Δευτέρα 10 Μαρτίου 2014

Δίκη Παπαγεωργόπουλου: Ξεσπά ο Σαξώνης - Δεν έκλεψα τα λεφτά μόνος μου

Η δίκη θα συνεχιστεί το πρωί της Τρίτης.«Δεν μπορώ να ζητήσω τίποτα άλλο από συγγνώμη» λέει ο πρώην ταμίας στο δήμο Θεσσαλονίκης - Δεν εμφανίστηκε ο Γρέγος στο δικαστήριοΔημοτικούς υπαλλήλους που πρωτοδίκως κατηγορήθηκαν και αθωώθηκαν για την υπεξαίρεση στο δήμο Θεσσαλονίκης, καλεί να καταθέσουν ως μάρτυρες, το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων, που δικάζει σε δεύτερο βαθμό την πολύκροτη υπόθεση. Το αίτημα αυτό, το είχε υποβάλλει νωρίτερα προς το δικαστήριο ο εισαγγελέας της έδρας Δημήτρης Νάιντος, έπειτα από επανειλημμένες αναφορές υπαλλήλων του δήμου που καταθέτουν στη δίκη για τα υπηρεσιακά καθήκοντα των συναδέλφων τους.
Μεταξύ αυτών που καλούνται να καταθέσουν είναι ο πρώην κεντρικός ταμίας του δήμου, όπως κι ένας υπάλληλος που ήταν στην γραμματεία της ταμειακής υπηρεσίας. Συνολικά καλούνται να καταθέσουν τέσσερις δημοτικοί υπάλληλοι που 'πέρασαν' από τις οικονομικές του δήμου, από τους οποίους οι τρεις κάθισαν στο εδώλιο κατά το πρωτόδικο δικαστήριο και αθωώθηκαν.
Αίσθηση προκάλεσε κατά τη 18η μέρα της ακροαματικής διαδικασίας το ξέσπασμα του πρώην ταμία Παναγιώτη Σαξώνη, ο οποίος, κληθείς να απαντήσει σε ερωτήσεις της έδρας, υποστήριξε ότι δεν έκανε μόνος του την υπεξαίρεση. «Αυτή είναι η πραγματικότητα (…) Δεν ξέρουν όλοι αυτοί τι λεφτά τους έκλεψα; Αυτό λένε. Δεν βάλανε πέντε ανθρώπους να τους πουν πόσα τους πήρα εγώ ο απατεώνας; Αυτοί που λένε ότι είναι αθώοι;» είπε ο Παν. Σαξώνης, που ομολόγησε από την πρώτη στιγμή την υπεξαίρεση και πρωτοδίκως καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη, όπως επίσης ο τέως δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος και ο γενικός γραμματέας του δήμου Μιχάλης Λεμούσιας.
Επανέλαβε δε ότι δεν έχει κάποια καταγραφή συνομιλίας ή φωτογραφία με τον πρώην γενικό γραμματέα, ούτε εκμυστηρεύτηκε σε κάποιο δικό του φιλικό πρόσωπο ότι έκλεβε καθ' υπόδειξη και προτροπή του Μ. Λεμούσια. «Ήταν μία πράξη που δεν μας τιμά. Δεν μας τιμούσε και τότε. Δεν θα το έλεγα πουθενά» σχολίασε ο Παν. Σαξώνης, προσθέτοντας ότι αυτήν την στιγμή «δεν μπορώ να ζητήσω τίποτα άλλο από συγγνώμη». Ακόμη, σημείωσε ότι μόλις ξέσπασε το σκάνδαλο, περίμενε «κάλυψη» από το Μ. Λεμούσια, κι όπως είπε, όταν τον επισκέφθηκε στο γραφείο του, εκείνος «με παρέπεμψε στον δήμαρχό μου».
Η ακροαματική διαδικασία συνεχίστηκε με την ολοκλήρωση της εξέτασης της πρώην υπαλλήλου του τμήματος Εξόδων του δήμου Θεσσαλονίκης Φωτ. Καμπάκη, ενώ τη 'σκυτάλη' πήρε η πρώην προϊσταμένη του τμήματος διπλογραφικού συστήματος του δήμου, Δομν. Πετρίδου, η οποία, κατέθεσε ότι το τμήμα αυτό δεν λειτούργησε ποτέ και ότι οι υπάλληλοί του έκαναν απλώς καταχωρήσεις.
Η μάρτυρας τόνισε ότι εφαρμόστηκε μία παραλλαγή του διπλογραφικού συστήματος, χωρίς να είναι on-line τα στοιχεία, ενώ επεσήμανε τις αδυναμίες στην εφαρμογή του συστήματος, λόγω έλλειψης μηχανολογικού εξοπλισμού και του απαραίτητου λογισμικού. Ακόμη, σημείωσε ότι η εφαρμογή του διπλογραφικού συστήματος είχε ανατεθεί απευθείας τα δύο πρώτα χρόνια, 2002-03, στην εταιρεία «Ορθολογισμός ΑΕ», «με απόφαση του δημάρχου» (έναντι 100.000 ευρώ κατ' έτος) και στη συνέχεια με διαγωνισμό στην ίδια εταιρεία. Παρατήρησε δε ότι κάθε χρόνο ήταν οι ίδιοι ορκωτοί ελεγκτές στο δήμο, εκτιμώντας ότι εάν λειτουργούσε το διπλογραφικό σύστημα οι λογιστές θα έκαναν πιο γρήγορα και εύκολα τον έλεγχο.
Στο μεταξύ, το πρωί επρόκειτο να καταθέσει ο υπάλληλος του δήμου και σημερινός βουλευτής της Χρυσής Αυγής Αντώνης Γρέγος. Ωστόσο, δικηγόρος εμφανίστηκε εκ μέρος του στο δικαστήριο και ενημέρωσε ότι ο μάρτυρας δεν θα μπορέσει να καταθέσει αυτήν την εβδομάδα, λόγω υποχρεώσεών του σε διάφορες επιτροπές της Βουλής, αλλά και της συζήτησης για την άρση της ασυλίας του. Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε την αντίδραση του προέδρου του δικαστηρίου, Παναγιώτη Κατσιρούμπα, ο οποίος εμφανώς ενοχλημένος τόνισε: «Είναι αυτή συμπεριφορά προς το δικαστήριο; Θα έρθει μία μέρα και θα μας πει εδώ είμαι; Δεν γίνεται έτσι».
Η δίκη διεκόπη και θα συνεχιστεί αύριο το πρωί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου