Τρίτη 4 Μαρτίου 2014

Φώτα λέιζερ: Η νύχτα μέρα! Τεχνολογία αιχμής...

 
Όπως μπορείτε να δείτε και στη σχετική φωτογραφία η διάταξη που εξελίσσει η BMW είναι ιδιαίτερα μικρή σε όγκο. Το κάτοπτρο μορφοποιεί την αντανάκλαση της ακτίνας λέιζερ πάνω στο μικρό κομμάτι φωσφόρου. Στο κέντρο Έρευνας και εξέλιξης του Μιραμάς είχαμε την ευκαιρία να δούμε πως δουλεύουν ακόμη σε πειραματικό στάδιο οι προβολείς με laser boost σε μια BMW σειρά 7. Στη Νότια Γαλλία αρκετά κοντά στη Μασσαλία υπάρχει η ιστορική πίστα του Μιραμάς. Πλέον αποτελεί ιδιοκτησία της BMW που την χρησιμοποιεί ως πίστα δοκιμών και εξέλιξης νέων μοντέλων και τεχνολογιών. Εκεί μεταξύ άλλων, είχαμε την ευκαιρία να αξιολογήσουμε την ποιότητα φωτισμού που προσφέρουν τα φώτα λέιζερ, μια νέα καινοτομία που βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο εξέλιξης. Οι πρώτοι που μπορούν να παραγγείλουν το εν λόγω σύστημα είναι οι αγοραστές του σπορ ηλεκτρικού BMW i8.

Καταρχάς να ξεκαθαρίσουμε πως ο φωτισμός λέιζερ δε λειτουργεί αυτόνομα, ούτε συνδυάζεται με τα φώτα πορείας ή τη μεσαία σκάλα. Εκεί χρησιμοποιούνται αποκλειστικά φώτα Led μια τεχνολογία που πρόσφατα διαδόθηκε σε ευρεία κλίμακα στα αυτοκίνητα παραγωγής. Στη μεγάλη σκάλα όμως γίνεται συνδυασμός Led με λέιζερ. Οι ακτίνες λέιζερ κατευθύνονται σε ένα κομμάτι φωσφόρου αντανακλούν και δίνουν ένα μονοχρωματικό (σ.σ: κύματα φωτός ίδιου μήκους, με σταθερή διαφορά φάσης) λευκό φωτισμό πάρα πολύ λαμπερό και ευχάριστο στο μάτι. Πρόκειται για φωτισμό 1000 φορές πιο λαμπερό απ' αυτό που δίνουν τα φώτα LED. Ταυτόχρονα η δέσμη φωτός λέιζερ μπορεί να κατευθυνθεί με απόλυτη ακρίβεια καθώς δεν παρουσιάζει διάχυση. Όσον αφορά στις ενεργειακές απαιτήσεις της διάταξης είναι εντυπωσιακά χαμηλές σημειώστε πως με τεχνολογία LED παράγεται φωτισμός 100 κεριών/Watt, ενώ με την τεχνολογία λέιζερ 170 κεριών/Watt.

Όπως μπορείτε να δείτε και στη σχετική φωτογραφία (πάνω) η διάταξη που εξελίσσει η BMW είναι ιδιαίτερα μικρή σε όγκο. Το κάτοπτρο μορφοποιεί την αντανάκλαση της ακτίνας λέιζερ πάνω στο μικρό κομμάτι φωσφόρου.

Αργά το βράδυ κινηθήκαμε με μια BMW σειρά 7 στα περίχωρα της Μασσαλίας στον περιβάλλοντα χώρο του Μιραμάς. Η κίνηση ήταν περιορισμένη ενώ η πολυτελής BMW εξοπλισμένη με LED φώτα και αυτόματο σύστημα ελέγχου τους. Το εν λόγω σύστημα (Active Lighting) αναλαμβάνει τη λειτουργία της μεγάλης σκάλας. Όταν προσεγγίζαμε σημείο που ο δρόμος φωτίζονταν (σ.σ: π.χ. σ' ένα χωριό ή μια διασταύρωση) το σύστημα αξιοποιώντας το ραντάρ και τον αισθητήρα φωτός, επέλεγε αυτόματα τη μεσαία σκάλα, ενώ όταν το φως περιορίζονταν ενεργοποιούσε τη μεγάλη σκάλα η οποία διέθετε lazer boost. Κοινώς τα φώτα LED ενισχύονταν από φως λέιζερ. Το αποτέλεσμα κάτι παραπάνω από εντυπωσιακό όπως μπορείτε να δείτε και στη σχετική σύνθεση των τριών φωτογραφιών.



Στην πρώτη φωτογραφία από αριστερά είναι ενεργοποιημένη μόνο η μεσαία σκάλα με φώτα LED. Στη μεσαία φωτογραφία απεικονίζεται η μεγάλη σκάλα μόνο με φώτα LED. Στη δεξιά φωτογραφία ο δρόμος φωτίζεται από φώτα LED με laser boost.

Η ένταση του φωτός είναι τόσο μεγάλη που διακρίναμε πινακίδες σε απόσταση 600 μέτρων, ενώ δεν είναι μόνο το μήκος αλλά και το πλάτος του πεδίου που φωτίζεται διευρυμένο και με ασυνήθιστα υψηλή ποιότητα λευκού φωτός. Μιλώντας για την ένταση των φώτων λέιζερ με τον επικεφαλής του σχετικού τμήματος εξέλιξης της BMW, Τόμας Χάουσμαν μάθαμε: "Είμαστε ακόμη σε στάδιο εξέλιξης της τεχνολογίας αυτής, χρειάζονται κάποιες τελικές ρυθμίσεις - βελτιστοποιήσεις προτού περάσει στην παραγωγή. Πιθανόν να χρειάζεται μια μείωση της έντασης ώστε να μην υπάρχουν αντανακλάσεις στις πινακίδες σήμανσης. Σε κάθε περίπτωση το παραγόμενο φως θα είναι εντός των ευρωπαϊκών ορίων και προτύπων. Τα φώτα λέιζερ θα συνδυάζονται με το Active Lighting που όταν 'διαβάζει' αντίθετα διερχόμενο ή προπορευόμενο όχημα, σκιάζει επιλεκτικά την περιοχή του οχήματος χωρίς να περιορίζεται ο φωτισμός και η ορατότητα στην περίμετρό του και χωρίς φυσικά ν' ενοχλείται ο οδηγός του άλλου οχήματος. Η διεύρυνση της παραγωγής θα μειώσει την τιμή ενώ από άποψη ασφαλείας δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας".

Δεν έχει περάσει ούτε 5ετία από τη στιγμή που τα φώτα LED πήραν το δρόμο για την παραγωγή ως μια καινοτομία που φωτίζει περισσότερο καταναλώνοντας λιγότερο και ήδη η εξέλιξη της τεχνολογίας μας πάει στο επόμενο βήμα. Τα φώτα λέιζερ έρχονται για να μείνουν, κάνοντας τις μετακινήσεις μας πιο οικονομικές, πιο ξεκούραστες και πιο ασφαλείς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου