Παρασκευή 30 Μαΐου 2014

Τα αναψυκτικά διαίτης βοηθούν στην προσπάθεια απώλειας βάρους

Η δράση τους συγκρίθηκε με αυτή της κατανάλωσης νερού σε ίδιο πρόγραμμα διατροφής Οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν αναψυκτικά τα οποία περιείχαν μη θερμιδικές γλυκαντικές ύλες, έχασαν κατά μέσο όρο 13 λίβρες (5,9 κιλά) - 44% περισσότερο από την άλλη ομάδα ελέγχου που κατανάλωνε μόνο νερόΤα αναψυκτικά διαίτης μπορούν να βοηθήσουν στην προσπάθεια απώλειας βάρους σε σχέση με το να πίνει κανείς μόνο νερό, σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποίησε το Πανεπιστήμιο του Κολοράντο με χρηματοδότηση του Αμερικανικού Συνδέσμου Αναψυκτικών (American Beverage Association, ABA) συγκρίνοντας τη δράση τους με αυτή της κατανάλωσης νερού.

Η κλινική έρευνα συνέκρινε τα αποτελέσματα της πρόσληψης νερού -από τη μία- και αναψυκτικών που περιέχουν μη θερμιδικές γλυκαντικές ύλες -από την άλλη- στην απώλεια βάρους, στο πλαίσιο ενός συμπεριφορικού προγράμματος αδυνατίσματος, στο οποίο συμμετείχαν 303 άνθρωποι.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε ταυτόχρονα από ερευνητές στο Κέντρο Υγείας και Ευεξίας Άνσουτζ του Πανεπιστημίου του Κολοράντο και στο Κέντρο για την Έρευνα και Εκπαίδευση σχετικά με την Παχυσαρκία του Πανεπιστημίου Τεμπλ στη Φιλαδέλφεια και κατέδειξε πως οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν αναψυκτικά τα οποία περιείχαν μη θερμιδικές γλυκαντικές ύλες, έχασαν κατά μέσο όρο 13 λίβρες (5,9 κιλά) - 44% περισσότερο από την άλλη ομάδα ελέγχου που κατανάλωνε μόνο νερό, η οποία έχασε κατά μέσο όρο 9 λίβρες (4,1 κιλά). Το 64% των συμμετεχόντων στην ομάδα ελέγχου των αναψυκτικών διαίτης έχασαν τουλάχιστον 5% του συνολικού σωματικού τους βάρους, σε σύγκριση με 43% της αντίστοιχης ομάδας ελέγχου.

Με εξαίρεση την κατανάλωση αναψυκτικών, και οι δύο ομάδες ακολουθούσαν ακριβώς την ίδια διατροφή και το ίδιο πρόγραμμα γυμναστικής καθ' όλη τη διάρκεια διεξαγωγής της μελέτης. Και οι δύο ομάδες «αναψυκτικών διαίτης» και «νερού» παρουσίασαν μείωση στα εκατοστά της περιφέρειας και στα επίπεδα της πίεσης. Η κλινική έρευνα υπεβλήθη σε διαδικασία αξιολόγησης του ελέγχου των ευρημάτων της (peer-review) και πρόκειται να δημοσιευθεί στο τεύχος Ιουνίου του επιστημονικού περιοδικού «Obesity» της αμερικανικής Εταιρείας Παχυσαρκίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου