Κυριακή 30 Μαρτίου 2014

Κρυφοί φόροι για μισθωτούς και αγρότες

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Η ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΘΕΟΧΑΡΗ.Φουσκώνουν τον... λογαριασμό της Εφορίας
η κατάργηση των πρόσθετων αφορολόγητων ποσών για τα παιδιά, αλλά και των περισσότερων φοροαπαλλαγών, η διατήρηση των «τσουχτερών» τεκμηρίων διαβίωσης και η αυστηροποίηση του μέτρου των αποδείξεων.
Οι φορολογικές ανατροπές αποσαφηνίζονται με εγκύκλιο του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Χ. Θεοχάρη και ενεργοποιούνται με την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων για μισθωτούς, συνταξιούχους, ελεύθερους επαγγελματίες, μικρομεσαίους επιτηδευματίες και τους φορολογουμένους που αποκτούν εισοδήματα από ακίνητα.
Ειδικότερα, με την κλίμακα των μισθωτών - συνταξιούχων φορολογούνται τα εξής εισοδήματα:
Εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες ημεδαπής και αλλοδαπής προέλευσης (Πίνακας 4Α και από πίνακα Ζ κωδικοί 389-390, 391-392).
Οι φορολογούμενοι που αμείβονται με «μπλοκάκι» και συμπληρώνουν τους κωδικούς 307-308 του εντύπου Ε1. Οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι για να φορολογηθούν με την κλίμακα των μισθωτών θα πρέπει να πληρούν αθροιστικά τις εξής προϋποθέσεις χωρίς να τίθεται θέμα επιλογής από τον φορολογούμενο:
α) Εχουν έγγραφη σύμβαση με τα φυσικά ή και νομικά πρόσωπα τα οποία λαμβάνουν τις υπηρεσίες τους.
β) Τα φυσικά ή και τα νομικά πρόσωπα τα οποία λαμβάνουν τις υπηρεσίες δεν υπερβαίνουν τα τρία ή εφόσον υπερβαίνουν τον αριθμό αυτό ποσοστό 75% των ακαθάριστων εσόδων να προέρχεται από ένα από τα πρόσωπα που λαμβάνουν τις υπηρεσίες.
Η προστιθέμενη διαφορά αντικειμενικών δαπανών (τεκμήρια), όταν δεν δηλώνεται εισόδημα από καμία κατηγορία.Ειδικά για τη χρήση 2013 (οικονομικό έτος 2014) το καθαρό εισόδημα από γεωργικές επιχειρήσεις.Τα δηλωθέντα εισοδήματα από ατομική γεωργική επιχείρηση φορολογούνται με την κλίμακα μισθωτών-συνταξιούχων, αλλά αυτοτελώς, δηλαδή το εισόδημα αυτό δεν συναθροίζεται, με το τυχόν εισόδημα από μισθούς και συντάξεις για να υπολογιστεί ο συνολικός φόρος. Για το εισόδημα, όμως, αυτό υπάρχει υποχρέωση προσκόμισης αποδείξεων προκειμένου να τύχουν της προβλεπόμενης μείωσης του φόρου. Επίσης, στην περίπτωση που φορολογούμενος έχει εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες και από γεωργικές επιχειρήσεις θα υπολογίζεται ο συνολικός φόρος που προκύπτει από το άθροισμα των φόρων των δύο επιμέρους εισοδημάτων (μισθωτές και γεωργικά) και μετά θα εφαρμόζεται η προβλεπόμενη μείωση του φόρου με την προσκόμιση αποδείξεων.
Αυτοτελώς
Διευκρινίζεται ότι το γεωργικό εισόδημα ημεδαπής και αλλοδαπής προέλευσης (πίνακας 4Β και από πίνακα Ζ κωδ. 463-464) φορολογείται αυτοτελώς, με την κλίμακα των μισθωτών. Η διαμόρφωση του καθαρού γεωργικού εισοδήματος γίνεται με βάση το αντικειμενικό σύστημα, το οποίο καταργείται για εισοδήματα που αποκτώνται από 1ης Ιανουαρίου 2014 και μετά. Ο φόρος που προκύπτει με βάση την κλίμακα των μισθωτών και των συνταξιούχων μειώνεται κατά 2.100 ευρώ για εισόδημα μέχρι και 21.000 ευρώ και εφόσον ο φόρος που προκύπτει είναι μικρότερος των 2.100 ευρώ, τότε το ποσό μείωσης περιορίζεται στο ποσό του φόρου.Για εισόδημα πάνω από 21.000 ευρώ το ποσό μείωσης (2.100) περιορίζεται κατά 100 ευρώ ανά 1.000 ευρώ εισοδήματος και μέχρι εξάντλησης του ποσού των 2.100 ευρώ. Διευκρινίζεται ότι για εισοδήματα που υπερβαίνουν τα 21.000 και μέχρι τα 41.000 ευρώ που μηδενίζει η έκπτωση φόρου ο περιορισμός της μείωσης του φόρου εφαρμόζεται αναλογικά σύμφωνα με το ύψος του δηλωθέντος εισοδήματος.
Ετσι για δηλωθέν εισόδημα 25.000 ευρώ αντιστοιχεί μείωση 1.700 ευρώ και ο τελικός φόρος που προκύπτει είναι 3.800 ευρώ (5.500 - 1.700). Για δηλωθέν εισόδημα 26.000 ευρώ ο τελικός φόρος είναι 4.220 ευρώ (5.820 - 1.600). Για δηλωθέν εισόδημα 25.300 ευρώ ο τελικός φόρος είναι 3.926 ευρώ (5.596 - 1.670). Η μείωση των 1.670 ευρώ προκύπτει αν αφαιρέσουμε από το ποσό των 1.700 ευρώ που αντιστοιχεί σε εισόδημα 25.000 ευρώ, το ποσό των 30 ευρώ που αντιστοιχεί σε εισόδημα 300 ευρώ.
Τα εισοδήματα από μισθώσεις ακινήτων και από κινητές αξίες δεν φορολογούνται αυτοτελώς με την κλίμακα που προβλέπεται για εισοδήματα από ακίνητα και κινητές αξίες αλλά αθροίζονται για να υπολογιστεί ο συνολικός φόρος. Δεν φορολογείται το απαλλασσόμενο εισόδημα από ιδιοκατοίκηση, το τεκμαρτό εισόδημα από δωρεάν παραχώρηση μίας κύριας κατοικίας μέχρι 200 τ.μ. από τους γονείς προς τα τέκνα τους και αντίστροφα και το τεκμαρτό εισόδημα χρήσης ακινήτου προς το ελληνικό Δημόσιο ή ΝΠΔΔ. Επιπλέον φόρος 1,5% για εισόδημα από ακίνητα
Το ακαθάριστο εισόδημα από ακίνητα υποβάλλεται και σε συμπληρωματικό φόρο, ο οποίος υπολογίζεται με συντελεστή 1,5%. Ειδικά, αν το ακαθάριστο εισόδημα του ακινήτου προέρχεται από κατοικία με επιφάνεια πάνω από 300 τ.μ. ή από επαγγελματική μίσθωση ανεξαρτήτως επιφάνειας, υποβάλλεται σε συμπληρωματικό φόρο 3%

Μαρία Βουργάνα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου