Δευτέρα 24 Μαρτίου 2014

ΕΝΑΡΞΗ 10ου ΕΑΡΙΝΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΤΟΥ Ν.Π.Δ.Δ. «Ο ΞΕΝΟΦΩΝ» ΔΗΜΟΥ ΣΠΑΤΩΝ - ΑΡΤΕΜΙΔΟΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Το Σάββατο 22 Μαρτίου 2014 στις 20.30, στο Πνευματικό Κέντρο «Χρήστος Μπέκας» ξεκίνησε το 10ο Εαρινό Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου από τον Οργανισμό Παιδείας
Πολιτισμού & Περιβάλλοντος «Ο Ξενοφών» του Δήμου Σπάτων – Αρτέμιδος το οποίο είναι αφιερωμένο στον μοναδικό ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΟΡΝ.
Την αυλαία άνοιξε ο Δήμαρχος Σπάτων – Αρτέμιδος, κ. Μάρκου Χρήστος ο οποίος αναφέρθηκε στα 10 χρόνια διεξαγωγής του Φεστιβάλ, στις 30 θεατρικές ομάδες που έχουν λάβει μέρος και στα 150 έργα που έχουν παιχθεί, ευχόμενος την συνέχιση αυτού του θεσμού.
Στην συνέχεια τον λόγο πήρε η Πρόεδρος του Ν.Π.Δ.Δ. «Ο Ξενοφών» του Δήμου Σπάτων – Αρτέμιδος, κ. Μάρκου Παναγιώτα η οποία είπε:
«Φέτος συμπληρώνονται 10 χρόνια από την άνοιξη του 2005 όπου πραγματοποιήθηκε το 1ο Εαρινό Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου στον Πρώην Δήμο Σπάτων από τον Δήμο Σπάτων και τον Θεατρικό Σύλλογο «Το Τέταρτο Κουδούνι».
Δέκα χρόνια γεμάτα Θεατρικές Παραστάσεις που φέρνουν σε επαφή το ευρύ κοινό με έργα του Σύγχρονου Θεατρικού Ρεπερτορίου. Δέκα χρόνια αφιερωμάτων σε προσωπικότητες (συνθέτες, ηθοποιούς, σκηνοθέτες) που μέσα από αυτά τους γνώρισε καλύτερα το κοινό.
Εύχομαι την απρόσκοπτη συνέχεια αυτού του επιτυχημένου θεσμού γιατί η ζωή μας χωρίς το Θέατρο θα ήταν φτωχότερη.
Ο Δημήτρης Χορν γεννήθηκε στην Αθήνα τον Μάρτιο του 1921 σε ξενοδοχείο της οδού Σταδίου.
Το πλήρες όνομά του ήταν Δημήτριος – Ελευθέριος Χορν, πατέρας του ο στρατιωτικός και θεατρικός συγγραφέας Παντελής Χορν και νονά του η μεγάλη ηθοποιός Κυβέλη Ανδριανού.
Ο Δημήτρης Χορν αποφοίτησε από τη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου το 1940 και είχε πρωταγωνιστήσει σε δεκάδες θεατρικά έργα. Έκανε το ντεμπούτο του το 1940 στην οπερέτα του Στράους ΄΄ Η Νυχτερίδα ΄΄. Αμέσως μετά εμφανίστηκε στο ΄΄ Θέατρο Ρεξ ΄΄ της Μαρίκας Κοτοπούλη σε πρωταγωνιστικούς ρόλους.
Το 1943 – 1944 συμμετείχε στον θίασο Κατερίνας. Το 1944 συγκρότησε δικό του θίασο με τη Μαίρη Αρώνη και αργότερα με τη Βάσω Μανωλίδου. Το 1945 συνεργάστηκε με τον θίασο Μελίνας Μερκούρη και Νίκου Χατζίκου.
Από το 1953 που επέστρεψε, μέχρι το 1959, συγκρότησε μαζί με την Έλλη Λαμπέτη και τον Γιώργο Παππά δικό τους θίασο και ανεβάζουν έργα όπως το ΄΄ Νυφικό κρεβάτι ΄΄, ΄΄ Τον βροxoποιό ΄΄ κ.ά., επιχειρώντας με αυτά ΄΄ τουρνέ ΄΄ στην Κωνσταντινούπολη και την Αίγυπτο. Συμμετείχε μόλις σε δέκα κινηματογραφικές ταινίες, με εξαιρετική επιτυχία.
Πασίγνωστη είναι η ραδιοφωνική του εκπομπή με τίτλο ΄΄ Ο Ταχυδρόμος Έφτασε ΄΄. Με μια σουρεαλιστική ειρωνεία στη φωνή του, διάβαζε φανταστικά γράμματα ακροατών, σε κείμενα του Κώστα Πρετεντέρη. Ο Δημήτρης Χορν ΄΄ άφησε ΄΄ και δεκάδες μαγνητοφωνήσεις θεατρικών έργων. Στην ιστορία έμεινε το επτάχρονο ειδύλλιο με την μεγάλη Ελληνίδα ηθοποιό, Έλλη Λαμπέτη.
Το 1967, χρόνια μετά το τέλος της σχέσης του με την Λαμπέτη, παντρεύτηκε την Άννα Γουλανδρή.
Παρά τις ιδιοτροπίες του, ο συνδυασμός του ταλέντου με τη γοητεία και τη φινέτσα των τρόπων του τον ανέδειξε ως έναν από τους κορυφαίους Έλληνες ηθοποιούς. Λέγεται πως κάποτε μετά από το τέλος μίας παράστασης στην οποία πρωταγωνιστούσε, ζήτησε συγνώμη για την ΄΄ άθλια ΄΄ ερμηνεία του από τους θεατές, οι οποίοι παρ’ όλα αυτά τον καταχειροκρότησαν.
Μέσα στη συντεχνία, στο κοινόβιο του ελληνικού θεάτρου, ο Χορν είναι ένας ερημίτης, που έχει καθορίσει μόνος του τον κανόνα του, τους περιορισμούς του και τη νηστεία του.
Η ζωή είναι σαν να κάνεις ένα μακρινό ταξίδι. Αλλιώς αισθάνεσαι όταν ξεκινάς, αλλιώς όταν πλησιάζεις προς το τέλος. Κι εγώ έχω την εντύπωση ότι φτάνω λιγάκι προς το τέλος του ταξιδιού. Ετοιμάζομαι να κατέβω…… . Ήταν κάποια από τα τελευταία λόγια του Δημήτρη Χορν λίγο καιρό προτού φύγει.
Πέθανε στις 16 Ιανουαρίου 1998 και κηδεύτηκε στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών.
Μετά τον θάνατό του καθιερώθηκε στη μνήμη του βραβείο (Βραβείο Χορν), το οποίο απονέμεται σε νέους ηθοποιούς του θεάτρου».
Ακολούθησε η αφήγηση της Μάρως Κοντού, η οποία μας περιέγραψε περιστατικά που είχε ζήσει με τον Δημήτρη Χορν μέσα από τα παρασκήνια και μέσα από την μεγάλη τους φιλία που κράτησε έως το τέλος της ζωής του ηθοποιού.
Η Μάρω Κοντού καταγοήτευσε το κοινό με το ατέλειωτο μπρίο της και την εκπληκτική σπιρτάδα του μυαλού της, που νιώθεις πως έχεις απέναντι σου μια έφηβη.
Έπειτα μίλησε ο Διεθνούς φήμης Σχεδιαστής Μόδας Ντίμης Κρίτσας, ο οποίος αφηγήθηκε περιστατικά από την συνεργασία που είχε με τον Δημήτρη Χορν φτιάχνοντας τα θεατρικά κοστούμια όπως π.χ. στο «Νυφικό Κρεβάτι».
Εν συνεχεία διαβάστηκαν κείμενα για την ζωή του Δημήτρη Χορν από το Θεατρικό Εργαστήρι Σπάτων οι «ΣΚΗΝΟΒΑΤΕΣ». Από τους «ΣΚΗΝΟΒΑΤΕΣ» διάβασαν οι:
Η Βανέσα Χριστοδούλου, η Νατάσσα Τερνιώτη και ο Παύλος Αργυρός.

Συγχαρητήρια στα παιδιά για την εξαιρετική τους ανάγνωση!
Η εκδήλωση τελείωσε με αποσπάσματα από την ζωή και το έργο του Δημήτρη Χορν.
Ήταν ένα καταπληκτικό μοντάζ του Λεωνίδα Καρύδη, μέλος του Θεατρικού Συλλόγου Σπάτων «ΤΟ ΤΕΤΑΡΤΟ ΚΟΥΔΟΥΝΙ».
Παρέστησαν οι: ο Δήμαρχος του Δήμου Σπάτων – Αρτέμιδος κ. Μάρκου Χρήστος, ο Αντιδήμαρχος Δήμου Σπάτων – Αρτέμιδος κ. Μαργέτης Αθανάσιος, η Πρόεδρος του Οργανισμού Παιδείας Πολιτισμού & Περιβάλλοντος «Ο Ξενοφών» του Δήμου Σπάτων – Αρτέμιδος, κ. Μάρκου Παναγιώτα, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ. Μαργέτη Αφροδίτη και ο κ. Αποσπόρης Ευάγγελος ο οποίος είναι και μέλος του Δ.Σ. του Ν.Π.Δ.Δ. «Ο Ξενοφών» του Δήμου Σπάτων – Αρτέμιδος. Επίσης από το Δ.Σ. του Ν.Π.Δ.Δ. «Ο Ξενοφών» παρέστησαν τα μέλη κ. Αρμύρος Σπύρος και κ. Μακρής Γιάννης και από το Σύλλογο Γυναικών Αρτέμιδος η Πρόεδρος κ. Βασαριώτου Άννα και η Ταμίας κ. Χασιώτου Γεωργία.
Ήταν ένα αφιέρωμα γεμάτο συγκίνηση! Μεστό και λυτό έτσι όπως ταίριαζε στην ζωή του Δημήτρη Χορν.

Την Τετάρτη 26 Μαρτίου 2014 στις 20.30 θα παρακολουθήσετε την 1η παράσταση του 10ου Εαρινού Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου από το Θεατρικό Εργαστήρι Σπάτων «ΣΚΗΝΟΒΑΤΕΣ» με το έργο «Αγγέλα» του Γιώργου Σεβαστίκογλου σε σκηνοθεσία Περικλή Καρακωνσταντόγλου.

Σας περιμένουμε!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου