Κυριακή 30 Μαρτίου 2014

ΟΙ 'ΣΟΦΟΙ' ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΠΡΥΤΑΝΗ Εγγραφα - φωτιά για τον Πελεγρίνη

Τον τίτλο του απόλυτου άρχοντα στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο που δεν δίνει λογαριασμό σε κανέναν (EKΠA) διεκδικεί ο πρύτανης Θεοδόσης Πελεγρίνης, ο οποίος με
την αυταρχική συμπεριφορά του έχει δημιουργήσει σωρεία αντιδράσεων στα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας.Το κλίμα που έχει διαμορφωθεί στην κοινότητα του μεγαλύτερου πανεπιστημίου της χώρας είναι εκρηκτικό με τους εκπροσώπους των συλλογικών οργάνων του Ιδρύματος να ανταλλάσσουν επιστολές καλώντας τον πρύτανη να κάνει τη δουλειά του.Το νεοσυσταθέν Συμβούλιο του Ιδρύματος, που αποτελείται από διεθνούς φήμης καθηγητές, παρά τις συνεχείς εκκλήσεις του προς τον πρύτανη να ενημερωθεί για την οικονομική κατάσταση του Ιδρύματος ή να αναλάβει ο κ. Πελεγρίνης πρωτοβουλίες για τη λειτουργία του Πανεπιστημίου την περίοδο των κινητοποιήσεων για τη διαθεσιμότητα, πέρυσι το φθινόπωρο, λάμβανε υποτιμητικές απαντήσεις που υποδείκνυαν στο Συμβούλιο να ασχολείται μόνο με τις αρμοδιότητες που του έχουν παραχωρηθεί από τον νόμο.Σύμφωνα με πληροφορίες εκκρεμούν συνολικά επτά εισαγγελικές έρευνες που αφορούν προβλήματα λειτουργίας του Πανεπιστημίου την ίδια στιγμή που ο πρύτανης λειτουργεί ως «άρχων» του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου αρνούμενος να δώσει λόγο στα όργανα του Ιδρύματος, όπως καταγράφεται σε έγγραφα και αλληλογραφία με τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας.
Η αλληλογραφία.Το «Εθνος της Κυριακής» αποκαλύπτει την αλληλογραφία του Συμβουλίου του Ιδρύματος με τον Θεοδόση Πελεγρίνη, που πιστοποιεί την αυταρχική στάση του πρύτανη, καθώς και την έκκληση του Συμβουλίου προς την κυβέρνηση να περισώσει το κύρος του Πανεπιστημίου την περίοδο των κινητοποιήσεων των διοικητικών υπαλλήλων, επιρρίπτοντας ευθύνες στον πρύτανη για την κατάσταση που είχε περιέλθει το Ιδρυμα.Στην επιστολή του Συμβουλίου του Ιδρύματος που απεστάλη στις 5 Νοεμβρίου 2013 και υπογράφει ο πρόεδρος, καθηγητής του ΜΙΤ των ΗΠΑ, Δημήτρης Μπερτσιμάς, καταλογίζονται συγκεκριμένες ευθύνες στον πρύτανη, που κατηγορείται ότι δεν έκανε τίποτα για να αρθεί το αδιέξοδο, αντιθέτως με τη συμπεριφορά του υποστήριζε τις κινητοποιήσεις που δημιούργησαν σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία του Πανεπιστημίου αδιαφορώντας για τις αποφάσεις των συλλογικών οργάνων.
Σύμφωνα με πληροφορίες που προέρχονται από την πανεπιστημιακή κοινότητα, εκτιμάται ότι ο πρύτανης έχει ανοίξει «φτερά» για να ασχοληθεί με την πολιτική συνομιλώντας με κόμμα της αντιπολίτευσης θέτοντας ως «υποθήκη» τη δράση του κατά την περίοδο των κινητοποιήσεων.Η επιστολή του Συμβουλίου του Ιδρύματος βάλλει κατά του Θεοδόση Πελεγρίνη καταλογίζοντάς του ότι:
Ο πρόεδρος του Συμβουλίου του Ιδρύματος Δημήτρης Μπερτσιμάς.
Δεν διασφάλισε την ομαλή λειτουργία του ΕΚΠΑ παρά την απεργία των διοικητικών υπαλλήλων.
Δεν απαίτησε την παρουσία προσωπικού ασφαλείας από τους διοικητικούς υπαλλήλους για τη λειτουργία του Πανεπιστημίου παρά το γεγονός ότι υπήρχε σχετική απόφαση της Συγκλήτου.
Δεν προέβη σε άμεση και καθολική αξιολόγηση του προσωπικού ούτε είχε εφαρμόσει την αξιολόγηση που προβλέπει ο νόμος προκειμένου να διασφαλίσει ότι δεν θα απομακρυνθούν άξιοι υπάλληλοι του Ιδρύματος.

Αποκαλύπτεται επίσης ότι ο ίδιος ο κ. Πελεγρίνης είχε ενημερώσει το Συμβούλιο από τις 13 Οκτωβρίου του 2013 ότι υπάρχουν περίπου 150-200 άτομα που θα μπορούσαν να τεθούν σε διαθεσιμότητα χωρίς να υπάρξουν επιπτώσεις στη λειτουργία του Ιδρύματος.

Παρ' όλ΄ αυτά όπως επισημαίνει στην επιστολή του ο κ. Μπερτσιμάς, δεν διαμορφώθηκε μία πρόταση προς το υπουργείο Παιδείας για να αρθεί το αδιέξοδο. Την ίδια στιγμή κατηγορείται ότι δημιουργούσε την εικόνα στην κοινή γνώμη ότι το Πανεπιστήμιο χρειάζεται επιπλέον 600 άτομα για να λειτουργήσει.

Οπως αναφέρει στην επιστολή το Συμβούλιο του Ιδρύματος, ο πρύτανης του ΕΚΠΑ παραχώρησε την ενημέρωση της κεντρικής ιστοσελίδας του Πανεπιστημίου σε ανώνυμες απεργιακές επιτροπές και κήρυξε από κοινού με τη Σύγκλητο για πρώτη φορά στα χρονικά στις 9 Σεπτεμβρίου του 2013, «προειδοποιητική αναστολή λειτουργίας του Ιδρύματος».

Παζάρι στην Πανεπιστημιούπολη
Παράλληλα αναφέρεται ότι ο κ. Πελεγρίνης σε επιστολές στο υπουργείο Παιδείας και σε δημόσιες δηλώσεις του ισχυριζόταν ότι το Πανεπιστήμιο δεν έχει φύλακες και καθαρίστριες παραλείποντας να αναφέρει ότι η καθαριότητα και η φύλαξη έχει παραχωρηθεί κατά μεγάλο ποσοστό σε ιδιωτικές εταιρείες.

Τέλος αναφέρεται ότι εν μέσω κινητοποιήσεων ενέκρινε στον χώρο της πανεπιστημιούπολης, που ήταν απροσπέλαστος για τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας, να γίνει παζάρι προϊόντων χωρίς μεσάζοντες. Το Συμβούλιο του Ιδρύματος ζητά την παρέμβαση του υπουργείου Παιδείας, της Συγκλήτου και της Κυβέρνησης προκειμένου να διασφαλίσουν το κύρος του Πανεπιστημίου. Αλλά ακόμα και όταν το Συμβούλιο του Ιδρύματος αναγκάστηκε να στείλει δελτίο Τύπου προκειμένου να κοινοποιηθεί το αίτημά του, που είχε κατατεθεί από τον Οκτώβριο του 2013, να παρασχεθούν οικονομικά στοιχεία προκειμένου να διαπιστωθεί εάν έχει υποστεί ζημία το Ιδρυμα ύψους 70 εκατ. ευρώ, ο πρύτανης απάντησε πέντε μήνες αργότερα με την κοινοποίηση απόφασης της Συγκλήτου στην οποία επικαλείται πόρισμα ΕΔΕ, όπου αναφέρεται ότι: απομειώθηκε η κινητή περιουσία του πανεπιστημίου το 2012 κατά 20,9 εκατ. ευρώ λόγω του PSI, της μείωσης της χρηματιστηριακής αξίας των μετοχών τραπεζών που κατείχε το Πανεπιστήμιο. Σύμφωνα με πληροφορίες το πόρισμα της ΕΔΕ δεν κοινοποιήθηκε στο Συμβούλιο του Ιδρύματος.

Αλλά η απαξιωτική συμπεριφορά του πρύτανη προς το Συμβούλιο του Ιδρύματος δεν σταματάει εδώ. Σε αλλεπάλληλες επιστολές του Συμβουλίου του Ιδρύματος, που σύμφωνα με τον νόμο έχει τη γενική εποπτεία και τον έλεγχο λειτουργίας του Πανεπιστημίου, ζητήθηκαν τα στοιχεία των υπαλλήλων που απήργησαν αφού, σύμφωνα με πληροφορίες, οι απεργοί πληρώνονταν κανονικά και μόνο μετά από πιέσεις του Τύπου ζητήθηκε από το Πανεπιστήμιο να δηλώσουν οι... ίδιοι πότε απήργησαν προκειμένου να γίνουν οι ανάλογες παρακρατήσεις.

Κρύβει τα στοιχεία
Επίσης ζητήθηκαν στοιχεία για την εργασία τεχνικού προσωπικού στο Πανεπιστήμιο. Στη δεύτερη περίπτωση ο πρύτανης επικαλέστηκε... το απόρρητο των προσωπικών δεδομένων για να μην αποστείλει τα στοιχεία, ενώ σε άλλη επιστολή διαμηνύει στον πρόεδρο του Συμβουλίου να μην ασχολείται με θέματα που δεν ανήκουν στην αρμοδιότητά του.

Το Συμβούλιο διαμαρτύρεται στον πρύτανη για ελλιπή ενημέρωση σε σχέση με τη συμμετοχή του πανεπιστημίου για την αύξηση των μετοχικών κεφαλαίων των τραπεζών. Με αντίστοιχη επιστολή που απεστάλη στις 29 Μαΐου του 2013, ο πρόεδρος του Συμβουλίου Δημήτρης Μπερτσιμάς κατηγορεί τον πρύτανη ότι επί 2,5 μήνες αρνείται να αποστείλει τα σχετικά στοιχεία παραπέμποντας με απαξιωτικό ύφος στην ιστοσελίδα του ιδρύματος.

Μάλιστα ο κ. Μπερτσιμάς αφήνει υπόνοιες ότι σκοπίμως ο κ. Πελεγρίνης παραπληροφορεί το Συμβούλιο αφού όπως αναφέρει σε συνεδρίαση του συμβουλίου στις 28/5/2013 ο πρύτανης ενημέρωσε ότι την προηγούμενη μέρα πωλήθηκαν όλα τα δικαιώματα των μετοχών γνωστής τράπεζας ενώ με απόφαση της Συγκλήτου με ημερομηνία 24/5/ 2013 καταγράφεται ότι «αποφασίστηκε ομόφωνα η συμμετοχή του Πανεπιστημίου Αθηνών δια της ίδιας της περιουσίας του στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της συγκεκριμένης Τράπεζας με την αγορά μετοχών από την πώληση αναλόγου αριθμού δικαιωμάτων». Μάλιστα ο κ. Μπερτσιμάς αναφέρει ότι οι ενέργειες αυτές πραγματοποιήθηκαν παρά τους «ενδεχόμενους νομικούς περιορισμούς περί δυνατότητας συμμετοχής μελών της Γενικής Κυβέρνησης στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζών».

Συμβούλιο του Ιδρύματος
Καθηγητές με κύρος και περγαμηνές

Το Συμβούλιο Ιδρύματος των πανεπιστημίων σύμφωνα με τον νόμο για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση αποτελείται από δεκαπέντε μέλη (και σε μικρότερα Ιδρύματα από έντεκα). Η πλειοψηφία των μελών του Συμβουλίου (8 ή 6, αντίστοιχα) εκλέγεται από το σύνολο των καθηγητών του Ιδρύματος. Ο εκπρόσωπος των φοιτητών εκλέγεται από το σύνολο των φοιτητών. Οι παραπάνω επιλέγουν στη συνέχεια τα εξωτερικά μέλη (6 ή 4, αντίστοιχα) μεταξύ καταξιωμένων προσωπικοτήτων της κοινωνίας.

Το Συμβούλιο χαράσσει τη στρατηγική για την ανάπτυξη του Ιδρύματος και τη διαμόρφωση της ιδιαίτερης φυσιογνωμίας του, εποπτεύει και ελέγχει τη λειτουργία του, και αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για τη σύνδεσή του με την κοινωνία και την οικονομία. Επίσης επιλέγει, έπειτα

από διεθνή πρόσκληση και με αυξημένη πλειοψηφία, τους δύο ή τρεις υποψηφίους (ανάλογα με το μέγεθος του Ιδρύματος), από τους οποίους το σύνολο των καθηγητών του ΑΕΙ εκλέγει τον πρύτανη. Το Συμβούλιο Ιδρύματος του ΕΚΠΑ αποτελείται από δεκαπέντε μέλη. Οκτώ μέλη είναι καθηγητές πρώτης βαθμίδας ή αναπληρωτές καθηγητές. Προσόντα για την εκλογή εξωτερικού μέλους είναι η ευρεία αναγνώριση του υποψηφίου στην επιστήμη, στα γράμματα ή στις τέχνες.

Ονόματα
Στην τρέχουσα σύνθεσή του το Συμβούλιο αποτελείται από τους: Μπερτσιμά Δημήτριο, καθηγητή Επιχειρησιακής Ερευνας του Πανεπιστημίου ΜΙΤ, ΗΠΑ (πρόεδρος), Παπαγεωργίου Χαράλαμπο, καθηγητή του Τμήματος Μαθηματικών (αναπληρωτής πρόεδρος), Νεχαμά Αλέξανδρο, καθηγητή Φιλοσοφίας και Συγκριτικής Λογοτεχνίας του Πανεπιστημίου του Princeton, ΗΠΑ, Davis Jack, καθηγητή Ελληνικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου του Cincinnati, ΗΠΑ, Τουρκολιά Αλέξανδρο, διευθύνοντα σύμβουλο της Εθνικής Τράπεζας Ελλάδος, Τσώκο Γεώργιο, καθηγητή Παθολογίας του Πανεπιστημίου του Harvard, ΗΠΑ, και εσωτερικά μέλη τους: Κιντή Βασιλική, αναπληρώτρια καθηγήτρια του Τμήματος Μεθοδολογίας, Ιστορίας και Θεωρίας της Επιστήμης, Κρεατσά Γεώργιο, καθηγητή της Ιατρικής Σχολής, Μαντζουράνη Ελένη, καθηγήτρια του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Μπουρνόβα Ευγενία, αναπληρώτρια καθηγήτρια του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών, Σιούτη Γλυκερία, καθηγήτρια του Τμήματος Νομικής.

Νίκος Β. Τσίτσας
nbtsitsas@pegasus.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου