Δευτέρα 10 Μαρτίου 2014

Μαραθώνας - Ένα ιδιαίτερο δώρο προς την γενέτειρα του Μαραθωνίου Δρόμου

Την Κυριακή 9 Μαρτίου 2014 το Μουσείο Μαραθωνίου Δρόμου είχε την τιμή να παραλάβει προσωπικό κειμήλιο του Αείμνηστου Θρυλικού Τετραπλού Ολυμπιονίκη Emil Zatopek.
 
Ο Emil Zatopek στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Helsinki to 1952 κατέκτησε τρία χρυσά μετάλλια στα 5000μ-10000μ και στον Μαραθώνιο μένοντας στην ιστορία του αθλητισμού ως «ο άνθρωπος Ατμομηχανή».
Η σύζυγος του Dana Zatopek (Ολυμπιονίκης- Παγκόσμια πρωταθλήτρια στο αγώνισμα του Ακοντισμού) παρέδωσε στο Μουσείο Μαραθωνίου Δρόμου ένα χειροποίητο κύπελο σχεδιασμένο από τον Emil Zatopek με τα ιδιόχειρα συμβολικά σκίτσα τους και τις υπογραφές τους. Ένα ιδιαίτερο δώρο προς την γενέτειρα του Μαραθωνίου Δρόμου.
Πρόκειται για μια συμβολική κίνηση της οικογένειας Zatopek που αναδεικνύει την μοναδικότητα του Μουσείου και την θέση που κατέχει στην παγκόσμια αθλητική κοινότητα.
Είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσουμε ότι τόσο ο Δήμαρχος Μαραθώνος κος Ιορδάνης Λουίζος όσο και η Διεύθυνση του Μουσείου Μαραθωνίου Δρόμου βρίσκεται σε επικοινωνία με την σύζυγο του Emil Zatopek για την περαιτέρω συνεργασία της με το Μουσείο.
Παρόμοιες ενέργειες βρίσκονται σε εξέλιξη με σκοπό τον διαρκή εμπλουτισμό των εκθεμάτων του Μουσείου Μαραθωνίου Δρόμου με αθλητικά και προσωπικά κειμήλια μεγάλων Μαραθωνοδρόμων Παγκόσμιας Εμβέλειας.

4 σχόλια:

  1. Αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να μας εμπνέουν και να είναι πρότυπα για την νεολαία....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μοναδικά κειμήλια ανεκτίμητης αξίας βρίσκουν τη θέση τους στο Μουσείο μας, το πραγματικό κόσμημα του Μαραθώνα μας. Σήμερα το Μουσείο μας αποκτά αυτό το ανεκτίμητο κειμήλιο ενός κορυφαίου αθλητή, ενός από τους καλύτερους δρομείς της ιστορίας. Ο Εμίλ Ζάτοπεκ όμως δεν υπήρξε μόνο κορυφαίος αθλητής μεγάλων αποστάσεων αλλά και επαναστάτης, ένας συνειδητοποιημένος άνθρωπος που προσπάθησε να αλλάξει τη μοίρα της πατρίδας του. Ο Εμίλ Ζάτοπεκ δεν δίστασε να αντιπαρατεθεί στο καθεστώς της πατρίδας του όταν ένιωσε ότι χρειάζεται να το κάνει για να υπερασπιστεί τις αξίες και την ιδεολογία του. Αισθάνομαι συγκινημένη πραγματικά που μετά τα κειμήλια του Μεγάλου ειρηνιστή και αγωνιστή Γρηγόρη Λαμπράκη-σύμβολο του αγωνιζόμενου ανθρώπου ενάντια σε κάθε πολιτική καταπίεση, φιλοξενούμε σε αυτό το χώρο και αυτό το προσωπικό κειμήλιο του επαναστάτη ΕΜΙΛ ΖΑΤΟΠΕΚ!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μπραβο ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΙΝΗΣΗ ΑΥΤΗ που οφείλεται φυσικά στις προσπάθειες της κας Ε.Σπανού....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ενα μεγάλο Μπράβο, στην σύζυγο του Emil Zatopek για το κειμήλιο που παρέδωσε στο Μουσείο Μαραθωνίου Δρόμου, αλλά και στο προσωπικό του Μουσείου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή