Κυριακή 31 Μαρτίου 2013

«Ανθεκτικοί» δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας


της Λίλυς Σπυροπούλου
Ο «τόνος» στις δηλώσεις των επικεφαλής των τεσσάρων συστημικών τραπεζών Εθνικής, Alpha Bank, Eurobank και Πειραιώς - κκ. Αλεξ. Τουρκολιά, Γ. Κωστόπουλου, Νικ. Νανόπουλου και Μιχ. Σάλλα - που συνόδευαν τις ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων χρήσης 2012, ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντικός, αν όχι αισιόδοξος, για την πορεία, την ισχύ και τις προοπτικές του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Πώς θα μπορούσε άλλωστε να ήταν διαφορετικός, από τη στιγμή που μέσα σε ένα με δύο χρόνια, κυρίως όμως την τελευταία χρονιά, η δομή της εγχώριας τραπεζικής αγοράς άλλαξε άρδην, με πρωτοβουλία και συμμετοχή των παραπάνω ομίλων και των διοικήσεών τους.
Ήδη «τρέχει» η νομική συγχώνευση δύο «διάσημων» deals εξαγορών, της Alpha Bank - Εμπορικής και της Εθνικής Τράπεζας - Eurobank, που συμπτωματικά αμφότερες προγραμματίζουν να έχουν ολοκληρώσει τη νομική ενοποίηση μέχρι τα τέλη Ιουνίου (για Ιούνιο μιλάει η Εθνική, εντός δευτέρου τριμήνου υπολογίζει η Alpha Bank). Παράλληλα, ο όμιλος Πειραιώς έχει εντάξει υπό τη σκέπη του μία σειρά τραπεζών, από το υγιές τμήμα της ΑΤΕbank (το άλλο είναι υπό εκκαθάριση), τη Γενική Τράπεζα και τις τρεις κυπριακές τράπεζες μόλις προ δεκαημέρου (Κύπρου, Cyprus Popular Bank και Ελληνική), με πιθανή κάποια στιγμή την εξαγορά και της Millennium Bank. Στο περιθώριο «παίζει» και το θέμα της εξαγοράς του Νέου Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.
Πέραν όλων αυτών των εξαγορών, που στόχο έχουν κυρίως τη διασφάλιση των καταθετών και των εργαζομένων, καθώς και βεβαίως την αποφυγή φαινομένου «ντόμινο», οι παραπάνω συστημικές τράπεζες προετοιμάζονται για τις νέες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, που θα έχουν ως αποτέλεσμα την ενίσχυση των κεφαλαιακών τους δεικτών εν όψει ανακεφαλαιοποίησης. Ηδη, με την προκαταβολή που έχουν λάβει από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) διαθέτουν «ανθεκτικούς» δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας.

Εθνική: Πώληση υβριδικών της τίτλων
Ισχυρούς κεφαλαιακούς δείκτες έχει pro forma η Εθνική Τράπεζα, η οποία προγραμματίζει πώληση υβριδικών της τίτλων (μαζί και της Eurobank) για τη δημιουργία κεφαλαίου. Παράλληλα, εν όψει αύξησης κεφαλαίου - για την οποία διαπιστώνει ήδη σοβαρό επενδυτικό ενδιαφέρον - επισημαίνει ότι οι κεφαλαιακές της ανάγκες είναι 14,6 δισ. ευρώ. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία Δεκεμβρίου 2012, η Εθνική σε επίπεδο ομίλου μαζί με τη Eurobank παρουσιάζει δείκτη κύριων βασικών ιδίων κεφαλαίων (Core Tier I) 8,8%. Αντίστοιχα, μετά την προκαταβολή από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, που δόθηκε στην Εθνική στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών, ο pro forma συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας του ενοποιημένου ομίλου μαζί με τη Eurobank ανέρχεται σε 10%.
Από πλευράς της η Eurobank ανακοίνωσε pro forma βασικό δείκτη κυρίων κεφαλαίων (EBA Core Tier I) στο 10,8% μετά την ανακεφαλαιοποίηση, έναντι ελαχίστου 9% το 2011 (στον ισολογισμό ο αντίστοιχος δείκτης το 2011 ήταν 8,2%, αλλά εξαιρουμένης της επίπτωσης από το PSI).
Στο πλαίσιο της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων, η Eurobank τόνισε ότι από την αρχή της κρίσης πρωταρχικός της στόχος ήταν η ενίσχυση της κεφαλαιακής της βάσης και προς την κατεύθυνση αυτή ελήφθησαν σημαντικές πρωτοβουλίες, όπως η πώληση ιδίων μετοχών, η πώληση θυγατρικών στην Πολωνία και την Τουρκία, η αποτελεσματικότερη διαχείριση του ενεργητικού και του παθητικού και η απομόχλευση του ισολογισμού.
Οι ενέργειες αυτές ενίσχυσαν σωρευτικά τα κεφάλαια της Eurobank κατά 1,9 δισ. ευρώ. Λαμβανομένης υπόψη της ζημιάς από το PSI ύψους 6 δισ. ευρώ και της ανακεφαλαιοποίησης από το ΤΧΣ ύψους 5,8 δισ. ευρώ, ο δείκτης Core Tier I διαμορφώνεται σε pro forma 10,8% στο τέλος του 2012.

Με θετικά ενσώματα ίδια κεφάλαια η Alpha Bank
H Alpha Bank «δικαίως και επαίρεται» για το ότι είναι η μόνη ελληνική συστημική τράπεζα με θετικά ενσώματα ίδια κεφάλαια. Με βάση τα αποτελέσματα του 2012, η Τράπεζα έχει δείκτη κύριων βασικών ιδίων κεφαλαίων (Core Tier I) 12,8%. Η ολοκλήρωση της εξαγοράς της Εμπορικής Τράπεζας οδηγεί σε pro-forma ενσώματα ίδια κεφάλαια ύψους 2,1 δισ. ευρώ. Λαμβάνοντας υπόψιν την ανακεφαλαιοποίηση της Τράπεζας ύψους 4,6 δισ. ευρώ, τα ενσώματα ίδια κεφάλαια ανέρχονται σε 6,7 δισ. ευρώ.
Τα στοιχεία αυτά συνηγορούν υπέρ της αισιόδοξης εκτίμησης της διοίκησης της Alpha Bank, η οποία εκτιμά ότι με ίδια κεφάλαια (ενσώματα) που υπερβαίνουν τα 2 δισ. ευρώ, η Τράπεζα θα είναι σε θέση να ανταποκριθεί επιτυχώς στις προϋποθέσεις της σχεδιαζόμενης αύξησης κεφαλαίου, εν όψει ανακεφαλαιοποίησης, ώστε να διατηρήσει τον ιδιωτικό της χαρακτήρα. Δηλαδή, έχει σχεδόν εξασφαλισμένη την κάλυψη του 10% της αύξησης από ιδιωτικά κεφάλαια.
Ειδικότερα, ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας ανέρχεται σε 13,7%, αν ληφθεί υπόψη το σύνολο της ανακεφαλαιοποίησης της Τράπεζας, ύψους 4,6 δισ. ευρώ και η διάθεση με ιδιωτική τοποθέτηση του μετατρέψιμου ομολόγου (εκδόσεως Alpha Bank) ύψους 150 εκατ. ευρώ προς την Credit Agricole, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της εξαγοράς της Εμπορικής Τράπεζας.
Η Alpha Bank στοχεύει να έχει ολοκληρώσει τη νομική συγχώνευση με την Εμπορική Τράπεζα (την οποία εξαγόρασε την 1η Φεβρουαρίου 2013) μέχρι το τέλος Ιουνίου (εντός του δευτέρου τριμήνου). Στην παρούσα φάση η Τράπεζα δίνει έμφαση στον εξορθολογισμό του ενιαίου δικτύου, του συνόλου των προμηθειών και την ενοποίηση της διοικητικής δομής. Αυτά, σε συνδυασμό με τις συνέργειες κόστους και χρήματος και εσόδων που θα προκύψουν από το μειωμένο κόστος καταθέσεων, καθώς και τη δυνατότητα για σταυροειδείς πωλήσεις, αναμένεται να αποφέρουν συνέργειες ύψους 265 εκατ. ευρώ ετησίως.
Τα pro forma αποτελέσματα της Alpha Bank με την Εμπορική είναι τα ακόλουθα: Ενεργητικό 76,5 δισ. ευρώ, ίδια κεφάλαια 3,4 δισ. ευρώ, χορηγήσεις 65 δισ. ευρώ προ απομειώσεων, εκ των οποίων τα 55,6 δισ. ευρώ από την Ελλάδα, κεφάλαια πελατείας 44,3 δισ. ευρώ, καταθέσεις 41,3 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 35,7 δισ. ευρώ στην Ελλάδα.

Με ίδια κεφάλαια 5,6 δισ. η Πειραιώς
Ο όμιλος Πειραιώς, με ίδια κεφάλαια 5,6 δισ. ευρώ στο τέλος του 2012, συμπεριλαμβανομένων των κεφαλαίων του ΤΧΣ ύψους 7,3 δισ. ευρώ και τα 0,6 δισ. ευρώ για την ΑΤΕBank, διαθέτει συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας 12,2% (pro forma για κεφάλαια και δεσμεύσεις). Σημειώνεται ότι ο όμιλος Πειραιώς, πέραν της ΑΤΕbank (του υγιούς τμήματος) και της Γενικής Τράπεζας, απορρόφησε τις τρεις κυπριακές Τράπεζες Κύπρου, Cyprus Popular Bank και Ελληνική, δηλαδή την παρουσία τους στην ελληνική αγορά.
Μετά τις παραπάνω εξαγορές, τα pro forma δάνεια προ προβλέψεων του ομίλου Πειραιώς διαμορφώνονται σε 74,4 δισ. ευρώ, οι καταθέσεις σε 51,9 δισ. ευρώ, το μερίδιο αγοράς δανείων και καταθέσεων σε 27%, ο δείκτης δανείων προς καταθέσεις σε 119% και ο δείκτης σχηματισμένων προβλέψεων προς χορηγήσεις 14,5%.

Σημαντική συρρίκνωση των ζημιών την περυσινή χρονιά

Ως προς τα αποτελέσματα που παρουσίασαν το 2012, πάνω κάτω όλες είχαν ζημιές, άλλες κατάφεραν να τις συρρικνώσουν και άλλες να τις βελτιώσουν στο τελευταίο τρίμηνο. Ο κυριότερος λόγος των ζημιών αυτών ήταν οι αυξημένες προβλέψεις από επισφαλείς απαιτήσεις, συνεπεία της συνεχιζόμενης κρίσης και φυσικά, οι απομειώσεις ομολόγων.
Έτσι, η Εθνική Τράπεζα παρουσίασε το 2012 ζημιές ύψους 2.139,5 εκατ. ευρώ κυρίως λόγω αυξημένων προβλέψεων. Υπήρξε σημαντική συρρίκνωση ζημιών κατά 83%, καθώς το 2011 οι ζημιές ήταν ύψους 12.345 εκατ. ευρώ. Βασικός παράγοντας του ζημιογόνου αποτελέσματος ήταν η επιδείνωση της ποιότητας του δανειακού χαρτοφυλακίου στην Ελλάδα, ως επακόλουθο της έντονης πολιτικής αβεβαιότητας και της συνεχιζόμενης βαθιάς ύφεσης, με αποτέλεσμα την κατακόρυφη αύξηση των επισφαλειών, αλλά και η δραστική μείωση των επιτοκίων της αγοράς, με παράλληλη μείωση των δανειακών επιτοκίων. Αρνητικά συνέβαλε επίσης η μείωση των εγχώριων καθαρών επιτοκιακών εσόδων, εξαιτίας της άντλησης ακριβότερης χρηματοδότησης από τον μηχανισμό έκτακτης παροχής ρευστότητας (ELA), καθώς και η μείωση των επιτοκίων δανεισμού που είναι συνδεδεμένα με τα επιτόκια αγοράς (euribor).
Οι προβλέψεις για επισφαλείς απαιτήσεις, σε επίπεδο ομίλου, ανήλθαν σε 2.531,5 εκατ. ευρώ (+15,9% σε σχέση με το 2011) αντικατοπτρίζοντας τη σημαντική αύξηση των επισφαλειών στην Ελλάδα. Η Εθνική κάνει λόγο για αύξηση των εγχώριων επισφαλειών το 2012 σε ιστορικά υψηλά επίπεδα που υπερέβησαν τις 10 ποσοστιαίες μονάδες. Διαπιστώνει όμως ότι υπάρχουν ενδείξεις σταθεροποίησης του ρυθμού δημιουργίας νέων επισφαλειών κατά το τελευταίο τρίμηνο του έτους στην Ελλάδα.
Έκπληξη αποτέλεσε το τέταρτο τρίμηνο του 2012 όπου η Εθνική είχε κέρδη ύψους 314,8 εκατ. ευρώ (μεταξύ άλλων και από την πώληση του 51% της θυγατρικής ασφαλιστικής εταιρείας της Finansbank).
 
Στη... συγχωνευόμενη Eurobank οι ζημιές ανήλθαν το 2012 σε 1,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 686 εκατ. αφορούν έκτακτες και μη επαναλαμβανόμενες ζημιές, λόγω κυρίως του υψηλού κόστους χρήματος και της μείωσης των εσόδων από τόκους κατά 26% σε ετήσια βάση.
Εν τω μεταξύ, επιβραδύνθηκε ο ρυθμός αύξησης των νέων δανείων σε καθυστέρηση στην Ελλάδα το β΄ εξάμηνο του έτους. Αντίστοιχα, αυξήθηκαν οι προβλέψεις για επισφαλείς απαιτήσεις κατά 25% σε ετήσια βάση για την περαιτέρω θωράκιση του ισολογισμού. Οι προβλέψεις επισφαλών απαιτήσεων αυξήθηκαν κατά 25% σε ετήσια βάση και διαμορφώθηκαν σε 1.655 εκατομμύρια ευρώ, θωρακίζοντας περαιτέρω τον ισολογισμό της Τράπεζας. Αξίζει να σημειωθεί ότι η προσπάθεια συγκράτησης των επισφαλειών εξελίσσεται θετικά, καθώς τα νέα δάνεια σε καθυστέρηση ήταν σημαντικά χαμηλότερα τα 2 τελευταία τρίμηνα του 2012 έναντι των 2 αρχικών τριμήνων του ίδιου έτους. Συνολικά τα δάνεια σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών διαμορφώθηκαν στο 22,8% του χαρτοφυλακίου στο τέλος του 2012, από 15,7% το 2011.
 
Στην Alpha Bank τα καθαρά αποτελέσματα ανήλθαν σε ζημιές ύψους 1.086,3 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων και των εκτάκτων εξόδων και ζημιών από την αναγνώριση των νέων ομολόγων ελληνικού Δημοσίου στην εύλογη αξία κατά την ημερομηνία ανταλλαγής. Οι προβλέψεις για την κάλυψη πιστωτικού κινδύνου ανήλθαν σε 1.668,9 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 46,7% ετησίως και ως ποσοστό του μέσου όρου των χορηγήσεων ανήλθαν σε 352 πόντους. Ο δείκτης καθυστερήσεων διαμορφώθηκε στο 22,8%, με τις σωρευτικές προβλέψεις σε 4,6 δισ. ευρώ, αντανακλώντας έναν δείκτη καλύψεως των καθυστερήσεων 45%, ο οποίος, συμπεριλαμβανομένων των εξασφαλίσεων, διαμορφώνεται σε 123%.Τα αποτελέσματα χρηματοοικονομικών πράξεων ανήλθαν σε ζημιές 232,3 εκατ. ευρώ κυρίως λόγω της επαναξιολόγησης της αγοράς ομολόγων σε ενεργή και τη συνακόλουθη επανεκτίμηση των νέων ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου.
 
Στον όμιλο Πειραιώς τα καθαρά αποτελέσματα που αναλογούν στους μετόχους ανήλθαν σε ζημιές ύψους 513 εκατ. ευρώ, μετά από συνολικές προβλέψεις 2,6 δισ. ευρώ. Τα αποτελέσματα προ φόρων και προβλέψεων του 2012 του ομίλου Πειραιώς ανήλθαν σε 1.322 εκατ. ευρώ, ενώ η συνολική απομείωση δανείων και λοιπών στοιχείων ενεργητικού ήταν 2.508 εκατ. ευρώ, διαμορφώνοντας το καθαρό αποτέλεσμα από συνεχιζόμενες δραστηριότητες μετά από φόρους σε 513 εκατ. ευρώ. Το ενεργητικό του ομίλου διαμορφώθηκε σε 70,4 δισ. ευρώ στο τέλος Δεκεμβρίου 2012, ενσωματώνοντας το «υγιές» τμήμα της ΑΤΕbank και τη Γενική, ενώ συμπεριλαμβάνοντας και τα κεφάλαια του ΤΧΣ ύψους 7,3 δισ. ευρώ, τα 0,6 δισ. ευρώ για την ATEbank και τα 0,8 δισ. ευρώ του πρόσθετου funding gap της ATEbank, το pro forma ενεργητικό διαμορφώνεται σε 79,1 δισ. ευρώ. Ο δείκτης των δανείων σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών ανήλθε στο 23,3% τον Δεκέμβριο 2012, ο δε δείκτης κάλυψης των δανείων σε καθυστέρηση από συσσωρευμένες προβλέψεις στο 51%. Ο δείκτης συσσωρευμένων προβλέψεων προς το σύνολο των δανείων ανήλθε στο 11,8%. Τα αποτελέσματα χρήσης 2012, τα οποία μετά από προβλέψεις ύψους 1,7 δισ. ευρώ, αντανακλούν ζημιές ύψους 747 εκατ. ευρώ (εξαιρουμένου του αποτελέσματος χρηματοοικονομικών πράξεων ύψους 288,3 εκατ. ευρώ από την αναγνώριση των νέων ομολόγων).

kerdos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου