωπική του ζωή, κατοικεί σε μία έπαυλη 8.000 τ.μ. στην Bishops Avenue και διαθέτει έναν στόλο πανάκριβων αυτοκινήτων, τρία ιδιωτικά αεροσκάφη και ένα γιοτ. Εχει κάνει δύο γάμους και είναι πατέρας πέντε παιδιών.




Ντέμης Χασάμπης
Γιος μποέμ τραγουδιστή που έφυγε από την Κύπρο μετά την εισβολή του «Αττίλα» και πρωταθλητής στο σκάκι από τα 13 του, ο νεαρός τεχνοκράτης επενδύει πλέον εκατομμύρια στην τεχνητή νοημοσύνη και τα μυστικά του ανθρώπινου μυαλού


Ο Χάρι Πότερ του Διαδικτύου που μάγεψε την Google
Δεν υπάρχει κανένα μυστήριο πίσω από το πώς ο Δημοσθένης (Ντέμης) Χασάμπης, σε ηλικία μόλις 37 ετών, κατάφερε να κερδίσει μια θέση στη λίστα με τους 1.000 πλουσιότερους Βρετανούς. Και ο λόγος είναι απλός και προφανής: η εντυπωσιακή ευφυΐα του που τον εκτόξευσε πολύ νωρίς στην κορυφή. Η Google εντυπωσιάστηκε τόσο από τη δουλειά του Ελληνοκύπριου Βρετανού τρίτης γενιάς ώστε πόνταρε επάνω του στην Ευρώπη. Πρώτα βέβαια του πρόσφερε απλόχερα 400 εκατ. λίρες για να αγοράσει την εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης που ίδρυσε και διευθύνει.

Η εκρηκτική ευφυΐα του Ντέμη Χασάμπη γίνεται άμεσα αντιληπτή από όλους και στέλνει κατευθείαν στο καλάθι των αχρήστων τα κλισέ του τύπου «μικρός Αϊνστάιν» - όσον αφορά όμως τον προσδιορισμό «μικρός». Ο πατέρας του κατάλαβε πολύ νωρίς πόσο χαρισματικό ήταν το παιδί του - συγκεκριμένα, στην ηλικία των μόλις τεσσάρων ετών, όταν ο Ντέμης τού ζήτησε για δώρο ένα σκάκι. Ασυνήθιστη επιλογή για ένα παιδί τόσο μικρό, ωστόσο τα όσα ακολούθησαν ήταν ακόμη πιο ασυνήθιστα, καθώς δύο εβδομάδες αργότερα άρχισε να κερδίζει τον πατέρα του στο σκάκι.

Στα 13 του χαρακτηρίστηκε παιδί-θαύμα καθώς ήταν ο καλύτερος σκακιστής στον κόσμο στην ηλικία του. Λίγο αργότερα (περίπου στα 15) ξεκίνησε σπουδές πληροφορικής στο Κέιμπριτζ. Μόλις αποφοίτησε πήγε στο University College London όπου πήρε διδακτορικό σε ένα τελείως διαφορετικό αντικείμενο: τις Νευροεπιστήμες, κατηγορία που εξετάζει τα νοητικά φαινόμενα, τα μυστικά του εγκεφάλου κ.λπ. Το επόμενο βήμα ήταν η ίδρυση της DeepMind, μιας καθαρά ερευνητικής εταιρείας στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης. Η μικρή εταιρεία του Χασάμπη προσελκύει το ενδιαφέρον κάποιων δισεκατομμυριούχων της Σίλικον Βάλεϊ που επενδύουν λίγα χρήματα στα σχέδια που δουλεύει η DeepMind. Οταν ο συνιδρυτής της Google, Λάρι Πέιτζ, θέλησε να διευρυνθεί η τελευταία και στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, άκουσε από τους ικανοποιημένους δισεκατομμυριούχους που είχαν επενδύσει στην DeepMind για τη μικρή αλλά πολύ ελπιδοφόρα εταιρεία στο Λονδίνο. Ηταν ζήτημα χρόνου τα αφεντικά της Google να βάλουν το χέρι στην τσέπη και να δώσουν 400 εκατ. λίρες για να αποκτήσουν την DeepMind, τοποθετώντας έτσι τον Χασάμπη στη λίστα των πλουσιότερων Βρετανών.


Παίζει τους αλγόριθμους στα δάχτυλα, λατρεύει τον Οδυσσέα, τον Αχιλλέα, τα ελληνικά νησιά, ενώ απολαμβάνει τα 400 εκατ. στερλίνες που του έδωσε η Google για να αγοράσει την εταιρεία του DeepMind


Τι κάνει σήμερα η DeepMind; Ερευνα με βάση ένα δεκαετές πλάνο και έχει θέσει ως στόχο να κατανοήσει την ανθρώπινη νοημοσύνη και την να ανακατασκευάσει σε κομπιούτερ, ώστε η τεχνολογία αυτή να εξελιχθεί και να βρει πεδίο εφαρμογής, ανοίγοντας απίστευτες δυνατότητες στους επιστήμονες. Ο Χασάμπης χρησιμοποιεί αλγόριθμους τους οποίους προγραμματίζει έτσι ώστε όχι μόνο να κάνουν κάποια συγκεκριμένα πράγματα, όπως συμβαίνει με όλα τα λογισμικά, αλλά να μαθαίνουν μόνοι τους. Προσπαθεί, δηλαδή, να δημιουργήσει κομπιούτερ που θα λειτουργούν όπως το ανθρώπινο μυαλό: θα μαθαίνουν, θα αποκτούν εμπειρίες κ.λπ. Πρέπει να είναι το πιο φιλόδοξο ερευνητικό πρόγραμμα στον κόσμο, το οποίο, αν ολοκληρωθεί με επιτυχία, θα αλλάξει εκ θεμελίων τον κόσμο της πληροφορικής. Στην DeepMind δουλεύουν 80 άτομα υπό τον Ντ. Χασάμπη, εκ των οποίων τα 50 έχουν διδακτορικά από τα κορυφαία πανεπιστήμια των ΗΠΑ και της Μεγάλης Βρετανίας. Η Google προφανώς πιστεύει στην επιτυχία της DeepMind γι’ αυτό και αποτελεί το μεγαλύτερο στοίχημά της επί ευρωπαϊκού εδάφους.

Η μοίρα του Ντ. Χασάμπη, προτού ακόμη γεννηθεί, καθορίστηκε από την εισβολή του Αττίλα στη Μεγαλόνησο. Ο παππούς του, Δημοσθένης Χασάμπης, και η γιαγιά του -ο ίδιος και η αδελφή του έχουν σήμερα τα ονόματά τους- ήταν Ελληνοκύπριοι από την Αμμόχωστο. Ηρθαν στο Λονδίνο με στόχο να δουλέψουν λίγα χρόνια και να συγκεντρώσουν χρήματα, ώστε να φτιάξουν το πολύ ωραίο σπίτι που είχαν πάνω στη θάλασσα.

Η εισβολή του «Αττίλα» όμως τούς ανάγκασε να αναθεωρήσουν τα σχέδιά τους για επιστροφή στην Κύπρο. Αναγκάστηκαν να συνεχίσουν τη ζωή τους στο Λονδίνο και εκεί γεννήθηκε ο μοναχογιός τους και πατέρας του Ντ. Χασάμπη. Τα σχέδια για το ωραίο σπίτι στη θάλασσα δεν πραγματοποιήθηκαν ποτέ. Ο πατέρας και ο παππούς του μιλούν ελληνικά μεταξύ τους στο σπίτι, ενώ ο μικρός Ντέμης μεγαλώνει κάνοντας διακοπές στην Κύπρο και στην Ελλάδα, όπου βρίσκεται το μεγάλο σόι - ο παππούς του άφησε πίσω 10 αδέλφια. Ο πατέρας του Ντ. Χασάμπη είναι ένας μποέμ τύπος, ο οποίος ξεκίνησε να εργάζεται ως τραγουδιστής, στη συνέχεια έκανε διάφορες δουλειές και σήμερα είναι δάσκαλος. Στο Λονδίνο θα γνωρίσει μια Κινέζα από τη Σιγκαπούρη. Ο Ντέμης, ο αδελφός και η αδελφή του είναι οι καρποί αυτού του έρωτα.

Ο Ντέμης είναι ο μοναδικός από την οικογένεια που ασχολείται με την τεχνολογία. Η αδελφή του -προφανώς λόγω γονιδίων από τον πατέρα- είναι μουσικοσυνθέτης και ο αδελφός του είναι επαγγελματίας παίκτης του πόκερ. Και τον ίδιο όμως τον γοητεύει το παιχνίδι αυτό, όπως και πολλά άλλα. Ο Ντ. Χασάμπης δεν διδάχτηκε ελληνικά, ωστόσο καταλαβαίνει λίγο τη γλώσσα. Δηλώνει παθιασμένος και υπερήφανος για την κληρονομιά του ελληνικού πολιτισμού και προσθέτει ότι, όταν ήταν νέος, έμπνευσή του αποτέλεσαν η «Ιλιάδα» και η «Οδύσσεια», οι κλασικοί φιλόσοφοι και φυσικά οι μαθηματικοί από τον Αρχιμήδη και μετά. Είναι παντρεμένος με Ιταλίδα και ο γιος του ονομάζεται Αλέξανδρος-Οδυσσέας.

Το ενδυματολογικό του στυλ κινείται μεταξύ Μαρκ Ζάκερμπεργκ και Μπιλ Γκέιτς, ενώ δουλεύει όλη μέρα. Συγκεκριμένα κάνει τη δουλειά της ημέρας στο γραφείο και προσπαθεί να είναι πίσω στο σπίτι γύρω στις 7 με 8, ώστε να δειπνήσουν όλοι μαζί και να δει τα παιδιά του. Είναι νυχτερινός τύπος και κατά τις 10-11 το βράδυ αρχίζει στο σπίτι τη δουλειά της επόμενης μέρας, που συνήθως κρατά μέχρι τις 3-4 το πρωί. Θεωρεί ότι αργά το βράδυ είναι οι πιο δημιουργικές ώρες.




Θεόδωρος Παφίτης Παιδί για όλες τις δουλειές και πωλητής ελβετικών ρολογιών, μπήκε από νωρίς στις μπίζνες και απέδειξε πως και να «διασκεδάζω μπορώ και να βγάζω πολλά λεφτά»


Ο Θίο με το άγγιγμα του Μίδα
O Θεόδωρος Παφίτης δεν περνά απαρατήρητος ούτε στο χαώδες Λονδίνο. Aλλωστε πόσοι κυκλοφορούν στη μητρόπολη του Ηνωμένου Βασιλείου με μια απαστράπτουσα πλήρως χρωμιωμένη Μaybach; Η διαδρομή του παιδιού που ήρθε στο Λονδίνο από τη Λεμεσό σε ηλικία 9 ετών κι έφτασε 46 χρόνια μετά να είναι ο 367ος πλουσιότερος άνθρωπος στη Βρετανία είναι συναρπαστική. Μαζί με τους γονείς και τα αδέλφια του, Μαρίνο και Γιώργο, ο Θίο Παφίτης εγκαθίσταται μόνιμα στο Λονδίνο τη δεκαετία του ’60. Στο σχολείο οι επιδόσεις του δεν είναι ιδιαίτερα καλές, καθώς είναι δυσλεκτικός. Ωστόσο, στα 15 του, όταν ανέλαβε να διαχειριστεί ένα μαγαζάκι του σχολείου, έδειξε αμέσως το μεγάλο του ταλέντο στις επιχειρήσεις.

Η πρώτη του δουλειά ήταν «tea boy» και αρχειοθέτης -δηλαδή παιδί για όλες τις δουλειές- σε μια εταιρεία που μεσίτευε ασφάλειες. Ασφυκτιά από τους περιορισμένους ορίζοντες της εργασίας του, ενώ θέλει να βγάλει περισσότερα χρήματα. Ετσι σε ηλικία 18 ετών θα αρχίσει να εργάζεται ως βοηθός πωλητή σε ένα κατάστημα που πουλά ελβετικά ρολόγια, σε έναν από τους πιο εμπορικούς δρόμους του Λονδίνου, την Bond Street. Ο Παφίτης πουλώντας πανάκριβα ρολόγια ανακαλύπτει το ταλέντο του στις πωλήσεις και στα 21 του επιχειρεί να το αξιοποιήσει, αλλάζοντας για άλλη μια φορά δουλειά. Αρχίζει να πουλά ενυπόθηκα επιχειρηματικά δάνεια και χάρη σ’ αυτή την απασχόληση θα μάθει να διαβάζει τους ισολογισμούς των επιχειρήσεων. Η φιλοδοξία του να πετύχει τον οδηγεί σε ηλικία 23 ετών στην ίδρυση -με συνέταιρο τον φίλο του Μαρκ Μόραν- μιας εταιρείας χρηματοδότησης ακινήτων. Ο φίλος και συνέταιρος λίγο αργότερα θα αποσυρθεί από τη δουλειά την οποία συνεχίζει ο Παφίτης. Στη δεκαετία του ’80, ενώ οι τιμές των εμπορικών ακινήτων απογειώνονται, ο Παφίτης αποκτά τα πρώτα του χρήματα από τις μεγάλες υπεραξίες που δημιουργήθηκαν. Την προσοχή του τραβούν τα κινητά τηλέφωνα -μια αγορά που κάνει τότε τα πρώτα της βήματα- και με τα χρήματα από τα ακίνητα θα αγοράσει την εταιρεία NAG Telecom. Θα συνεργαστεί με την αλυσίδα καταστημάτων χαρτικών Ryman για να πουλάει κινητά και έτσι θα κερδίσει μερίδια αγοράς. Οταν η Ryman πέφτει έξω, ο Παφίτης πλησιάζει τους διαχειριστές και ζητά να εξαγοράσει την πτωχευμένη εταιρεία. Αναζωογονεί τη Ryman, αλλάζει την εικόνα της επιχείρησης, ενώ αποκαθιστά και βελτιώνει τις σχέσεις με τους προμηθευτές. Το 2006 πουλά το μερίδιο από τα καταστήματα της διεθνούς αλυσίδας εσωρούχων La Senza, στη Μεγάλη Βρετανία, και εισπράττει 100 εκατ. λίρες. Το 2008 επιχειρεί να αγοράσει τα καταστήματα Woolworths, αλλά τελικά αποσύρεται βρίσκοντας παράλογες τις απαιτήσεις για την εξαγορά. Το 2011 ξαναμπαίνει στην αγορά εσωρούχων δημιουργώντας την αλυσίδα Boux Avenue και το 2012 εξαγοράζει την αλυσίδα καταστημάτων με είδη για το σπίτι R. Dyas. Ολα αυτά οδηγούν στη δημιουργία ενός ομίλου λιανικών πωλήσεων που δραστηριοποιείται σε διάφορα αντικείμενα και συνολικά διαθέτει 349 καταστήματα, απασχολεί 3.600 υπαλλήλους και εξυπηρετεί 28.000.000 πελάτες κάθε χρόνο.


Παθιασμένος με τις επιχειρήσεις εσωρούχων, το ποδόσφαιρο, την τηλεόραση και τη Formula 1, έχει αναλάβει μέχρι και πρόεδρος της ποδοσφαιρικής ομάδας Millwall, είναι διάσημος για τις τηλεοπτικές του εμφανίσεις στο BBC, ενώ, εκτός από την εντυπωσιακή Μaybach και μια Mercedes SL63 AMG, διαθέτει κι έναν στόλο πολυτελών και εντυπωσιακών οχημάτων

Ο Θίο Παφίτης, πολυσχιδής προσωπικότητα, θα αναλάβει πρόεδρος και της ποδοσφαιρικής ομάδας Millwall. Στα οκτώ χρόνια που κράτησε το πηδάλιό της κατάφερε να τη βγάλει στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, ενώ ο ίδιος καταγράφηκε ως σημαντικός πολέμιος του χουλιγκανισμού. Στην Αγγλία είναι διάσημος και για τις τηλεοπτικές εμφανίσεις του. Εμφανιζόταν σταθερά στο «Dragons Den» ένα επιχειρηματικό πρόγραμμα του BBC, στο «Νext big thing», στο «Back to the floor», ενώ είχε εκπομπή και για τις επιχειρηματικές του περιπέτειες. Γενικότερα στηρίζει μέσω τηλεόρασης αλλά και μέσω Διαδικτύου τις μικρές επιχειρήσεις.


Δεν χάνει ευκαιρία να διασκεδάζει, είτε κερνώντας σφηνάκια, είτε δοκιμάζοντας κάθε είδους πρωτοποριακό προσομειωτή

Η περιουσία του υπολογίζεται σε 210 εκατ. λίρες και ο ίδιος υποστηρίζει ότι πέτυχε απλώς επειδή διαθέτει κοινή λογική. Σήμερα ζει με τη γυναίκα του Ντέπι σε μια βίλα στο Σάρεϊ. Εχει δυο γιούς και τρεις κόρες, ενώ έχει αποκτήσει και τέσσερα εγγόνια. Εκτός από τις επιχειρήσεις, το ποδόσφαιρο και την τηλεόραση, έχει πάθος με τα αυτοκίνητα και είναι λάτρης της Formula 1. Οπως έχει πει, ξεκίνησε οδηγώντας ένα Alfa Romeo Αlfasud και σήμερα, εκτός από την εντυπωσιακή Μaybach, μια Mercedes SL63 AMG, διαθέτει κι έναν στόλο πολυτελών και εντυπωσιακών οχημάτων. Ο Παφίτης απολαμβάνει τη ζωή του κάνοντας αυτό που θέλει, καθώς, όπως έχει δηλώσει, «υπάρχουν τρεις λόγοι για να είναι κάποιος σήμερα στις business: να βγάλει λεφτά, να διασκεδάσει και... να βγάλει λεφτά».




Θίο Καρπάθιος Από το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών στα vintage μπλουζάκια με τα γιαπωνέζικα ιδεογράμματα και τα skateboard ρούχα


Τα χρυσά T-shirts του Θεόφιλου
Είναι 51 ετών, Ελληνας που αναζήτησε την τύχη του στη Βρετανία στα μέσα της δεκαετίας του ’80, σε έναν χώρο εντελώς έξω από τις σπουδές του, αλλά, όπως αποδείχτηκε εκ των υστέρων, πολύ κοντά στις ικανότητες και στην πραγματική του «επαγγελματική κλίση».

Mε περιουσία που εκτιμάται σε πάνω από 110 εκατ. στερλίνες, διευθύνων σύμβουλος και μέτοχος των εταιρειών International and Wholesale at Supergroup PLC, DKH Retail Ltd, Laundry Athletics LLP, High Jinks Ltd και Praxis Global Clothing, ο... Θεόφιλος Καρπάθιος, για τους φίλους του Θίο (Theo Karpathios), αποτελεί ένα από τα δεκάδες παραδείγματα Ελλήνων που διακρίθηκαν στο εξωτερικό δημιουργώντας μια σημαντική περιουσία ασχολούμενοι με το εμπόριο, κυρίως όμως χάρη στις πρωτοποριακές για την εποχή τους ιδέες. Ο Θίο, ένας από τους πλουσιότερους κατοίκους της Βρετανίας σύμφωνα με τη λίστα των «Sun­day Times» για το 2013-14, γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ελλάδα, σπούδασε στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και βρέθηκε στο Λονδίνο για να συνεχίσει τις σπουδές του και να αναζητήσει την τύχη του.


Δαιμόνιος, πρωτοπόρος, και εκκεντρικός στις μετακινήσεις του, ο Θίο Καρπάθιος θησαυρίζει πλέον από τις αγοραπωλησίες εταιρειών

Παρατηρώντας τους νέους της ηλικίας του στη Βρετανία, την εποχή που δειλά-δειλά ερχόταν και στην Ευρώπη η μόδα του streetwear από τις ΗΠΑ, ο κ. Καρπάθιος αποφάσισε να δοκιμάσει τις δυνάμεις του στο εμπόριο ρούχων. Μη έχοντας επαφές με τη βρετανική αγορά, αποφάσισε να εισαγάγει φτηνά σπορ ρούχα από μια αγορά που μπορούσε να χειριστεί. Ετσι άρχισε τις εισαγωγές ρούχων, αρχικά μπλουζάκια και φούτερ, που έφτιαχναν μικρές ελληνικές βιοτεχνίες.

Διαβλέποντας την ανάγκη προώθησης ενός brand name για να «πιάσει» στη βρετανική αγορά, ίδρυσε, στις αρχές του 1987, σε συνεργασία με Βρετανούς φίλους του και με ένα μικρό τραπεζικό δάνειο δύο εταιρείες, τις Cult LLP και Laundry Athletics LLP που εισήγαγαν ρούχα και αξεσουάρ από την Ελλάδα και τα πουλούσαν με τα σήματά τους. Το 1988 έκανε το επόμενο βήμα. Συνεταιρίστηκε με έναν Βρετανό σχεδιαστή και ίδρυσαν την Praxis Global Clothing, μια εταιρεία σχεδιασμού και εμπο­ρίας σπορ ρούχων για νέους. Πρακτικά εισήγαγαν μπλουζάκια από ελληνικές βιοτεχνίες, τους πρόσθεταν σχέδια δικής τους έμπνευσης και τα μοσχοπουλούσαν.

Το 1996 ο Θίο Καρπάθιος αποφάσισε να συστήσει την πρώτη αμιγώς προσωπική του επιχείρηση εμπορίας ρούχων στο Κόβεντ Γκάρντεν. Η High Jinks απευθύνεται σε νέους ανθρώπους που ζητούσαν επώνυμα αλλά φτηνά σπορ ρούχα. Τότε άρχισε να συσσωρεύει κέρδη αλλά και εμπειρίες στον χώρο, με αποτέλεσμα να εκμεταλλευτεί την αμέσως επόμενη τάση της αγοράς. Το 2000 ίδρυσε τη δεύτερη εταιρεία του, ονόματι Skate of Mind Skateboard Company, που είναι εξειδικευμένη στην αγορά ρούχων για όσους ασχολούνται με το skateboard με μια αλυσίδα οκτώ καταστημάτων λιανικής πώλησης. Την πούλησε με κέρδος αρκετών εκατομμυρίων λιρών το 2004 και χρησιμοποίησε τα κεφάλαιά του για να συμμετάσχει στο εγχείρημα της ίδρυσης του Su­perGroup, ενός ομίλου στον οποίο εκτός από μετρητά συνεισέφερε και την πρώτη του εταιρεία, την Cult LLP. Η SuperGroup είναι η μητρική και ιδιοκτήτρια της διάσημης στη νεολαία φίρμας Superdry. Αίφνης ο δαιμόνιος Θίο Καρπάθιος έγινε ένας από τους βασικούς μετόχους μιας από τις πλέον επιτυχημένες φίρμες ρούχων στον κόσμο. Το 2005 έλεγχε ήδη το 17% της SuperGroup και είχε αναλάβει τον ρόλο της επέκτασης του δικτύου πωλήσεων της SuperDry τόσο στη βρετανική όσο και στη διεθνή αγορά. Παράλληλα ανέλαβε τον ρόλο της εύρεσης προμηθευτών από όλο τον κόσμο. Το 2010 η SuperGroup εισήχθη στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου. Μέχρι τότε ο Θίο Καρπάθιος είχε δημιουργήσει ένα δίκτυο 46 καταστημάτων σε 36 χώρες ανά τον κόσμο, καθώς και ένα ευρύ δίκτυο προμηθευτών και συνεργατών, οι πωλήσεις του οποίου ξεπερνούσαν τα 53 εκατ. στερλίνες τον χρόνο - και τα κέρδη τα 10,6 εκατομμύρια.


Η συνεργασία του Θίο με τον όμιλο ολοκληρώθηκε ύστερα από 8 χρόνια, το καλοκαίρι του 2012, μετά από μια μικρή αλλά ταραχώδη περίοδο διαφωνιών του με τον διευθύνοντα σύμβουλο της SuperGroup, τον κ. Τζούλιαν Ντάνκερτον. Ηδη βέβαια ο όμιλος αντιμετώπιζε κάποια πρώτα προβλήματα ρευστότητας και ο ισολογισμός της χρήσης 2012 είχε καταγράψει ζημίες. Ουσιαστικά ο ισχυρός άνδρας της εταιρείας επιχείρησε μια ριζική αναδιάρθρωση και στη διοικητική της πυραμίδα - εξ ου και η έξοδος από την εταιρεία του κ. Καρπάθιος. Την ημέρα της αποχώρησής του ο Ελληνας επιχειρηματίας είχε στην κατοχή του μετοχικό μερίδιο ύψους 14,7% της SuperGroup, ενώ υπολογίζεται πως η χρυσή έξοδος τού απέφερε περί τα 50 εκατ. στερλίνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου