Πέμπτη 30 Μαΐου 2013

Πιο κοντά οι ερευνητές στο εμβόλιο «όλα σε ένα»

Εντόπισαν πολυμερές που είναι κοινό στην κυτταρική επιφάνεια παθογόνων οργανισμών
Ένα πολυμερές σακχάρων που εντοπίζεται στην επιφάνεια των κυττάρων διαφορετικών παθογόνων
οργανισμών ενδεχομένως αποτελεί το κλειδί για την δημιουργία ενός εμβολίου ευρέως φάσματος.

Οι ερευνητές από το Brigham and Women’s Hospital (BWH) εντόπισαν ένα πολυμερές που είναι κοινό στην κυτταρική επιφάνεια πολλών παθογόνων οργανισμών. Αυτό το κοινό μόριο σακχάρων (PNAG) θεωρείται από τους ειδικούς ένας υποσχόμενος στόχος για την ανάπτυξη ενός εμβολίου ευρέως φάσματος, που μπορεί να μας προφυλάξει ενάντια σε πολυάριθμα παθογόνα μικρόβια στην κυτταρική επιφάνεια των οποίων εκφράζεται αυτό το σάκχαρο.

Οι ερευνητές δημιούργησαν αντισώματα που μπορούσαν να ανταποκριθούν σε μια συνθετική μορφή του PNAG. Όταν οι ερευνητές εισήγαγαν με ένεση τα αντισώματα σε ποντίκια παρατήρησαν ότι αυτά παρείχαν προστασία από πολλά και διαφορετικά παθογόνα όπως ο Streptococcus pyogenes, που προσβάλλει το λαιμό, ο Streptococcus pneumoniae που προκαλεί επικίνδυνες πνευμονίες, η Listeria monocytogenes που μπορεί να προκαλέσει σοβαρότατη τροφική δηλητηρίαση, η Neisseria meningitides που μπορεί να προκαλέσει μηνιγγίτιδα, η Candida albicans που προκαλεί επίμονες μυκητιάσεις, ενός πολύ ισχυρού στελέχους που προκαλεί ελονοσία στα ποντίκια, αλλά και πολλών ακόμη παθογόνων οργανισμών.

«Ενώ γνωρίζουμε εδώ και αρκετό καιρό ότι οι σταφυλόκοκκοι και πολλά ακόμη βακτήρια όπως το E.coli, καθώς και ορισμένα μικρόβια που προκαλούν ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις παράγουν το PNAG η νέα αυτή εργασία διευρύνει αυτή τη γνώση σε μια λίστα των δέκα ή είκοσι σημαντικότερων αιτίων των σοβαρών λοιμώξεων», δήλωσε ο κύριος συγγραφέας της έρευνας Dr Gerald Pier καθηγητής Ιατρικής Μικροβιολογίας και Ανοσολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ. O ίδιος συμπληρώνει ότι «η ιδέα να χρησιμοποιήσουμε ένα παράγοντα για να στοχεύσουμε τόσους πολλούς και διαφορετικούς οργανισμούς όπως η γονόρροια, η φυματίωση και η ελονοσία είναι εκπληκτική και χωρίς προηγούμενο. Ωστόσο, το κατά πόσο ένα εμβόλιο μπορεί να καταπολεμήσει οποιοδήποτε από αυτά τα παθογόνα, πόσο μάλλον πολλά μαζί, θα γίνει γνωστό μόνο όταν το εμβόλιο και τα αντισώματα δοκιμαστούν διεξοδικά σε ανθρώπους.»

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύθηκαν στην ιατρική επιθεώρηση Proceedings of the National Academy of Sciences.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου