Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2013

Ο μυστηριώδης επενδυτής που διαφημίζει την Ελλάδα

Ποιος είναι ο Πολ Καζαριάν.Διεθνή εκστρατεία ενημέρωσης υπέρ της ελληνικής οικονομίας «εξαπέλυσε» χθες η αμερικανική εταιρεία Japonica Partners του επενδυτή Πολ Καζαριάν,
υποστηρίζοντας ότι βάσει των επιτευγμάτων της ελληνικής οικονομίας το ελληνικό χρέος θα έπρεπε να αξιολογείται με «Α+» και όχι με «C».

Σύμφωνα με τα «ΝΕΑ» Japonica Partners με μια ολοσέλιδη καταχώριση στους New York Times ζήτησε χθες την ανάληψη δράσης από τους υπευθύνους χάραξης πολιτικής σε Αθήνα, Βρυξέλλες, Φρανκφούρτη και Ουάσιγκτον προκειμένου να ξεπεραστεί η «οικονομικά παράλογη και αναχρονιστική λογιστική», η οποία «συσκοτίζει» και δεν επιτρέπει να καταδειχθεί ότι η Ελλάδα αξίζει να έχει αξιολόγηση «A+».

Η αμερικανική επενδυτική φίρμα που τον προηγούμενο Ιούνιο αιφνιδίασε τους πάντες καταθέτοντας δημόσια προσφορά για την αγορά ελληνικών ομολόγων αξίας έως 4 δισ. ευρώ υποστηρίζει την επένδυσή της στο ελληνικό χρέος προσπαθώντας να αυξήσει την τιμή των χρεογράφων που κατέχει.

Στις αρχές Οκτωβρίου ο ιδρυτής, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Πολ Καζαριάν ανακοίνωσε πως η Japonica κατέστη ο μεγαλύτερος ιδιώτης κάτοχος ελληνικού χρέους - υπέβαλε την προσφορά της αρχικά τον Ιούνιο παρατείνοντάς την τρεις φορές -, χωρίς ωστόσο να αποκαλύψει την ονομαστική αξία των ομολόγων που απέκτησε.

Μάλιστα, ο Καζαριάν προχώρησε ένα βήμα παραπέρα υποστηρίζοντας ότι τα ελληνικά ομόλογα που έλαβε η Japonica κατά τη δημόσια προσφορά είναι μαζικώς υποτιμημένα λόγω συστημικών ασαφειών για την Ελλάδα αλλά και των παρωχημένων λογιστικών κανόνων βάσει των οποίων υπερεκτιμήθηκαν το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ και το δημοσιονομικό έλλειμμα.

Ωστόσο, ο αρμενικής καταγωγής επενδυτής με την πλούσια εμπειρία στην επενδυτική τραπεζική δεν έμεινε εκεί. Χθες η Japonica δημοσίευσε στους New York Times ανοικτή επιστολή στην οποία απαριθμεί μια σειρά από επιχειρήματα για τον λόγο που η Ελλάδα πρέπει να αξιολογείται με «A+».

Η ίδια επιστολή, που θα δημοσιευθεί σήμερα στους Financial Times, αύριο στην Wall Street Journal και την Παρασκευή στους International New York Times της Ασίας, αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι είναι αδιαφιλονίκητο γεγονός ότι η Ελλάδα έχει καταφέρει μια από τις πιο εξαιρετικές δημοσιονομικές αναγεννήσεις στην ιστορία, που ισοδυναμεί με αξιολόγηση «Α+».

Στο πλαίσιο αυτό η ολοσέλιδη καταχώριση της Japonica Partners αναφέρει τόσο σε κείμενο όσο και σε πίνακες ότι η Ελλάδα σε μόλις πέντε χρόνια έχει ανέλθει στην πρώτη θέση από την τελευταία στους δείκτες δημοσιονομικής απόδοσης, ένα επίτευγμα που οι περισσότεροι πίστευαν ότι ήταν αδύνατο.

Συγκεκριμένα, τονίζει πως η ελληνική οικονομία κατατάσσεται πλέον πρώτη μεταξύ των 27 της ΕΕ σε όρους δομικού πλεονάσματος ως ποσοστού του ΑΕΠ, με διαρθρωτικό πλεόνασμα ύψους 1,2% του ΑΕΠ το 2013 σε σύγκριση με το διαρθρωτικό πλεόνασμα 0,5% του ΑΕΠ της Σουηδίας.

Ο επικεφαλής της Japonica θα βρεθεί στην Αθήνα την προσεχή Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου, προκειμένου να μιλήσει στο ετήσιο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου που έχει θέμα «Το νέο ελληνικό οικονομικό μοντέλο».

Ο Καζαριάν θα αναλύσει το πώς μια διεθνής εταιρεία επενδύσεων αξιολογεί την Ελλάδα και την οικονομία της σήμερα, το πόσο ελκυστική είναι η Ελλάδα για τους μεγάλους διεθνείς επενδυτές και τι άλλο πρέπει να γίνει προκειμένου να επιταχυνθεί η ανάπτυξη στη χώρα. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Japonica στην Ελλάδα Βασίλη Κάββαλο στην εκδήλωση του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου ο κ. Καζαριάν «θα παρουσιάσει τη δική του προσέγγιση αναφορικά με το γιατί η Ελλάδα δικαιούται την αξιολόγηση «A+».

Η Japonica βρισκόταν για 15 χρόνια σε «επενδυτική αφάνεια»

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η εδρεύουσα στο Rhode Island των ΗΠΑ Japonica Partners είναι ένα μυστήριο το οποίο ευελπιστούν να ξεδιαλύνουν κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Αθήνα. Το γεγονός ότι η εταιρεία έκανε προσφορά για την αγορά ομολόγων αξίας έως 4 δισ. ευρώ χωρίς να προκύπτει από πουθενά το πώς βρήκε αυτά τα κεφάλαια, αλλά και ότι για περισσότερα από 15 χρόνια ήταν σχεδόν σε «επενδυτική αφάνεια» είναι κάποια από τα στοιχεία με τα οποία έχει ασχοληθεί ο διεθνής Τύπος.

Ο 58χρονος Καζαριάν, με θητεία στην Goldman Sachs τη δεκαετία του ’80, εμφανίζεται να διαπνέεται από τη φιλοσοφία του value investing και να είναι θιασώτης των επενδυτικών τακτικών του Γουόρεν Μπάφετ και των διδαχών του Μπέντζαμιν Γκράχαμ.


1 σχόλιο:

  1. Τα αγορασε φθηνα ΚΑΙ ΒΑΛΘΗΚΕ ΝΑ ΤΑ ΠΟΥΛΗΣΕΙ ΑΚΡΙΒΑ.ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΩΝ ΕΠΕΝΔΥΤΩΝ.Γιατι μας ξενιζει?Οταν μας εφτυναν σαν μετοχη ανευ αξιας αυτος τις μαζευε τις μετοχες.ΓΙΑ ΝΑ ΤΙΣ ΠΟΥΛΗΣΕΙ ΣΕ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΤΙΜΗ...Πηρε τα ρισκα του αν θα φαληρουμε και τωρα θα εισπραξει.Τι μυστηρια και ντεντεκτιβικα κολπα μου τσαμπυνατε?Το χρηματιστηριο με την ευρεια εννοια ετσι λειτουργει .ΟΤΑΝ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΞΕΠΟΥΛΑΝΕ ΕΣΥ ΑΓΟΡΑΖΕ.ΟΤΑΝ ΑΓΟΡΑΖΟΥΝ ΠΟΥΛΑ.ΤΟ ΕΙΧΕ ΠΕΙ Ο ΡΟΚΦΕΛΕΡ,και δεν επαθε τιποτα στο οικονομικο κραχ.Ακουσε τον λουστρο του να του λεει τι να αγορασει .ΕΣΠΕΥΣΕ ΛΟΙΠΟΝ ΚΑΙ ΞΕΠΟΥΛΗΣΕ,πιστευοντας, δικαιως, οτι οι λουστροι ειναι για να γυαλιζουν παπουτσια ΟΧΙ ΝΑ ΠΑΙΖΟΥΝ ΣΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ.
    Δεν θυμαστε οταν εγινε ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟΥ ΤΩΝ ΛΟΥΣΤΡΩΝ στην Ελλαδιτσα της πλαστης ευημεριας?ΠΟΙΟ ΣΟΦΟ ΜΥΑΛΟ ΤΑ ΓΡΑΦΕΙ ΑΥΤΑ?Βαλτε ονομα να ΘΑΥΜΑΣΟΥΜΕ.πως κρινουν τα επενδυτικα τσακαλια οι ιθαγενεις.....goldman sacs ηταν ο τυπος δεν ηταν σε κανενα ΕΛΛΗΝΙΚΟ FΟUND τυπου Ψωμιαδη κλπ κλπ κλπ και αλλων τραπεζιτων που ειναι στην ΨΕΙΡΟΥ.και που τους ΘΑΥΜΑΖΕ ο Ελληνικος τυπος,ΜΕΧΡΙ ΠΟΥ ΠΕΣΑΝΕ ΑΠΟ ΤΑ ΣΥΝΝΕΦΑ και δυστυχως δεν γκρεμοτσακιστηκαν ουτε μας αφησαν χρονους ακομα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή