Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2013

ΥΠΟΓΡΑΦH ΣΥΜΒΆΣΕΩΝ ΓΙΑ 10 ΕΡΓΑ ΑΠΌ ΤΟΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΑΡΧΗ Γ.ΣΓΟΥΡΟ

Κύριε Υπουργέ Ανάπτυξης,
Κύριε Υπουργέ Περιβάλλοντος,
Αγαπητοί Δήμαρχοι,
Κυρίες και κύριοι εκπρόσωποι των ΜΜΕ,
Κύριε Χατζηδάκη, επιτρέψτε μου να ξεκινήσω αστειευόμενος: θα βαρεθείτε
να μας βλέπετε.

Μέσα σε δύο μήνες έχουμε βρεθεί 3 φορές σε αυτό το γραφείο για την υπογραφή 26 συμβάσεων συνολικού προϋπολογισμού περίπου 250 εκατομμυρίων ευρώ. Άλλες τρεις φορές βρεθήκαμε στο γραφείο του Υπουργού για να λύσουμε προβλήματα. Σας
ευχαριστώ πολύ.

250 εκατομμύρια ευρώ πέφτουνε στην αγορά για νέα έργα, για υποδομές στην Αττική, για νέες θέσεις εργασίας. Και έπεται συνέχεια.
Δεν χαλαρώνουμε, δεν εφησυχάζουμε. Δουλεύουμε κάθε μέρα, όλη μέρα, για να κάνουμε πράξη τις δεσμεύσεις μας.
Και οι δεσμεύσεις μας είναι πολύ απλές: όλος ο προϋπολογισμός της Περιφέρειας Αττικής, και όλος ο προϋπολογισμός του ΕΣΠΑ που εμείς διαχειριζόμαστε, να γίνουν έργα.
Αντιπλημμυρικά, υδραυλικά, αποχετεύσεις, στερεά απόβλητα, σχολεία, παιδικοί σταθμοί, χώροι άθλησης και αναψυχής, είναι έργα υποδομής που κατασκευάζουμε. Έργα που θα έπρεπε να διαθέτει η πρωτεύουσα εδώ και 30 χρόνια.

Από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε, κάναμε μια κεντρική επιλογή: 
  • Υποδομές και όχι εκδηλώσεις. Έργα και όχι φιέστες.
    Κατασκευές και όχι προγράμματα. 
  • Ουσία και όχι επικοινωνία. 
  • Μειώσαμε τα λειτουργικά μας έξοδα στο μισό, μηδενίσαμε σχεδόν τις εκδηλώσεις, τις μελέτες και άλλες δράσεις που περνάνε και γίνονται απλώς ένας τόμος που στολίζει μια βιβλιοθήκη. Χωρίς επικοινωνιολόγους, χωρίς δημοσιογράφους, χωρίς ειδικό επιστημονικό προσωπικό. Μόνο με τους υπαλλήλους της Περιφέρειας Αττικής. Με υπαλλήλους που δουλεύουν με επαγγελματισμό, με ήθος και με μειωμένες απολαβές πλέον. 
Τους ευχαριστώ θερμά.

Και επιτρέψτε μου, και από το βήμα αυτό, να στείλω ένα μήνυμα:
τους υπαλλήλους αυτούς να μην τους στιγματίζουμε, να μην τους δυσφημίζουμε και να μην τους στοχοποιούμε. Και κυρίως, να μην τους εμπλέκουμε σε κομματικές ή άλλες σκοπιμότητες…
Σήμερα υπογράφουμε συμβάσεις για έργα 37 εκατ. ευρώ.
Έργα αναγκαία για την Αττική.
Έργα απαραίτητα για την προστασία του περιβάλλοντος και την ποιότητα ζωής των 5 εκατομμυρίων κατοίκων.
  • Αποκαθιστούμε της παράνομες χωματερές που υπήρχαν, και τις
  • κάνουμε χώρους πρασίνου.
  • Καθαρίζουμε από το ΧΥΤΑ Φυλής τις παλιές τέφρες των επικίνδυνων ιατρικών αποβλήτων και τις στέλνουμε στο εξωτερικό.
  • Κάνουμε αντιπλημμυρικά και συντηρούμε αντλιοστάσια.
  • Φτιάχνουμε δρόμους και πληρώνουμε τις τεχνικές μελέτες για την κατασκευή παιδικών σταθμών.
  • Ανακαινίζουμε κτίρια απαραίτητα για την επιστημονική έρευνα.
Αναλυτικά όλα τα στοιχεία με τα έργα θα τα βρείτε στο φάκελο που έχει μοιραστεί.
Επιτρέψτε μου όμως, ως άνθρωπος που προέρχεται από τον αθλητισμό, μια ξεχωριστή αναφορά στην κατασκευή του κλειστού γυμναστηρίου και των ανοιχτών γηπέδων στο Δήμο Φαλήρου. Τα έργα αθλητισμού, όπως γνωρίζετε, δεν είναι επιλέξιμα από το ΕΣΠΑ. Ποιος μπορεί όμως να ισχυριστεί ότι δεν είναι απαραίτητα;
Ποιος μπορεί να πει ότι, σε αυτή την εποχή που η νέα γενιά αισθάνεται προδομένη και απογοητευμένη από εμάς τους παλαιότερους, δεν πρέπει να επενδύσουμε στο μέλλον τους;
Ειδικά σήμερα, που η ανεργία, τα ναρκωτικά και οι εξτρεμιστικές ομάδες όπως η Χρυσή Αυγή, πολιορκούν τα νέα παιδιά και προσπαθούν να τα οδηγήσουν σε επικίνδυνα μονοπάτια, εμείς πρέπει να τους δώσουμε διέξοδο. Και η διέξοδος αυτή είναι ο αθλητισμός.
Αυτή τη διέξοδο δεν πρέπει να την εκχωρήσουμε σε κανένα. Το οφείλουμε στη νέα γενιά, τουλάχιστον για όσα περνάνε τα 3 τελευταία χρόνια των μνημονίων. Τους καταστρέψαμε το παρόν.
Ας μην τους υπονομεύσουμε και το μέλλον.
Χωρίς οπαδικά κριτήρια, μακριά από επιχειρηματικές σκοπιμότητες, με μοναδικό σκοπό τη δημιουργία χώρων άθλησης.
Κάποιοι μας εγκαλούν γιατί σε αυτή την εποχή της κρίσης, φτιάχνουμε γήπεδα και δεν δίνουμε τα χρήματα για σχολεία.

Τους απαντάμε: φτιάχνουμε και σχολεία και γήπεδα. Γιατί όλα χρειάζονται. Από ιδρύσεως του Ελληνικού Κράτους η Πολιτεία έφτιαχνε αθλητικές υποδομές και τις παραχωρούσε στα σωματεία για χρήση. Γιατί τόση υποκρισία από ορισμένους, όταν η Περιφέρεια Αττικής φτιάχνει χώρους άθλησης; Ή όταν φτιάχνει υποδομές απαραίτητες για να λειτουργήσει ένας χώρος άθλησης;
Η Περιφέρεια Αττικής εκτελεί ένα πρόγραμμα έργων που περιλαμβάνει όλων των ειδών τις υποδομές. Και αυτό κάποιοι το αποσιωπούν με ευκολία.
Εκμεταλλευόμαστε στο έπακρο και το ΕΣΠΑ και το αποθεματικό της πρώην Νομαρχίας Αθηνών και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, που τα δύο τελευταία χρόνια, δυστυχώς το βλέπουμε με το μικροσκόπιο…
Κύριοι Υπουργοί και κύριοι Δήμαρχοι,
Πριν από δύο ώρες ήχησαν σε όλη τη χώρα οι σειρήνες συναγερμού, στα πλαίσια της παλλαϊκής άσκησης πολιτικής άμυνας. Εγώ λέω ότι πρέπει οι σειρήνες του συναγερμού να χτυπήσουν και μέσα στην Κυβέρνηση. Δεν έχουμε ούτε λεπτό για χάσιμο. Προστατεύστε τη χώρα από τους επικίνδυνους και απαλλάξτε τη από τους ανίκανους.
Ξεκίνησα την τοποθέτησή μου αστειευόμενος. Επιτρέψτε μου να  κλείσω με μια υπενθύμιση: Κράτος και Αυτοδιοίκηση είναι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Κράτος χωρίς Αυτοδιοίκηση είναι κάλπικο νόμισμα.
Σας ευχαριστώ πολύ για την παρουσία σας στην Περιφέρεια Αττικής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου