Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2014

Τροφοδότες των όπλων οι ποινικοί

Σύμπραξη ποινικών -σε ρόλο προμηθευτή- και τρομοκρατών -σε ρόλο πελάτη- «βλέπει» η
Αντιτρομοκρατική ως πιθανότερο σενάριο πίσω από το αυτοκίνητο-γιάφκα με τον βαρύ οπλισμό που εντοπίστηκε το απόγευμα του Σαββάτου στο Παλαιό Φάληρο. Στο πορτμπαγκάζ του ΙΧ βρέθηκαν 4 βλήματα και 4 προωθητικοί μηχανισμοί RPG μαζί με έναν εκτοξευτήρα, 4 αμυντικές χειροβομβίδες F1, 4 πυροδοτικοί μηχανισμοί των χειροβομβίδων, 3 καλάσνικοφ, κουτιά με σφαίρες, καθώς και γάντια και κουκούλες


Οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής έχουν πλέον στρέψει την προσοχή τους στις αναλύσεις των εγκληματολογικών εργαστηρίων, προκειμένου να εξαγάγουν πιο ασφαλή συμπεράσματα για την ταυτότητα και τις προθέσεις των δραστών που έκρυψαν τον βαρύ οπλισμό στην κινητή γιάφκα.

Η βαλλιστική έρευνα δεν έφερε κάποιο αποτέλεσμα, αφού και τα τρία καλάσνικοφ ήταν «καθαρά», δεν είχαν δηλαδή χρησιμοποιηθεί σε κάποια άλλη επίθεση. Η περαιτέρω εξέταση του Opel Astra για αποτυπώματα και γενετικό υλικό είναι όμως πιθανό να δώσει το «στίγμα» του ιδιοκτήτη της κινητής γιάφκας.

Μέχρι την ταυτοποίηση κάποιου χρήσιμου ίχνους όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά για τους εξειδικευμένους αστυνομικούς της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας (ΔΑΕΕΒ). Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση και τις φωτογραφίες που έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΛ.ΑΣ, στο πορτμπαγκάζ του οχήματος βρέθηκαν τέσσερα βλήματα και τέσσερις προωθητικοί μηχανισμοί RPG μαζί με έναν εκτοξευτήρα, τέσσερις αμυντικές χειροβομβίδες F1, τέσσερις πυροδοτικοί μηχανισμοί των χειροβομβίδων αυτών, τρία καλάσνικοφ με επτά γεμιστήρες και δύο κοντάκια, αρκετά κουτιά με σφαίρες, καθώς και γάντια και κουκούλες. Τα όπλα ήταν αρκετά διαβρωμένα, πιθανότατα από υγρασία, αλλά απολύτως λειτουργικά. Οι ρουκέτες κινεζικής προέλευσης ήταν λίγο «χτυπημένες», αλλά σε καλή κατάσταση.

Εν αναμονή των ευρημάτων των εγκληματολογικών εργαστηρίων η Αντιτρομοκρατική εξετάζει τρία σενάρια.

Το πρώτο και βασικότερο είναι αυτό της αγοραπωλησίας όπλων πιθανότατα μεταξύ ποινικών και τρομοκρατών, που για κάποιον λόγο δεν ολοκληρώθηκε. «Είναι πολύ πιθανό το όχημα να αφέθηκε στο σημείο προκειμένου να αλλάξει χέρια αυτό το εντυπωσιακό οπλοστάσιο», είπε στο «Εθνος» υψηλόβαθμο στέλεχος της ΕΛ.ΑΣ. «Για κάποιον λόγο όμως, ο ''αγοραστής'' δεν εμφανίστηκε ή αναγκάστηκε να ''ξεφορτωθεί'' το όχημα στο συγκεκριμένο σημείο και μάλιστα εσπευσμένα», εξηγεί.

Το δεύτερο σενάριο, που δεν αποκλείεται από τους αστυνομικούς, έχει να κάνει με το ενδεχόμενο οι τρομοκράτες να έχουν αντικαταστήσει τα σπίτια-κρησφύγετα με αυτοκίνητα-γιάφκες. Γνωρίζοντας ότι τα «ύποπτα» ενοικιαστήρια ελέγχονται από τις Αρχές και θέλοντας να αποφύγουν τους «ενοχλητικούς» ελέγχους, τα νέα μέλη του αντάρτικου πόλης ενδέχεται να επιλέγουν αυτοκίνητα για να κρύψουν τα όπλα τους. Ωστόσο, οι ειδικοί δεν μπορούν να εξηγήσουν τα «λάθη» στα οποία υπέπεσαν οι δράστες, όπως το γεγονός ότι το αυτοκίνητο του Παλαιού Φαλήρου έφερε μια πινακίδα και αυτή πλαστή, που αντιστοιχούσε σε αυτοκίνητο Ford Focus, και άρα εύκολα οι διώκτες τους θα μπορούσαν να έχουν εντοπίσει ως ύποπτο.

Τρίτο σενάριο που συγκεντρώνει επίσης πιθανότητες είναι το ενδεχόμενο ο εντοπισμός του ΙΧ με τον βαρύ οπλισμό να ανέκοψε μια προσχεδιασμένη μεγάλη επιχείρηση κατά στόχου που βρίσκεται στην περιοχή. Το γεγονός ότι η οδός Αγίας Κυριακής, στην οποία βρέθηκε το όχημα, έχει εύκολη πρόσβαση στη λεωφόρο Αμφιθέας αλλά και στη Συγγρού, όπως και η... πληθώρα των επιχειρήσεων που βρίσκονται σε ακτίνα «βολής» ίσως να μην είναι τυχαία. Για κάποιο λόγο, πάντως, κανείς δεν φάνηκε για να παραλάβει το εν λόγω όχημα.

Αναμφίβολα οι υποψίες των αξιωματικών της Αντιτρομοκρατικής στρέφονται στους Ν. Μαζιώτη και Χ. Ξηρό. Αλλωστε τέτοιου τύπου όπλα είχε χρησιμοποιήσει η «17Ν», αλλά είχαν βρεθεί και στο κρησφύγετο του «Επαναστατικού Λαϊκού Αγώνα». Από την εμπειρία τους οι αστυνομικοί θεωρούν απίθανο να βρουν αποτυπώματα ή γενετικό υλικό κάποιου από τους δύο αυτούς διαβόητους «φυγάδες». Οπως εκτιμούν, το πιθανότερο είναι να βρεθούν ίχνη από τον «ενδιάμεσο» που φρόντισε να μεταφέρει τα όπλα στο συγκεκριμένο σημείο.

«Δεν αποκλείεται τον ρόλο αυτό να παίζει για ακόμη μία φορά ο γνωστός αντιεξουσιαστής Π. Ασπιώτης, ο οποίος πριν από έναν χρόνο περίπου είχε νοικιάσει αυτοκίνητο, που είχε μετατρέψει σε γιάφκα και το οποίο εντοπίστηκε σε ιδιωτικό πάρκινγκ στα Εξάρχεια. Από τότε ο 37χρονος αγνοείται», είπε με νόημα αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ.

ΜΑΡΙΑ ΨΑΡΑ - ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΜΠΙΝΤΕΛΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου