Δευτέρα 29 Ιουλίου 2013

Εμβόλια στο παιδί που ταξιδεύει

Ο αριθμός των παιδιών που ταξιδεύουν από τις ανεπτυγμένες στις αναπτυσσόμενες χώρες αυξάνει συνεχώς. Κατά τη διάρκεια αυτού του είδους ταξιδιών ελλοχεύουν κίνδυνοι λοιμώξεων που σπανίζουν στις αναπτυγμένες χώρες. Τα παιδιά είναι ιδιαίτερα ευάλωτος πληθυσμός στις λοιμώξεις και η πρόληψη είναι η βασική προϋπόθεση για τη διατήρηση της υγείας τους.

Η μετάδοση των λοιμώξεων και οι λοιμώξεις που αφορούν τα παιδιά που ταξιδεύουν αναφέρονται πιο κάτω:
  • Μετάδοση από μολυσμένα τρόφιμα και νερό. Με αυτό τον τρόπο μεταδίδονται η διάρροια των ταξιδιωτών, η ηπατίτιδα Α, η χολέρα, ο τυφοειδής πυρετός, η πολιομυελίτιδα.
  • Μετάδοση από τσιμπήματα εντόμων. Με αυτό τον τρόπο μεταδίδονται η ελονοσία, ο κίτρινος πυρετός, η ιαπωνική εγκεφαλίτιδα, εγκεφαλίτιδα από κρότωνες, ο δάγκειος πυρετός και η νόσος Chagas.
  • Μετάδοση από ζώα. Με αυτό τον τρόπο μεταδίδονται η λύσσα και η σχιστοσωμίαση
  • Μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο. Με αυτό τον τρόπο μεταδίδονται η ηπατίτιδα Β, η γρίππη, η ιλαρά, η ερυθρά, η παρωτίτιδα, η ανεμοβλογιά, η μηνιγγίτιδα, ο κοκκύτης και οι πνευμονιοκοκκικές λοιμώξεις.
Για ορισμένες λοιμώξεις τα παιδιά προστατεύονται από τα εμβόλια που γίνονται στο βασικό σχήμα εμβολιασμού για αυτό θα ήταν φρόνιμο να γίνει έλεγχος των εμβολίων του παιδιού προτού ταξιδέψει. Το εμβόλιο της ερυθράς, ιλαράς και παρωτίτιδας (MMR) μπορεί να χρειαστεί να χορηγηθεί νωρίτερα από την ηλικία των 12 μηνών σε ένα βρέφος που θα ταξιδέψει. Μερικές φορές όμως ανάλογα με τη χώρα προορισμού και τη διάρκεια του ταξιδιού χρειάζεται η χορήγηση ειδικών εμβολίων τα λεγόμενα «ταξιδιωτικά» εμβόλια. Τα εμβόλια αυτά στην Κύπρο διατίθενται στα κέντρα εμβολιασμού της κάθε επαρχίας και στην Ελλάδα στα υγειονομικά τμήματα των νομαρχιών.

• Εμβόλιο του κίτρινου πυρετού

Ο κίτρινος πυρετός ενδημεί στην Κεντρική και Νότια Αμερική και στην υποσαχάρια Αφρική. Η ασθένεια αυτή μεταδίδεται στον άνθρωπο μετά από τσίμπημα από μολυσμένο κουνούπι. Προκαλεί προβλήματα στο συκώτι και είναι μερικές φορές θανατηφόρος. Σε ορισμένες χώρες απαιτείται επίδειξη πιστοποιητικού που επιβεβαιώνει ότι προηγήθηκε εμβολιασμός 10 ημέρες πριν το ταξίδι. Το πιστοποιητικό αυτό διαρκεί για 10 έτη.
Πώς χορηγείται το εμβόλιο;
Το εμβόλιο αυτό περιέχει ζων εξασθενημένο ιό και χορηγείται σε μία δόση υποδόρια σε παιδιά που είναι μεγαλύτερα των 9 μηνών.
Λόγοι αποφυγής εμβολιασμού
Το εμβόλιο συστήνεται να μη χορηγείται σε άτομα με μειωμένη άμυνα του οργανισμού όπως άτομα που έχουν υποστεί μεταμόσχευση καθώς και σε άτομα με αλλεργία στο αυγό.
Παρενέργειες του εμβολίου
Οι σοβαρές παρενέργειες του εμβολίου είναι πολύ σπάνιες και περιλαμβάνουν: αλλεργική αντίδραση στα συστατικά του εμβολίου όπως το αυγό και νευρολογική νόσο όπως η μηνιγγοεγεφαλίτιδα και το σύνδρομο Guillain-Barré.

• Εμβόλιο τυφοειδούς πυρετού
Ο τυφοειδής πυρετός ενδημεί στην Ασία, τη Αφρική και τη Λατινική Αμερική. Ο κίνδυνος του τυφοειδούς πυρετού για τους ταξιδιώτες είναι αυξημένος εάν πρόκειται να μείνουν για μεγάλο χρονικό διάστημα σε αγροτικές περιοχές. Μεταδίδεται από την κατανάλωση μολυσμένου νερού και τροφίμων από σαλμονέλα. Η νόσος προκαλεί πυρετό, εξάνθημα, πόνο στην κοιλιά και μπορεί επίσης να προκαλέσει επιπλοκές από διάφορα όργανα όπως η καρδιά και οι νεφροί.
Πώς χορηγείται το εμβόλιο; Διατίθενται δύο εμβόλια για τον τυφοειδή πυρετό. Το ένα εμβόλιο περιέχει ζων εξασθενημένο μικρόβιο και χορηγείται από το στόμα και το άλλο περιέχει τμήμα του μικροβίου και χορηγείται ενδομυϊκά. Το τελευταίο δεν παρέχει προστασία για παιδιά κάτω των δύο ετών.
Λόγοι αποφυγής εμβολιασμού Το εμβόλιο από του στόματος καλύτερα να μη γίνεται σε παιδιά με μειωμένη άμυνα του οργανισμού, παιδιά που παρουσιάζουν συμπτώματα οξείας γαστρεντερίτιδας και πυρετό. Το εμβόλιο του τυφοειδούς πυρετού που χορηγείται από του στόματος δεν συστήνεται να χορηγείται εάν το παιδί έχει λάβει αντιβιοτική αγωγή τις τελευταίες τρεις ημέρες.
Παρενέργειες του εμβολίου
Οι παρενέργειες του εμβολίου είναι ήπιες και αφορούν κυρίως αντιδράσεις στο σημείο της ένεσης. Σπανιότερα μπορεί να προκαλέσει πυρετό και κακουχία.

• Εμβόλιο για την ηπατίτιδα Α
Η ηπατίτιδα Α θεωρείται ότι είναι το πιο συχνό νόσημα των ταξιδιωτών που προλαμβάνεται με τον εμβολιασμό. Μεταδίδεται στον άνθρωπο με την κατανάλωση μολυσμένου νερού ή φαγητού. Μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στο συκώτι και ο κίνδυνος τέτοιων επιπλοκών αυξάνει όσο αυξάνει η ηλικία. Ο εμβολιασμός θα πρέπει να γίνει τουλάχιστον δύο βδομάδες πριν το ταξίδι.
Πώς χορηγείται το εμβόλιο;
Το εμβόλιο χορηγείται ενδομυϊκά μετά την ηλικία του ενός έτους σε δύο δόσεις με μεσοδιάστημα 6-18 μηνών.
Παρενέργειες του εμβολίου
Μετά τη χορήγηση του εμβολίου κοκκινίλα στο σημείο της ένεσης και αίσθημα πόνου είναι η συχνότερη επιπλοκή. Μπορεί επίσης τα παιδιά να παρουσιάσουν πυρετό.

• Εμβόλιο της ιαπωνικής εγκεφαλίτιδας
Η ιαπωνική εγκεφαλίτιδα ενδημεί σε χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας και μεταδίδεται στον άνθρωπο από τσίμπημα από μολυσμένο κουνούπι. Ο εμβολιασμός συστήνεται να γίνεται σε άτομα που θα παραμείνουν στις περιοχές αυτές για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Πώς χορηγείται το εμβόλιο;
Το εμβόλιο χορηγείται υποδόρια σε τρεις δόσεις

• Εμβόλιο της λύσσας
Η λύσσα ενδημεί σε αρκετές αναπτυσσόμενες χώρες και μεταδίδεται στον άνθρωπο μετά από δάγκωμα από μολυσμένο ζώο ή εάν ο άνθρωπος έρθει σε επαφή με γδαρμένο ζώο. Η λύσσα μπορεί να προκαλέσει διαταραχές στη συμπεριφορά, παράλυση ή και θάνατο. Το εμβόλιο περιέχει αδρανοποιημένο ιό της λύσσας και συστήνεται να γίνεται σε άτομα που θα παραμείνουν για μεγάλο χρονικό διάστημα στην ύπαιθρο και πιθανώς να έρθουν σε επαφή με άγρια ζώα. Το εμβόλιο αυτό μπορεί να χορηγηθεί και για θεραπευτικούς σκοπούς μετά από δάγκωμα από άγρια ζώα. Σε αυτή την περίπτωση γίνεται καθαρισμός του τραύματος με σαπούνι και νερό και στη συνέχεια με οινόπνευμα και ιώδιο και ακολουθεί η χορήγηση του εμβολίου (γίνεται σε πέντε δόσεις σε διάστημα ενός μηνός περίπου).
Πώς χορηγείται το εμβόλιο;
Το εμβόλιο χορηγείται σε τρεις δόσεις. Το μεσοδιάστημα της 1ης από τη 2η δόση είναι 7 ημέρες και της 2η από την τρίτη δόση είναι 14 ημέρες. Χορηγείται αναμνηστική δόση σε ένα έτος και εάν χρειαστεί γίνεται επαναληπτική δόση σε 5 έτη.

• Εμβόλιο της χολέρας
Το εμβόλιο αυτό περιέχει αδρανοποιημένο μικρόβιο και τοξίνη της χολέρας. Προστατεύει από τη χολέρα και προσφέρει επίσης μικρή προστασία από το κολοβακτηρίδιο που παράγει τοξίνη. Η χολέρα είναι νόσος που προκαλεί πολλαπλές διάρροιες και μπορεί να οδηγήσει το παιδί σε σοβαρή αφυδάτωση.
Πώς χορηγείται το εμβόλιο;
Το εμβόλιο της χολέρας χορηγείται από το στόμα. Σε παιδιά 2-6 ετών χορηγείται σε τρεις δόσεις ενώ σε παιδιά μεγαλύτερα των 6 ετών σε δύο δόσεις.

• Εμβόλιο της εγκεφαλίτιδας από κρότωνες
Η νόσος μεταδίδεται με δήγμα κουνουπιού κυρίως τους μήνες Απρίλιο μέχρι Αύγουστο καθώς και από την κατανάλωση μη παστεριωμένων γαλακτοκομικών προϊόντων. Ενδημεί στη Σκανδιναβικές χώρες και στις χώρες της κεντρικής και δυτικής Ευρώπης, στη Σοβιετική Ένωση και έχουν αναφερθεί περιπτώσεις στην Ελλάδα και τη Γιουγκοσλαβία. Προκαλεί συμπτώματα μηνιγγίτιδας ή μηνιγγοεγεφαλίτιδας

Συμπερασματικά οι γονείς οφείλουν να γνωρίζουν τους κινδύνους που μπορούν να εκτεθούν τα παιδιά τους κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού. Η πρόληψη είναι το χρυσό κλειδί για την αποφυγή των λοιμώξεων και μπορεί να γίνει εφαρμόζοντας σχολαστικά τους βασικούς κανόνες υγιεινής, τα μέτρα προφύλαξης από τα τσιμπήματα των κουνουπιών και τον κατάλληλο εμβολιασμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου