Κυριακή 2 Μαρτίου 2014

Η μάχη της Τζ. Ντεντς

Πλησιάζει τα 80 της χρόνια, αλλά εξακολουθεί να παίζει δυνατά το σκληρό παιχνίδι της επιβίωσης στον χώρο του θεάματος και μάλιστα με αξιώσεις! Η Τζούντι Ντεντς, που με την
ερμηνεία της στην ταινία «Philomena» εξασφάλισε την έβδομη υποψηφιότητά της για Οσκαρ, αν και κατάφερε να ανατρέψει τα ηλικιακά κλισέ του Χόλιγουντ, δεν τα καταφέρνει το ίδιο καλά στη μάχη με τη φθορά που φέρνει ο χρόνος στα μάτια της.

Η Ντεντς αποκάλυψε σε συνέντευξή της στο Hollywood Reporter ότι πάσχει από εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, η οποία της έχει «κλέψει» το μεγαλύτερο μέρος της όρασής της, αλλά ξεκαθάρισε ότι δεν θα επιτρέψει σε αυτή τη νόσο, που βασάνιζε και τη μητέρα της, να βάλει τέλος στην καριέρα της. «Δεν θέλω να το κάνω μεγάλο θέμα, αλλά είναι δύσκολο. Πολύ, πολύ δύσκολο» εξομολογείται και προσθέτει: «Δεν μπορώ να διαβάσω πια. Δεν μπορώ να ζωγραφίσω όπως παλιά. Προσπαθώ να βλέπω ταινίες, αλλά είναι πολύ δύσκολο. Αυτά είναι όλα αρνητικά, όμως δεν θέλω να τα σκέφτομαι. Ο,τι μπορώ να το κάνω το κάνω και με κάποιο τρόπο τα καταφέρνω». Ενδεικτικό της κατάστασής της είναι το γεγονός ότι για τον ρόλο της στην ταινία «Philomena», όπου υποδύεται μια μητέρα που ψάχνει τον γιο της που έχει αποχωριστεί από τη γέννα, τα λόγια τα έμαθε με τη βοήθεια του ηθοποιού Στιβ Κούγκαν που της τα διάβαζε.

Η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, η νόσος που δυσκολεύει την Τζούντι Ντεντς να ακολουθήσει με τον δυναμισμό που της υπαγορεύει η νεανική ψυχή της τη δουλειά της, «χτυπά» συνήθως ανθρώπους άνω των 50 και έχει αποτέλεσμα την απώλεια της όρασης στο κέντρο του οπτικού πεδίου, δηλαδή της ωχράς κηλίδας, η οποία βρίσκεται στο κέντρο του αμφιβληστροειδούς και είναι υπεύθυνη για την κεντρική όραση. Τα συμπτώματα της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας είναι η μειωμένη ή θολωμένη κεντρική όραση ή η εμφάνιση τυφλού σημείου. Επίσης τα χρώματα φαίνονται ξεπλυμένα και θαμπά, ενώ οι ίσες γραμμές -για παράδειγμα αυτές στο σταυρόλεξο- δείχνουν κυματιστές ή καμπύλες.

Κατά κύριο λόγο την προκαλεί η ηλικία. Στο 10% των ασθενών από 66 έως 74 ετών γίνεται διάγνωση της νόσου, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στην ηλικιακή ομάδα από 75 έως 85 ετών αυξάνεται σε 30%. Επίσης, όπως και στην περίπτωση της Τζούντι Ντεντς, ρόλο παίζει και το οικογενειακό ιστορικό. Ο κίνδυνος εκδήλωσης σοβαρής μορφής της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας είναι 50% για τους ανθρώπους που έχουν συγγενή με αυτό το πρόβλημα, όταν το αντίστοιχο ποσοστό στον γενικό πληθυσμό είναι 12%. Οι έρευνες των τελευταίων χρόνων έχουν δείξει επίσης ότι ο τρόπος ζωής μπορεί να επιβαρύνει σημαντικά τον κίνδυνο. Η χοληστερίνη και το κοιλιακό λίπος, ειδικά στους άνδρες, είναι παράγοντες επικινδυνότητας, όπως και το κάπνισμα.

Τα φάρμακα

Η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας αντιμετωπίζεται με την έγχυση στα μάτια ειδικών αντιαγγειογενετικών φαρμάκων. Αυτά τα φάρμακα επιτυγχάνουν κατά κανόνα τη σταθεροποίηση της όρασης, ενώ σε ένα μικρό ποσοστό επιτυγχάνεται και βελτίωσή της. Επιπλέον, επειδή η περιφερειακή όραση δεν επηρεάζεται από τη νόσο, οι πάσχοντες μπορούν να μάθουν να την εκμεταλλεύονται για να εξισορροπούν την απώλεια της κεντρικής όρασης.

Η Τζούντι Ντεντς παραδέχεται ότι εκμεταλλεύεται την ευγένεια των συνεργατών της από τότε που η όρασή της άρχισε να την προδίδει, επειδή πάντα απολάμβανε να ακούει από τους άλλους να διαβάζουν. «Υποθέτω ότι αυτό οφείλεται στο παιδί που κρύβω μέσα μου. Πιστεύω ότι είναι ακαταμάχητο να έρχεται κάποιος και να σου λέει μια ιστορία» σχολιάζει στη συνέντευξή της στο Hollywood Reporter. Οσο για τη λέξη «σύνταξη», ξεκαθαρίζει ότι είναι «η πιο αγενής λέξη στο λεξικό της».

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου