Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2014

Στρογγυλή (;) η Κιβωτός του Νώε

Μια άλλη «στρογγυλή» εκδοχή της Κιβωτού φέρνει στο φως προϊστορικό πινάκιο από την Μεσοποταμία, που εκτιμάται ότι είναι περίπου 4.000 ετών. Αυτό που έχει κεντρίσει το
ενδιαφέρον των αρχαιολόγων είναι ότι η περιγραφή της Κιβωτού στο εν λόγω πινάκιο που βρέθηκε στην Μεσοποταμία (το σημερινό Ιράκ) και αποκρυπτογραφήθηκε πρόσφατα, δεν συμπίπτει με αυτή που έχουμε συνηθίσει από την Βίβλο, όπου γίνεται λόγος για ένα συνηθισμένο μακρόστενο σκάφος, με τρία καταστρώματα, είσοδο από το πλάι και μήκος εξαπλάσιο του φάρδους.

Στο κείμενο του πινακίου που εκτίθεται στο Βρετανικό Μουσείο και είναι χαραγμένο σε σφηνοειδή γραφή, περιγράφεται ένα μεγάλο στρογγυλό σκάφος, φτιαγμένο από πλεγμένα σχοινιά και καλυμμένο με πίσσα για να είναι αδιάβροχο.

Αναφέρεται επίσης ότι «τα ζώα που θα σωθούν θα πρέπει να μπουν στην Κιβωτό κατά ζεύγη και κάθε ζεύγος ζώων θα αποτελείται από αρσενικό και θηλυκό».

Η ανακάλυψη αυτή, αναφέρει το Abc, μας θυμίζει ότι οι άνθρωποι που έγραψαν την ιστορία του κατακλυσμού δεν εστίαζαν τόσο στην καταγραφή ενός ιστορικού γεγονότος, αλλά μετέτρεπαν τα στοιχεία ανάλογα με τον τόπο και τον χρόνο στον οποίο ζούσαν οι ίδιοι.
Στην Μεσοποταμία για παράδειγμα, ένα στρογγυλό σκάφος θα ήταν πολύ λογικό, αφού τέτοιου είδους σκάφη χρησιμοποιούνταν ήδη στα ποτάμια της περιοχής. Από την άλλη, οι αρχαίοι ισραηλίτες ήταν λογικό να περιγράψουν την Κιβωτό ως ένα από τα πλοιάρια που τους ήταν γνώριμα, αυτά δηλαδή που χρησιμοποιούσαν στην Μεσόγειο θάλασσα και όχι στην Μεσοποταμία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου