Σάββατο 1 Φεβρουαρίου 2014

Απάντηση του Περιφερειάρχη Αττικής σχετικά με το ΧΥΤΑ Γραμματικού

Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2014
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Απάντηση του Περιφερειάρχη Αττικής, Γιάννη Σγουρού σε ερώτηση της παράταξης «Αττική Συνεργασία – Όχι στο Μνημόνιο» σχετικά με τον Ανταγωνιστικό Διάλογο για τη
Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων στο Γραμματικό

Περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός:
  • Η επιλογή του Ανταγωνιστικού Διαλόγου έχει ευρεία εφαρμογή στην Ευρώπη, ειδικά για έργα ΣΔΙΤ
  • Η ανάθεση θα γίνει με βάση την πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά, παράλληλα με την τήρηση όλων των περιβαλλοντικών όρων
  • Όλες μας οι ενέργειες έγιναν στο φως της δημοσιότητας και με απόλυτη διαφάνεια, έτσι θα πορευτούμε και στο μέλλον
  • Δεν έχουμε να κρύψουμε τίποτα και από κανέναν και δεν χρωστάμε σε κανέναν
  • Μας ανέθεσαν δια νόμου τη διοίκηση του ΕΔΣΝΑ, και τη διαχείριση ενός τομέα με τεράστια προβλήματα, παθογένειες και στρεβλώσεις, στον οποίο μέχρι πρότινος δεν είχαμε καμία συμμετοχή
  • Λύσαμε τα περισσότερα προβλήματα
  • Το μεγαλύτερο όμως πρόβλημα είναι τα εμπόδια που μας βάζει η Κεντρική Διοίκηση
Αναλυτική απάντηση έδωσε χθες, κατά τη διάρκεια του Περιφερειακού Συμβουλίου, ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός στην παράταξη «Αττική Συνεργασία – Όχι στο Μνημόνιο», η οποία κατάθεσε ερώτηση σχετικά με την ολοκλήρωση του Ανταγωνιστικού Διαλόγου για τη Μονάδα Επεξεργασίας απορριμμάτων στο Γραμματικό.

Ο κ. Σγουρός αφού ανέλυσε, για άλλη μια φορά, τα χαρακτηριστικά του συγκεκριμένου έργου και το ιστορικό του, διευκρίνισε τί σημαίνει ο όρος Ανταγωνιστικός Διάλογος, ενώ παρουσίασε την ευρωπαϊκή εμπειρία τονίζοντας: «Η χρήση του Ανταγωνιστικού Διαλόγου προβλέπεται ρητά στην Οδηγία 2004/18 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 31ης Μαρτίου 2004. Σύμφωνα με μελέτη του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Δημόσιας Διοίκησης έως το 2009 είχαν προκηρυχθεί περισσότεροι από 3.000 διαγωνισμοί με τη διαδικασία του Ανταγωνιστικού Διαλόγου, τόσο σε έργα ΣΔΙΤ όσο και σε άλλα σύνθετα έργα. Στη Μεγάλη Βρετανία και τη Γαλλία έχουν προκηρυχθεί σε κάθε μια χώρα, περισσότεροι από 100 Διαγωνισμοί ΣΔΙΤ με τη διαδικασία του Ανταγωνιστικού Διαλόγου. Προκύπτει λοιπόν ότι η επιλογή του Ανταγωνιστικού Διαλόγου έχει ευρεία εφαρμογή στην Ευρώπη, ειδικά για έργα ΣΔΙΤ».

«Η ανάθεση της σύμβασης θα γίνει με βάση την πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά. Βασικό κριτήριο επιλογής του αναδόχου θα είναι το χαμηλότερο τέλος χρήσης που θα κληθεί να καταβάλει ο δημότης, παράλληλα με την επίτευξη όλων των περιβαλλοντικών όρων», τόνισε ο Περιφερειάρχης αναφερόμενος στα κριτήρια που θα ισχύσουν για την επιλογή του αναδόχου, ενώ ενημέρωσε το Συμβούλιο για τη φάση στην οποία βρίσκεται σήμερα ο Διαγωνισμός: «Σήμερα βρισκόμαστε ακριβώς στην προετοιμασία για να περάσουμε στο επόμενο στάδιο, δηλαδή συντάσσεται το σχέδιο Σύμβασης Σύμπραξης και η Πρόσκληση για την Υποβολή Δεσμευτικής Προσφοράς».

Κλείνοντας ο κ. Σγουρός πρόσθεσε: «Όλες μας οι ενέργειες έγιναν στο φως της δημοσιότητας και με απόλυτη διαφάνεια, έτσι θα πορευτούμε και στο μέλλον. Δεν έχουμε να κρύψουμε τίποτα και από κανέναν και δεν χρωστάμε σε κανέναν. Μας ανέθεσαν δια νόμου τη διοίκηση ενός φορέα, του ΕΔΣΝΑ, και τη διαχείριση ενός τομέα με τεράστια προβλήματα, παθογένειες και στρεβλώσεις, στον οποίο μέχρι πρότινος δεν είχαμε καμία συμμετοχή. Λύσαμε τα περισσότερα προβλήματα.
Το μεγαλύτερο όμως πρόβλημα για το οποίο δεν έχουμε ακούσει ποτέ και από κανέναν σε αυτήν εδώ την αίθουσα έναν λόγο, είναι τα εμπόδια που μας βάζει η Κεντρική Διοίκηση. Ζητήσαμε το αυτονόητο, να ενταχθούμε στους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης ώστε να ρυθμιστούν τα χρέη του ΕΔΣΝΑ του παρελθόντος. Πήραμε πολλές διαβεβαιώσεις στην πράξη όμως τίποτα. Χτυπήσαμε το καμπανάκι του κινδύνου για τις απαλλοτριώσεις που κήρυξε το κράτος προ εξαετίας στη Φυλή και έκτοτε έμειναν στα συρτάρια και αραχνιάζουν. Ανταπόκριση καμία.
Όμως η καθημερινή διαχείριση προχωρά, το ίδιο και ο σχεδιασμός. Τα χρήματα για τις απαλλοτριώσεις ξεπερνούν τα 140 εκ. €, ενώ οι δικαιούχοι άρχισαν τις αγωγές ζητώντας πολλαπλάσια. Ποιος θα πληρώσει αυτά τα λεφτά; Για πόσο καιρό η Κεντρική Διοίκηση θα κρύβεται πίσω από το δάχτυλό της; Για πόσο καιρό θα κάνει στη διαχείριση των απορριμμάτων τα ίδια εγκληματικά λάθη;».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου