Τετάρτη 1 Μαΐου 2013

Βασιλικά επιδόματα και χορηγίες σε καιρό κρίσης

Η σημερινή -Μεγάλη Τριτη- στέψη του νέου βασιλιά της Ολλανδίας πρίγκηπα-διαδόχου Βίλεμ-Αλεξάντερ δεν θα κοστίσει στο Δημόσιο περισσότερο από 1.6 εκατ. ευρώ, ύστερα από απόφαση της
βασίλισσας Βεατρίκης. Η Βεατρίκη, της οποίας η δημοτικότητα φθάνει το78%, θέλει να αποφευχθούν διαμαρτυρίες και διαδηλώσεις για τα έξοδα, όπως εκείνες που η ίδια δοκίμασε όταν στέφθηκε βασίλισσα το 1980.

Με την ευκαιρία της στέψης του νέου βασιλιά -του πρώτου αρένα μονάρχη που αποκτά η Ολλανδία από τις αρχές του 19ου αιωνα- εφημερίδες και ΜΜΕ καταγράφουν και αποκαλύπτουν το κόστος των ευρωπαίων βασιλέων, διαπιστώνοντας ότι οι περισσότερες κυβερνήσεις περιόρισαν το επίδομα των βασιλικών Οίκων τους, λόγω της οικονομικής κρίσης.

Ο νέος βασιλιάς της Ολλανδίας θα εισπράττει 40 εκατ. ευρώ -περιπου 4 εκατ. ευρώ περισσότερα από όσα η μητέρα του Βεατρίκη-, αλλά χωρίς οποιαδήποτε άλλη επιχορήγηση. Ο Χαραλντ Ε' της Νορβηγίας έχει τη μεγαλύτερη "βασιλική υποστήριξη", 42.7 εκατ. ευρώ και η Ελισάβετ της Αγγλίας 38 εκατ. ευρώ, αλλά πληρώνει φόρους και ποσοστό στις μετακινήσεις της εντός της Βρετανίας. Η ετήσια "αποζημίωση" του Αλβερτου Β' του Βελγίου καθορίζεται από τον πληθωρισμό με βάση τα 6 εκατ. ευρώ το 1994. Έτσι για το 2013 θα φθάσει τα 13.9 εκατ. ευρώ.

Ο Κάρολος 16ος της Σουηδίας και ο Μέγας Δούκας Ενρί του Λουξεμβούργου δεν θα αισθανθούν την κρίση -η "ετήσια χορηγία" τους δεν περικόπτεται τουλάχιστον ως το 2016. Του Σουηδού βασιλέα είναι 15.1 εκατ. ευρώ και του δούκα 9.3 εκατ. ευρώ. Ο Κάρολος πληρώνει όλους τους φόρους και τα έξοδα κίνησης εκτός Σουηδίας, ενώ ο Ενρι του Λουξεμβούργου έχει πλήρη φορολογική ατέλεια. Η Μαργαρίτα Β' της Δανίας, η οποία έχει την μεγαλύτερη δημοτικότητα μεταξύ όλων των ευρωπαίων μοναρχών -81% έναντι 56% της Ελισάβετ- είδε φέτος να περικόπτεται η βασιλική επιχορήγηση κατά 5% και να περιορίζεται στα 13.2 εκατ. ευρώ.

Ο Χουαν Καρλος της Ισπανίας έχει τη μικρότερη επιχορήγηση. 7.9 εκατ. ευρώ. Ο Ισπανός μονάρχης, ο οποίος είδε την δημοτικότητα του να κατρακυλά από 66% το 2011 σε 35% τον περασμένο Μάρτιο, έχει όμως άλλες παροχές και πλήρη φορολογική ατέλεια αν και δεν ανήκουν στον βασιλικό Οίκο τα ανάκτορα και τα βασιλικά κτήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου