Τρίτη 25 Μαρτίου 2014

Με υπεύθυνη δήλωση το επίδομα στους ανέργους απο το μέρισμα

Την Πέμπτη ή το αργότερο την Παρασκευή, με την κατάθεση στη Βουλή του πολυνομοσχεδίου με τις διατάξεις της συμφωνίας με την τρόικα, θα ανακοινωθούν από την
κυβέρνηση τα κριτήρια για τη χορήγηση του κοινωνικού μερίσματος από το πρωτογενές πλεόνασμα. Πρόκειται για εφάπαξ επιδόματα που θα χορηγηθούν σε χαμηλόμισθους, χαμηλοσυνταξιούχους, ΑΜΕΑ, μακροχρόνια άνεργους και ένστολους. 
Για τον καθορισμό των κριτηρίων, βρίσκεται σε εξέλιξη σύσκεψη στο Γενικό λογιστήριο του Κράτους, με τη συμμετοχή του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χ. Σταϊκούρα, του υφυπουργού Εργασίας Β. Κεγκέρογλου, του γγ Δημοσίων Εσόδων Χ. Θεοχάρη και των Χ. Πρωτόπαππα και Γ. Κουτρουμάνη. Τα κριτήρια που ''χτίζονται'' για το επίδομα στους ανέργους σύμφωνα με τον υφυπουργό Εργασίας κ Κεγκέρογλου έχουν ξεκινήσει από τους μακροχρόνια ανέργους που δεν έχουν κανένα εισόδημα ενώ θα κλιμακώνονται ανάλογα με το πως θα καλυφθεί το διατιθέμενο ποσό από το κοινωνικό μέρισμα που προορίζεται για την εν λόγω κοινωνική ομάδα. 
Σύμφωνα με μέλος της επιτροπής που θα λάβει τις αποφάσεις για τα κριτήρια χορήγησης των επιδομάτων από το κοινωνικό μέρισμα , αναφέρει ότι οι αποφάσεις για το ποιες ομάδες θα λάβουν το μέρισμα έχουν ληφθεί και αυτά που μένουν είναι τα κριτήρια. Τα επιδόματα θα δοθούν μετά από διασταυρώσεις από την ΓΓΠΣ ,τον ΟΑΕΔ, τον ΟΓΑ και τον ΟΑΕΕ. 
Η ΓΓΠΣ θα υπολογίσει ποιοι δικαιούχοι θα πρέπει να εισπράξουν και πόσα προκειμένου ο τελικός λογαριασμός να μην υπερβεί τα 470 εκατ. ευρώ. Το εισοδηματικό κριτήριο αναμένεται να ''κλειδώσει'' από τα 6000 έως και 11.000 ευρώ που θα είναι το όριο του οικογενειακού εισοδήματος. 
Επίσης δεδομένο θα είναι και το περιουσιακό κριτήριο, αφου θα αποκλειστούν οι δικαιούχοι εφόσον η αντικειμενική αξία της περιουσίας τους υπερβαίνει ένα όριο. Το επίδομα από το μέρισμα θα είναι ανάλογο με την οικογενειακή κατάσταση ενώ αναμένεται ότι θα κυμαίνεται από 500 έως 1000 ευρώ. 
Τα ποσά από το επίδομα θα πιστώνονται, μέσω της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ), στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων, χωρίς να απαιτείται η υποβολή αίτησης. Για τους άνεργους, έχει συζητηθεί, οι δικαιούχοι να είναι οι μακροχρόνια άνεργοι οι οποίοι και δεν εισπράττουν κανένα εισόδημα ενώ στη λίστα θα συμπεριληφθούν και οι ελεύθεροι επαγγελματίες δικαιούχοι του επιδόματος ανεργίας Τα εισοδηματικά κριτήρια θα καθοριστούν βάσει των φορολογικών δηλώσεων που υποβλήθηκαν το 2013 ενώ για τα περιουσιακά κριτήρια θα ληφθούν υπόψη οι δηλώσεις Ε9.

www.dikaiologitika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου