Δευτέρα 10 Μαρτίου 2014

Παρέμβαση με νόημα από Αθανασίου για τις υψηλές εγγυήσεις

Διαψεύδει συγχώνευση του Δημόσιας Τάξης με το Δικαιοσύνης.Υπερβολικές χαρακτήρισε ο υπουργός Δικαιοσύνης τις εγγυήσεις που επιβάλλουν οι δικαστές - Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή ο ανακριτής επέβαλε εγγύηση ύψους ενός εκατ. ευρώ στον πρώην υπουργό, Μιχάλη Καρχιμάκη, ο οποίος κατηγορείται πως κατείχε απόρρητα έγγραφα του υπουργείου Εθνικής ΆμυναςΘέση για τις υπέρογκες εγγυήσεις, που κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα επιβάλλονται σε κατηγορουμένους, πήρε σήμερα ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χαράλαμπος Αθανασίου, με αφορμή και την περίπτωση της εγγύησης του ενός εκατ. ευρώ, με την οποία αφέθηκε ελεύθερος ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Καρχιμάκης.

Ως πολίτης, όπως διευκρίνισε ο κ. Αθανασίου, τις εγγυήσεις αυτές τις βρίσκει υπερβολικές. Οι δικαστές, όμως, συμπλήρωσε, κρίνουν βάσει των ευρημάτων της δικογραφίας.

«Εγγυώμαι την ανεξαρτησία των δικαστών, οι οποίοι έχουν αποκτήσει μεγάλη αυτοπεποίθηση το τελευταίο διάστημα, η οποία εκπορεύεται από την εντολή του πρωθυπουργού να μη χαρίζονται σε κανέναν. Συνιστώ ψυχραιμία και νηφαλιότητα. Όχι υπερβολές και κανείς, μα κανείς, δεν πρέπει να πιστεύει ότι οι δικαστές θέλουν να φτιάξουν Κράτος Δικαστών, κάτι που οι ίδιοι αποκρούουν» υπογράμμισε.

Παράλληλα, απέκλεισε το ενδεχόμενο να συνενωθεί το υπουργείο Δικαιοσύνης με το υπουργείο Δημόσιας Τάξης.

Ο κ. Αθανασίου δεν έκρυψε την ενόχλησή του για όσα διαρρέουν περί συγχωνεύσεως των δύο υπουργείων, ενώ με έμφαση τόνισε: «Οι ρόλοι της Αστυνομίας και της Δικαιοσύνης είναι διακριτοί. Η Ελλάδα είναι Κράτος Δικαίου και στη συγκεκριμένη συγκυρία πρέπει να υπάρχουν και τα δύο υπουργεία. Σε καμία προηγμένη ευρωπαϊκή χώρα δεν ισχύει αυτό. Μάλιστα, προσέθεσε, σε κάποιες χώρες το υπουργείο Δημόσιας Τάξης συνυπάρχει με το υπουργείο Εσωτερικών.

Παράλληλα, ο κ .Αθανασίου χαρακτήρισε αστειότητες όσα λέγονται από βουλευτές της Χρυσής Αυγής περί πολιτικής δίωξης και παραδικαστικού κυκλώματος που έχουν σκοπό την εξαφάνιση της «Χρυσής Αυγής». Όπως χαρακτηριστικά είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης «ο καθένας μπορεί να λέει ό,τι θέλει. Αυτά είναι αστειότητες, δεν υπάρχει θέμα πολιτικής δίωξης, η Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη».

Αναφερόμενος στη Χ.Α. ο κ. Αθανασίου πρόσθεσε ότι τα περί πολιτικής δίωξης λέγονται σε μια προσπάθεια να δημιουργηθούν εντυπώσεις ή συμπάθειες. Αν κάποιο κόμμα δεν θέλει να εξαφανιστεί, να παραιτηθούν οι διωκόμενοι βουλευτές και να αντικατασταθούν από τους επιλαχόντες. Και διερωτήθη: Γιατί δεν το κάνουν; προσθέτοντας ότι άλλο είναι το ζήτημα αν η ΧΑ αποτελεί εν συνόλω εγκληματική οργάνωση και άλλο αν η εγκληματική οργάνωση δρα μέσα στο πλαίσιο της ΧΑ.

Και κατέληξε, κλείνοντας το θέμα αυτό, ότι οι προφυλακίσεις πρέπει να υποβάλλονται με φειδώ.

Ακόμη, το παλαιό σύστημα επανέρχεται το καθεστώς επιλογής προέδρων και αντιπροέδρων των τριών ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας, καθώς καταργείται «ο νόμος Καστανίδη» που προβλέπει την προεπιλογή των προέδρων και αντιπροέδρων των ανωτάτων δικαστηρίων από την ολομέλεια των προέδρων της Βουλής.

Έτσι, οι επιλογές των δικαστών θα γίνονται και πάλι από το υπουργικό συμβούλιο, κατόπιν πρότασης του υπουργού Δικαιοσύνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου