Τετάρτη 29 Μαΐου 2013

Η Κίνα εκβιάζει τους «μικρούς» της ΕΕ

Το Πεκίνο απειλεί να παγώσει τις επενδύσεις στην Ελλάδα και σε άλλες μικρές ευρωπαϊκές χώρες αν οι Βρυξέλλες επιμένουν στην απόφασή τους να επιβάλουν δασμούς στους ηλιακούς συλλέκτες από
την Κίνα, γράφει το γερμανικό περιοδικό.

Ο νέος επικεφαλής της κινεζικής κυβέρνησης Λι Κεγκιάνγκ εμφανίστηκε ιδιαιτέρως φιλικός την Δευτέρα, κατά την διάρκεια της επίσκεψής του στο Βερολίνο. Ωστόσο, στην εμπορική διαμάχη με την ΕΕ η Κίνα αξιοποιεί ολοένα και μεγαλύτερα όπλα, με στόχο να αποτρέψει την επιβολή κυρωτικών δασμών στους ηλιακούς συλλέκτες.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατηγορεί το Πεκίνο ότι προσπαθεί να διχάσει την κοινότητα των ευρωπαϊκών κρατών, καθώς τις τελευταίες ημέρες ασκήθηκαν πιέσεις σε μεμονωμένες χώρες, προκειμένου να αποτραπεί η επιβολή δασμών στους κινεζικούς ηλιακούς συλλέκτες. Αυτό δήλωσε ο Επίτροπος της ΕΕ για εμπορικά ζητήματα Κάρελ ντε Γκουχτ. Προφανώς οι πιέσεις απέδωσαν, καθώς πληροφορίες από κυβερνητικούς κύκλους αναφέρουν ότι τουλάχιστον 17 από τις 27 χώρες της ΕΕ απορρίπτουν τις κυρώσεις που η Επιτροπή επιθυμεί να επιβάλει, ήτοι, πιο συγκεκριμένα, δασμό ύψους 47%.

Ο Επίτροπος ντε Γκουχτ συναντήθηκε την Δευτέρα στις Βρυξέλλες με τον αναπληρωτή υπουργό εμπορίου της Κίνας Τσονγκ Σαν και του ξεκαθάρισε ότι γνωρίζει για τις πιέσεις που ασκούνται σε μία σειρά κρατών. Ο γάλλος ευρωβουλευτής Γιανίκ Ζαρντό επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις του ντε Γκουχτ και επισημαίνει: «Επίσης άκουσα ότι η Κίνα απειλεί να σταματήσει τις επενδύσεις της στην Εσθονία, την Βουλγαρία, την Ρουμανία, την Σλοβακία, την Σλοβενία, την Κύπρο και την Ελλάδα».

Πέρα από την άσκηση επιρροής στην πολιτική, η Κίνα προφανώς προσπάθησε να αποτρέψει την άσκηση κατηγορίας από την ΕΕ για πολιτικές Dumping, ασκώντας πίεση στις αδύναμες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις ηλιακής ενέργειας. Σκοπός ήταν, σύμφωνα τουλάχιστον με τον γερμανό ευρωβουλευτή Ντανιέλ Κάσπαρι, να μην συγκεντρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός των 25 εταιριών, ο οποίος είναι αναγκαίος, προκειμένου να ασκηθεί κατηγορία. Ο Κάσπαρι κάλεσε την ΕΕ να μην υποκύψει στις κινεζικές πιέσεις.

Για τον Ρομπέρτο Μπεντίνι , ειδικό σε οικονομικά θέματα και σύμβουλο για εμπορικά ζητήματα στο ευρωκοινοβούλιο, η επιθετική στάση της Κίνας δεν αποτελεί έκπληξη και μπορεί να εξηγηθεί στην βάση του έντονα εξαγωγικού προσανατολισμού της. Η ΕΕ αποτελεί σημαντικό εμπορικό εταίρο, καθώς το 16% των κινεζικών εξαγωγών καταλήγει εκεί. Ταυτοχρόνως η Κίνα προσπαθεί να κατακτήσει μία μονοπωλιακή θέση σε ορισμένους εμπορικούς τομείς, ώστε να αυξήσει τα κέρδη της, τονίζει η Ινές βαν Λίρντε, επικεφαλής του βιομηχανικού συνδέσμου BusinessEurope.

Αν η ευρωπαϊκή βιομηχανία ηλιακής ενέργειας καταρρεύσει υπό την τιμολογιακή πίεση από την Κίνα, αυτό θα αποτελούσε ένα μεγάλο βήμα για την επίτευξη μονοπωλιακών συνθηκών στον κλάδο. Ήδη πάντως πολλές επιχειρήσεις του κλάδου έχουν καταρρεύσει λόγω του πολέμου τιμών με την Κίνα. Στις ΗΠΑ έχουν ήδη επιβληθεί δασμοί εναντίον της Κίνας, ενώ πολλοί ευρωπαίοι κατασκευαστές συστημάτων ηλιακής ενέργειας ζητούν επίμονα από την ΕΕ να ακολουθήσει το αμερικανικό παράδειγμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου