Κυριακή 9 Μαρτίου 2014

ΕΛΛΗΝΑΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗΣ «ΠΕΤΑΛΙΩΝ» ΚΙΘΑΡΑΣ

«Μάγεψε» τις κιθάρες του Ντίλαν και των Aerosmith Ο Χρήστος Νταϊφώτης κατασκευάζει 120 με 150 πετάλια τον μήνα. «Δεν με ενδιαφέρει η μαζική παραγωγή, γιατί αυτό μπορεί να ρίξει την ποιότητα», τονίζει.Στους δίσκους του Μπομπ Ντίλαν και στις συναυλίες των Aerosmith και άλλων διάσημων καλλιτεχνών ακούει τον ήχο από τους προενισχυτές που κατασκευάζει ένας Ελληνας λάτρης της κιθάρας. Ο Χρήστος Νταϊφώτης άφησε πριν από μερικά χρόνια τις σπουδές του στα μαθηματικά για να ασχοληθεί σοβαρά με το χόμπι του, που δεν ήταν άλλο από την κατασκευή προενισχυτών κιθάρας. Γνωστότερα ως «πετάλια», οι προενισχυτές έχουν πάρει αυτό το όνομα επειδή ο μουσικός τα χειρίζεται με το πόδι για να επεξεργάζεται και να διαφοροποιεί τον ήχο και τα εφέ της κιθάρας του. «Ξεκίνησα να τα κατασκευάζω για να καλύπτω τις δικές μου ανάγκες επειδή έπαιζα σε συγκροτήματα. Εφτιαξα μετά για φίλους στους οποίους άρεσε ο ήχος που έβγαζαν και μετά τα πράγματα πήραν τον δρόμο τους» λέει στο «Εθνος» ο κ. Νταϊφώτης, ο οποίος μέσα σε λίγα χρόνια είδε τα πετάλια του να χρησιμοποιούνται από κιθαρίστες με πωλήσεις εκατομμυρίων δίσκων στο ενεργητικό τους και οπαδούς σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης.

Ο κ. Νταϊφώτης έχει δημιουργήσει μια μπουτίκ εταιρεία, η οποία δεν κάνει μαζική παραγωγή. Κατασκευάζει ο ίδιος λίγα και καλά πετάλια τα οποία διαθέτει σε συνεργάτες του στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Οπως υπολογίζει, φτιάχνει περίπου 120 με 150 πετάλια τον μήνα. «Δεν με ενδιαφέρει η μαζική παραγωγή» υποστηρίζει «γιατί με αυτόν τον τρόπο μπορεί να πέσει η ποιότητα. Προτιμώ να φτιάχνω λίγα και καλά. Σχεδιάζω όμως να μετακομίσω σύντομα σε έναν μεγαλύτερο χώρο για να καλύπτεται καλύτερα η ζήτηση που ήδη υπάρχει».

Αν και άφησε τη σχολή στη μέση, δεν μετανιώνει για την επιλογή του, γιατί οι γνώσεις που απέκτησε τον βοήθησαν να κατασκευάσει πετάλια ακόμα καλύτερης ποιότητας. «Τα μαθηματικά και η φυσική σίγουρα με βοήθησαν. Δεν είμαι βέβαιος ότι θα τα κατάφερνα χωρίς αυτές τις γνώσεις. Πριν ξεκινήσω έπρεπε να διαβάσω για τρανζίστορ, λυχνίες και άλλα σχετικά ώστε να προχωρήσω».
Ο Μπίλι Γκίμπονς των ZZ Top είναι ένας από τους διάσημους κιθαρίστες που χρησιμοποιεί τα πετάλια του Χρήστου Νταϊφώτη

Επιπλέον, γνωρίζοντας ότι οι κιθαρίστες ενδιαφέρονται για το πόσο όμορφα είναι τα πετάλια τους, επιστράτευσε τον σχεδιαστή Μιχάλη Μόσχο για να βάλει τις τελευταίες πινελιές. «Το πετάλι είναι θέμα φετίχ για κάθε κιθαρίστα. Ο καλός σχεδιασμός τους και η εμφάνιση είναι απαραίτητα για να πετύχουν».

Το όνειρό του είναι να φτιάξει πετάλια για τους κιθαρίστες συγκροτημάτων που του αρέσουν, όπως οι Queen και οι U2. Αν και θεωρεί ότι πρόκειται για επιθυμία που θα μείνει απραγματοποίητη, επισημαίνει ότι θα γελούσε αν κάποιος του έλεγε στην αρχή της καριέρας του τα ονόματα των μουσικών που χρησιμοποιούν σήμερα τα πετάλια του. «Χάρηκα πάρα πολύ όταν άκουσα τον ήχο από το πετάλι μου στον τελευταίο δίσκο του Μπομπ Ντίλαν. Επίσης ήταν ασύγκριτο το συναίσθημα όταν είδα τον κιθαρίστα των Aerosmith να κρατά το πετάλι μου και να ποζάρει για φωτογραφίες. Δεν πίστευα ποτέ ότι θα συνέβαινε κάτι τέτοιο» καταλήγει.

ΟΙ ΠΕΛΑΤΕΣ ΤΟΥ
Ονόματα που κόβουν την... ανάσα

Οι κιθαρίστες που χρησιμοποιούν τα πετάλια του Χρήστου Νταϊφώτη αποτελούν το who is who του ροκ και της τζαζ. Εκτός από τον Μπραντ Γουίτφορντ των Aerosmith και τον Ιντάλγκο που έπαιξε στον τελευταίο δίσκο του Μπομπ Ντίλαν, αξίζει να αναφερθούν ο Μπίλι Γκίμπονς των ZZ Top, ο Νιλς Κλάιν των Wilco, o Λι Ρανάλντο των Sonic Youth, o Αλεξ Σκόλνικ των Testament, ο Ντουίζιλ Ζάπα και ο τζαζίστας Μπιλ Φρίζελ. Στην Ελλάδα συνεργάζεται με τον Νίκο Πορτοκάλογλου, τον Χρήστο Θηβαίο, τον Γιάννη Βαρνάβα των Locomondo και τον Θοδωρή Μαραντίνη των Onirama.

Μελλοντικά, ο κ. Νταϊφώτης σχεδιάζει να εξελίξει τα μοντέλα που έχει ήδη δημιουργήσει, αλλά να φτιάξει και καινούργια ανάλογα με τις δυνατότητες που υπάρχουν. Οπως εξηγεί, «κάποιες φορές τη διαδικασία κατασκευής ενός πεταλιού μπορείς να τη δεις όπως τη διασκευή ενός τραγουδιού. Οπως ένας καλλιτέχνης διασκευάζει ένα τραγούδι και το αλλάζει ανάλογα με τη διάθεσή του, έτσι και εγώ βλέπω τα πετάλια που έχω κατασκευάσει και προσπαθώ να δω τι είναι αυτό που μπορεί να τα κάνει καλύτερα. Φυσικά, σιγά σιγά δημιουργούνται και καινούργια πετάλια, η σχεδίαση των οποίων χρειάζεται περισσότερο χρόνο».

Ρεπορτάζ: Στέλιος Βογιατζάκης
Φωτό: Χάρης Γκίκας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου