Δευτέρα 10 Μαρτίου 2014

Δικάζεται αύριο ο κρατούμενος που δημοσιοποίησε ντροπιαστικές συνθήκες νοσηλείας

 
Δικάζεται αύριο ο κρατούμενος που πρωταγωνίστησε στη δημοσιοποίηση των
ντροπιαστικών συνθηκών νοσηλείας στο νοσοκομείο Κορυδαλλού Άγιος Παύλος». Ο κρατούμενος (αρχικά ονόματος: Γ.Κ) παραπέμφθηκε ενώπιον του πειθαρχικού συμβουλίου του σωφρονιστικού καταστήματος εγκαλούμενος για την κατοχή κινητού τηλεφώνου.
«Ο λόγος που ο Γ.Κ προέβη σε αυτήν την κίνηση είναι γιατί βλέποντας και ζώντας τις άθλιες συνθήκες που επικρατούν στον “Άγιο Παύλο”, θεώρησε ότι αυτός είναι ένας από τους τρόπους που το θέμα μπορούσε να δημοσιοποιηθεί, αφού όσες φορές κι αν κατέφυγαν στις αρμόδιες Αρχές προκειμένου να βελτιωθούν οι συνθήκες κράτησης και νοσηλείας, δεν υπήρξε ανταπόκριση», δηλώνει στο «Έθνος» ο δικηγόρος του Γ.Κ., Γιώργος Θωμάς.

«Ειδικά οι εισαγγελικές και υγειονομικές Αρχές, οι οποίες επόπτευαν τις φυλακές Κορυδαλλού, κώφευαν σε όλα τους τα αιτήματα για πολλούς μήνες».

Στο «κολαστήριο Κορυδαλλού» όπως τιτλοφορούνται οι φωτογραφίες που σόκαραν την ελληνική και τη διεθνή κοινή γνώμη, οι πάνω από 200 ασθενείς φιλοξενούνται σε χώρο που αντιστοιχεί σε 60 άτομα! Όπως λένε οι ίδιοι, «εκτίουν ποινή θανάτου», αφού η επίβλεψη των αρρώστων, ορισμένοι από τους οποίους πάσχουν από βαριά νοσήματα, γίνεται από μόλις δύο γιατρούς.

Για να διαμαρτυρηθούν, οι κρατούμενοι πραγματοποιούν απεργία πείνας και αποχή από τα φάρμακά τους από τις 16 Φεβρουαρίου. «Ακόμη και σωφρονιστικοί υπάλληλοι είναι στο πλευρό των απεργών πείνας», υποστηρίζει ο δικηγόρος Γ. Θωμάς.

Οι ασθενείς ζητούν τα αυτονόητα: να στελεχωθεί το νοσοκομείο με επαρκές προσωπικό, γιατρούς και νοσηλευτές και να περάσει επιτέλους στην αρμοδιότητα του υπουργείου Υγείας όπως ορίστηκε με νόμο πριν από τέσσερα χρόνια.

Είχαν ζητήσει μάλιστα την παρουσία της αρμόδιας εισαγγελέως, η οποία δεν πήγαινε επειδή «είχε οικογένεια και φοβόταν». Πρόσφατα αντικαταστάθηκε από την κ. Μαρία Τρουπή, αντιεισαγγελέα Εφετών Πειραιά, η οποία έχει ενημερωθεί για τα αιτήματα και έχει δεσμευτεί στους κρατούμενους - ασθενείς ότι θα «επεμβαίνει άμεσα κι ακαριαία».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου