Τρίτη 1 Απριλίου 2014

Ο ταλαντούχος κ. Βαλ: Λαοφιλής, ξενοφοβικός και πολύτεκνος

 
Πρόκειται για έναν πολιτικό με μεγαλύτερη απήχηση στους κόλπους της Δεξιάς απ΄ ότι στην
ΑριστεράΣε ευρύ ανασχηματισμό προχωρά ο Φρανσουά Ολάντ, τοποθετώντας στον πρωθυπουργικό θώκο τον ξενοφοβικό πλην όμως ιδιαίτερα δημοφιλή Σοσιαλιστή, Μανουέλ Βαλ, μετά την πανωλεθρία που υπέστη το κόμμα του στον δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Le Monde, η σύνθεση της νέας κυβέρνησης αναμένεται να ανακοινωθεί αύριο το πρωί. Για τον "Economist", o 51χρονος Βαλ, πρώην υπουργός Εσωτερικών, είναι o "Σοσιαλιστής Σαρκοζί", για τα περισσότερα όμως γαλλικά ΜΜΕ, είναι ο "Λεπέν των Σοσιαλιστών" αφού η στάση του στο θέμα των μεταναστών και της αστυνόμευσης πλησιάζει επικίνδυνα αυτή της επικεφαλής του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου, Μαρίν Λεπέν.

Η τοποθέτηση του στο τιμόνι της κυβέρνησης, έχει φέρει ήδη τα πάνω-κάτω στον πολιτικό κόσμο της Γαλλίας. Το κόμμα των Οικολόγων, δια στόματος της υπουργού Ανάπτυξης, Σεσίλ Ντιφλό αλλά και του υπουργού Στέγασης, Πασκάλ Κανφανί, ανακοίνωσε ότι δεν μπορεί να μετέχει στην κυβέρνηση Βαλ καθώς οι ιδέες του δεν συνάδουν με αυτές του κόμματος. Οι Οικολόγοι έστειλαν σαφές μήνυμα στον Ολάντ να μην τους υπολογίζει στις όποιες πολιτικές κινήσεις του προκειμένου να σώσει την θέση του.

Ο Μανουέλ Βαλ είναι ένας πολιτικός με μεγαλύτερη απήχηση στους κόλπους της Δεξιάς απ΄ ότι στην Αριστερά, γράφει η εφημερίδα "Le Monde" ενώ για την εφημερίδα "Liberation", o ένοικος των Ηλυσίων αφού αποφάσισε να στρέψει προς τα... δεξιά την κυβέρνηση των Παρισίων, έκανε την καλύτερη επιλογή με την τοποθέτησή του στην κεφαλή της νέας κυβέρνησης. Ο Βαλ θεωρείται φιλελεύθερος πολιτικός ενώ για την Le Figaro έχει πολλά κοινά με τον πρώην πρωθυπουργό της Γαλλίας, Μισέλ Ροκάρ. Κρατά ιδιαίτερα σκληρή στάση όσον αφορά την εφαρμογή του νόμου και τη διατήρηση της τάξης και θεωρείται μια αμφιλεγόμενη προσωπικότητα στο εσωτερικό του κόμματός του. Έχει εκφράσει ουκ ολίγες φορές δημοσίως τη φιλοδοξία του να γίνει πρόεδρος της Γαλλίας.

Η δημοτικότητά του αγγίζει το 46%, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση του Ipsos, διπλάσια από αυτή του Ολάντ. Είναι γιος Ισπανού μετανάστη που γεννήθηκε στη Βαρκελώνη και πολιτογραφήθηκε Γάλλος σε ηλικία 20 ετών. Επέκρινε δριμύτατα το 35ωρο, θέση που θεωρήθηκε αιρετική από τους Σοσιαλιστές. Διετέλεσε δήμαρχος του νότιου προαστίου Εβρί του Παρισιού, όπου καταγραφόταν πρόβλημα εγκληματικότητας, έχει κρατήσει σκληρή στάση απέναντι στους παράνομους καταυλισμούς των Ρομά, συνεχίζοντας την πολιτική διάλυσής τους που είχε ξεκινήσει ο Σαρκοζί, ωστόσο πολλοί Σοσιαλιστές θεωρούν τις απόψεις του ακραίες. Επιπλέον, έχει κάνει εκστρατεία για την πάταξη του ριζοσπαστικού ισλάμ, έχει στείλει τις ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας για να ελέγξουν τη βία των συμμοριών στη Μασσαλία, ενώ έχει υπερασπιστεί τους αστυνομικούς που προσπαθούν να περιορίσουν τη νεανική βία στα προάστια του Παρισιού, όπου ζουν πολλοί μετανάστες.Οι δηλώσεις του για τους Ρομά πέρυσι τον έφεραν σε αντιπαράθεση με τους Οικολόγους, που μέχρι τώρα είχαν δύο υπουργούς στην κυβέρνηση.

Με τον Ολάντ να ελπίζει ότι η τοποθέτηση του Βαλ, πατέρα τεσσάρων παιδιών με δεύτερη σύζυγο βιολονίστα, θα καταφέρει να κάνει τον μέσο σοσιαλιστή ψηφοφόρο πιο δεκτικό στην οικονομική του πολιτική, προετοιμάζει το νέο υπουργικό σχήμα που θα αναλάβει την δύσκολη αποστολή να ενισχύσει την εικόνα της κυβέρνησης στα μάτια των Γάλλων πολιτών αλλά και του ιδίου.

Σύμφωνα με την "Le Figaro", προς υπουργοποίηση ετοιμάζονται δύο παλιές... καραβάνες των Σοσιαλιστών.

Πρόκειται για την πρώην γενική γραμματέα των Σοσιαλιστών, Μαρτίν Ομπρί και την πρώην σύντροφο του Γάλλου προέδρου και μητέρα των τεσσάρων παιδιών του, Σεγκολέν Ρουαγιάλ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου