Δευτέρα 1 Ιουλίου 2013

Χιλιάδες διαδηλωτές στην πλατεία Ταχρίρ ζητωκραυγάζουν υπέρ του Στρατού

Η αντιπολίτευση "χειροκροτεί" το τελεσίγραφο των στρατιωτικών στον Μόρσι - Παραιτήθηκαν 4 υπουργοί- Χαμηλές πτήσεις ελικοπτέρων πάνω από τους διαδηλωτές- Αυξάνονται οι φόβοι για
πραξικόπημα.Ιστορικές στιγμές ζει εκ νέου η Αίγυπτος. Στη διαδήλωση που πραγματοποιείται αυτή την ώρα στην πλατεία Ταχρίρ, μία από τις πιο ογκώδεις των τελευταίων ημερών και η οποία μετατράπηκε και σε προσευχή με κύριο αίτημα την παραίτηση του Αιγύπτιου προέδρου, χιλιάδες διαδηλωτές ζητωκραύγασαν και τραγούδησαν τον εθνικό ύμνο, την ώρα που από πάνω τους, σε χαμηλό ύψος, πετούσαν πέντε τουλάχιστον στρατιωτικά ελικόπτερα, ανεμίζοντας τη σημαία της χώρας.

Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση του στρατού για το τελεσίγραφο 48 ωρών προς την κυβέρνηση Μόρσι να ικανοποιήσει τα αιτήματα του λαού, διαφορετικά θα πάρουν οι στρατιωτικοί την κατάσταση στα χέρια τους.

Την ίδια ώρα, ήδη τέσσερις υπουργοί του Μόρσι υπέβαλαν την παραίτησή τους, εκφράζοντας έτσι τη συμπαράστασή τους προς τους συγκεντρωμένους, που πλημμύρισαν την πλατεία Ταχρίρ.

Παράλληλα, τελεσίγραφο 24 ωρών απέστειλαν στον Αιγύπτιο πρόεδρο τα μέλη του κινήματος Τάμαροντ, που διοργάνωσε τη χθεσινή μαζική διαδήλωση, ζητώντας του να παραιτηθεί από την εξουσία.

Μάλιστα, κάλεσαν τον στρατό, τις αστυνομικές αρχές και τη Δικαιοσύνη να λάβει θέση στο πλευρό του λαού, ενώ απέρριψαν έκκληση του Μόρσι σε διάλογο.

Σύμφωνα με πολλούς από τους διαδηλωτές η ανακοίνωση του στρατού ουσιαστικά σηματοδοτεί την ανατροπή του ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι.

«Είναι μια σπουδαία δήλωση», είπε ο Σάγεντ, ένας 40χρονος επιχειρηματίας, μιλώντας στην πλατεία Ταχρίρ. «Ο Μόρσι θα έχει φύγει σε δυο ημέρες», πρόσθεσε ο ίδιος.

Παράλληλα το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ απέφυγε σήμερα να κάνει οποιαδήποτε υπόθεση σχετικά με το τι μπορεί να συμβεί στην Αίγυπτο τις επόμενες 48 ώρες, και πρόσθεσε ότι ακόμη «μελετά» την ανακοίνωση του επιτελείου των ένοπλων δυνάμεων.

«Είμαστε στην διαδικασία της εξέτασης της ανακοίνωσης. Δεν είμαστε εντελώς βέβαιοι τι πρόκειται να συμβεί (. . .) τις επόμενες 48 ώρες, κι έτσι δεν θα ήθελα να κάνω καμιά υπόθεση», είπε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζορτζ Λιτλ.

«Θα έλεγα πάντως ότι υποστηρίζουμε –όπως έχει πει ο πρόεδρος (των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα)– την διαδικασία μετάβασης της Αιγύπτου στην δημοκρατία και αυτή η διαδικασία προϋποθέτει συμβιβασμούς από όλους. Ελπίζουμε ότι όλοι οι Αιγύπτιοι θα βρουν έναν τρόπο να εργαστούν ειρηνικά για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα».
Ο ισλαμιστής πρόεδρος της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι συναντήθηκε με τον επικεφαλής των ένοπλων δυνάμεων μαζί με τον πρωθυπουργό Χισάμ Καντίλ σήμερα, σύμφωνα με μια ανακοίνωση η οποία αναρτήθηκε στην επίσημη σελίδα της αιγυπτιακής προεδρίας στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook.

Η ανακοίνωση αυτή αναρτήθηκε στη σελίδα αφού ο στρατηγός Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι εξέδωσε ένα τελεσίγραφο προς τον Μόρσι και την πολιτική ηγεσία καλώντας τους να καταλήξουν σε μια συμφωνία για τη νομή της εξουσίας μέσα σε 48 ώρες.

Στη σελίδα της αιγυπτιακής προεδρίας στο Facebook έχει αναρτηθεί μια φωτογραφία που απεικονίζει τον Μόρσι με τον Καντίλ και τον στρατηγό Σίσι να κάθονται σε άνετες καρέκλες χαμογελώντας. Δεν είναι σαφές το πότε είχε ληφθεί αυτή η φωτογραφία.
Το δεύτερο μεγαλύτερο σε κοινοβουλευτική ισχύ ισλαμικό κόμμα της Αιγύπτου ανακοίνωσε σήμερα ότι φοβάται την επάνοδο του στρατού στην πολιτική ζωή μετά την ανακοίνωση του επιτελείου των ένοπλων δυνάμεων το οποίο έδωσε 48 ώρες στους πολιτικούς για να επιλύσουν την πολιτική κρίση.

Το κόμμα Νουρ πιστεύει πως απειλείται η εθνική ασφάλεια της Αιγύπτου από τον διχασμό ανάμεσα στους ισλαμιστές που κυβερνούν και τους αντιπάλους τους, δήλωσε ο Χάλεντ Αλάμ Εντίν, ανώτατο στέλεχος του κόμματος, στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας αλ Αχράμ. «Αλλά έχουμε φόβους για την επιστροφή του στρατού για άλλη μια φορά στo πολιτικό προσκήνιο σε κυρίαρχο ρόλο», πρόσθεσε.

To τελεσίγραφο του στρατού

Σε ανακοίνωσή του, ο επικεφαλής του αιγυπτιακού στρατού, Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σισι, δήλωσε πως οι διαδηλώσεις που ενισχύθηκαν το περασμένο Σαββατοκύριακο, αντικατοπτρίζουν μια άνευ προηγουμένου έκφραση της λαϊκής οργής προς τον Μόρσι και τα μέλη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας μόλις ένα χρόνο από τότε που ανέλαβαν την εξουσία.

Βέβαια, όπως αναφέρουν οι New York Times, δεν είναι ξεκάθαρο κατά πόσο ο στρατός ζητά την παραίτηση Μόρσι, ωστόσο αναφέρεται πως αν ο πρόεδρος δεν λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να ικανοποιηθούν τα αιτήματα, τότε οι ένοπλες δυνάμεις θα προχωρήσουν στην επιβολή δικού τους χάρτη πορείας για το μέλλον.

Όλα αυτά, την ώρα που το υπουργείο Υγείας επισήμανε πως 16 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων, εκ των οποίων οκτώ κατά τη διάρκεια επίθεσης στα κεντρικά γραφεία της Μουσουλμανικής Αδελφότητας σε προάστιο της πρωτεύουσας.

Όλοι όσοι σκοτώθηκαν, οι περισσότεροι από πυροβολισμούς, ήταν νέοι, ηλικίας ακόμα και 14 και 19 ετών. Σύμφωνα με το υπουργείο, ένας διαδηλωτής πέθανε από ανακοπή καρδιάς.

Παράλληλα, ενώ οι διαδηλώσεις έμοιαζαν ειρηνικές στο Κάιρο, ακτιβιστές ανέφεραν δεκάδες σεξουαλικές παρενοχλήσεις σε γυναίκες.

Την ίδια στιγμή, πολλές είναι οι προσωπικότητες που ενισχύουν με τη φωνή τους τον αγώνα των διαδηλωτών.

Ο διάσημος Αιγύπτιος συγγραφέας, Αλαα αλ-Ασουάνι, ο οποίος πριν έναν χρόνο συμμετείχε στις συγκεντρώσεις υπέρ του Μοχάμεντ Μόρσι, δήλωσε: «Αρκετά πια. Το έχουμε αποφασίσει για τον κ. Μόρσι. Τώρα απομένει να καταλάβει».

Μιλώντας στους New York Times ο ερευνητής, Σαντι Χαμίντ, δήλωσε ότι η Μουσουλμανική Αδελφότητα δεν πρέπει να υποτιμά την αντιπολίτευση, συμπληρώνοντας πως πρόκειται για τη στιγμή της αλήθειας για την Αδελφότητα.

«Είναι κάτι σαν προειδοποίηση: μην ανυπομονείτε τόσο για την εξουσία, και σκεφτείτε πώς να δράσετε» επισήμανε ο Χαμίντ επιρρίπτοντας ευθύνες στους Αδελφούς Μουσουλμάνους που επιδιώκουν να στρέψουν τα οφέλη της εξουσίας προς το μέρος τους.

Παράλληλα, η αντιπολίτευση ισχυρίζεται πως ο πρόεδρος έχει αποτύχει να προχωρήσει σε αλλαγές σχετικά με οικονομικά και κοινωνικά ζητήματα.


Μουσουλμανική Αδελφότητα: Δεν θα εκδηλωθεί πραξικόπημα

Την εκτίμηση ότι ο στρατός δεν θα επιχειρήσει πραξικόπημα εναντίον του προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι, εξέφρασε ο Γιάσερ Χάμζα, ανώτερο στέλεχος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, μετά το τελεσίγραφο που απηύθυνε ο στρατός προς την κυβέρνηση να ικανοποιήσει τα αιτήματα του λαού εντός 48ωρών.

Παράλληλα, ο Χάμζα απεύθυνε αυστηρή προειδοποίηση ενάντια σε κάθε πιθανή παρερμηνεία της ανακοίνωσης που έδωσε στην δημοσιότητα η ηγεσία των ένοπλων δυνάμεων λίγη ώρα νωρίτερα.

«Το να εκδηλώσει ένας κρατικός θεσμός πραξικόπημα εναντίον του προέδρου δεν θα συμβεί», δήλωσε χαρακτηριστικά. «Κάθε δύναμη που εναντιώνεται στο Σύνταγμα απευθύνει μια πρόσκληση να επικρατήσει η υπονόμευση και η αναρχία».

«Όλοι απορρίπτουν την τοποθέτηση των ένοπλων δυνάμεων», είπε ο Χάμζα στο τηλεοπτικό δίκτυο αλ Τζαζίρα. «Οι λύσεις (που θα δοθούν) πρέπει να συνάδουν με το συνταγματικό πλαίσιο. Η εποχή των στρατιωτικών πραξικοπημάτων έχει τελειώσει».

Ικανοποίηση για το τελεσίγραφο του στρατού από τους διαδηλωτές

Αντίθετα, την ικανοποίησή του για το τελεσίγραφο του στρατού, εξέφρασε σε συνέντευξή του ένας από τους ηγέτες του κινήματος διαμαρτυρίας εναντίον του προέδρου Μόρσι, που κατόρθωσε τις τελευταίες ημέρες να επιτύχει την κινητοποίηση εκατομμυρίων ανθρώπων σε διαδηλώσεις με αίτημα την αποχώρησή του από την εξουσία.

Ο Μαχμούντ Μπαντρ της συμμαχίας «Ταμαρούντ - Εξεγερθείτε!» είπε σε μια συνέντευξη Τύπου ότι «η ανακοίνωση των ένοπλων δυνάμεων βασίζεται σε μια και μόνη ιδέα – την υποστήριξη της βούλησης του αιγυπτιακού λαού αυτή τη στιγμή, κάτι που σημαίνει πρόωρες προεδρικές εκλογές».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου