Τρίτη 29 Απριλίου 2014

ΥΠΕΚΑ: Έσοδα μαμούθ από επεμβάσεις σε 419 περιοχές NATURA

Ψαρεύουν επενδυτές για το 33% της ελληνικής επικράτειας Ένα νέο μοντέλο προστασίας των περιοχών Natura 2000 που υπόσχεται να φέρει έσοδα από αναπτυξιακές δραστηριότητες αλλά και νέες θέσεις εργασίας, βγάζοντας από την καραντίνα της αυστηρής περιβαλλοντικής προστασίας το 33% της ελληνικής επικράτειας, σχεδιάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος. Xθες, ο υπουργός ΠΕΚΑ κ. Γιάννης Μανιάτης, μιλώντας σε ημερίδα του υπουργείου που πραγματοποιήθηκε μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, χαρακτήρισε το σχεδιασμό για τις προστατευόμενες περιοχές μια νέα πρόκληση ενώ για πρώτη φορά δόθηκαν ποσοτικά στοιχεία που αποδεικνύουν το ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν οι μεγάλες αυτές χερσαίες και θαλάσσιες εκτάσεις, σε πανευρωπαϊκό αλλά και εθνικό επίπεδο.

Ο κ. Μανιάτης επικαλέστηκε πρόσφατες εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σύμφωνα με τις οποίες υπολογίζεται ότι με ετήσιο κόστος 5,8 δισεκατομμυρίων ευρώ η διαχείριση των 27.000 περιοχών Natuta σε ευρωπαϊκό επίπεδο μπορεί να αποδώσει ετησίως οφέλη της τάξεως των 200-300 δισεκατομμυρίων ευρώ. Αυτό το ποσό αναλογεί στο 1,7 – 2,5% του Ευρωπαϊκού ΑΕΠ. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, οι επισκέπτες σε περιοχές του Ευρωπαϊκού οικολογικού δικτύου φέρνουν άμεσα ή έμμεσα οικονομικά οφέλη 50-85 δις ευρώ το έτος και υποστηρίζουν 4,5 – 8 εκατομμύρια θέσεις εργασίας.

“Η προσπάθεια να αποτιμήσουμε και σε οικονομικούς όρους το φυσικό μας περιβάλλον δεν μπορεί παρά να είναι μια μεγάλη προτεραιότητα, που θα χρησιμοποιηθεί από όλους μας προκειμένου να βαδίσουμε σε μια νέα εποχή, μια εποχή που θα στηρίζεται στα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα”επισήμανε ο υπουργός.

Στην Ελλάδα το δίκτυο των προστατευόμενων περιοχών εκτείνεται σε 419 περιοχές καταλαμβάνοντας περίπου 43.000 χιλιόμετρα ενώ υπάρχουν 28 φορείς διαχείρισης που αποτελούν το 30% του δικτύου που λόγω της μεγάλης δημοσιονομικής φτώχειας όλα αυτά τα χρόνια υπολειτουργούν.

Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα κομμάτια του φυσικού μας περιβάλλοντος μέσα στο οποίο φυλάσσεται όλος ο πολύτιμος ορυκτός πλούτος (χρυσός, μέταλλα κ.α) αξίας πολλών δισεκατομμυριούχων της χώρας με πρόβλεψη για μια πιο οργανωμένη τουριστική, βιομηχανική και οικιστική εκμετάλλευση.

Κατά την διάρκεια της ημερίδας ανακοινώθηκε η έναρξη ενός εθνικού διαλόγου για τις προστατευόμενες περιοχές που θα διαρκέσει έως τον προσεχές Φθινόπωρο, με στόχο να μπουν νέες βάσεις για την αχανή και εν πολλοίς ανεκμετάλλευτη επιφάνεια της ελληνικής επικράτειας. Ο σχεδιασμός πρόκειται να κουμπώσει και με τις άλλες νομοθετικές πρωτοβουλίες που υιοθετεί το υπουργείο μεταξύ των οποίων είναι:

-η αναθεώρηση των 12 περιφερειακών σχεδίων της χώρας, τα οποία έχουν ωριμάσει, και αναμένεται το επόμενο χρονικό διάστημα να αποτελέσουν τις βασικές αρχές ρύθμισης του χώρου και τα κατάλληλα εργαλεία για τον χωρικό και αναπτυξιακό σχεδιασμό τα επόμενα χρόνια.
-Το νομοσχέδιο με τα δύο Ρυθμιστικά Σχέδια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης που αναθεωρούνται μετά από σχεδόν 30 χρόνια αλλά και η Χωροταξική και Πολεοδομική Μεταρρύθμιση, με βάση την οποία ανασχεδιάζεται το θεσμικό καθεστώς ρύθμισης σε επίπεδο πολεοδομίας και χωροταξίας με στόχο να υπάρξει η δυνατότητα αναπτυξιακών παρεμβάσεων και προσέλκυσης επενδύσεων προκειμένου να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.
-Η πρόοδος του εθνικού κτηματολογίου στο οποίο θα καταγράφονται τα εμπράγματα δικαιώματα των ακινήτων των ιδιωτών και του δημοσίου, για να μπορεί να ασκηθεί μία ορθή χωρική πολιτική.
- η κωδικοποίηση της δασικής νομοθεσίας και η σύνταξη του σχεδίου νόμου για τις επεμβάσεις δασικού χαρακτήρα σε δασικές εκτάσεις που όπως ανακοινώθηκε χθες από τον κ. Μανιάτη σύντομα κατατίθεται στη Βουλή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου