Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2013

M Shop: το κατάστημα του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών

Το δικό του κατάστημα απέκτησε το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Ο λόγος για το M Shop, έναν σύγχρονο, υψηλής αισθητικής χώρο που σχεδιάστηκε από τους αρχιτέκτονες Ανδρέα Κούρκουλα και Μαρία Κοκκίνου και λειτουργεί στο τέλος του φουγιέ των εκδοτηρίων, με πρόσοψη την Βασιλίσσης Σοφίας.«Πρόθεσή μας είναι το M Shop νααποτελέσει κέντρο συνάντησης Ελλήνων δημιουργών με αντικείμενα χρηστικά και καλαίσθητα, σ΄έναν χώρο που αντανακλά τον χαρακτήρα του Μεγάρου, ανοιχτό σε όλους τους φίλους του και ιδιαίτερα στους νέους» είπε χαρακτηριστικά πρόεδρος του Μεγάρου κ. Ιωάννης Μάνος, στην διάρκεια της παρουσίασης η οποία έγινε στις 25 Φεβρουαρίου. O πρόεδρος του Μεγάρου, μάλιστα, προανήγγειλε την λειτουργία κι άλλων νέων χώρων υποδοχής κοινού στο άμεσο μέλλον καθώς μάλιστα, όπως ανέφερε, η «εξομάλυνση της συνολικής λειτουργίας του ΜΜΑ είναι ζήτημα μερικών εβδομάδων».

Αντικείμενα με την «σφραγίδα» του Μεγάρου, φτιαγμένα ειδικά για το M Shop έρχονται να «συνοδεύσουν» κάθε στιγμή της καθημερινότητας: τη ζωή στο σχολείο, στο σπίτι, στο ταξίδι κ.λπ. Από ένα απλό t-shirt με το αποτύπωμα μιας πουέντ ή τον τίτλο μιας άριας, κούπες για τον καφέ ή το τσάι, «έξυπνοι» σελιδοδείκτες ή μαγνήτες για το ψυγείο, πρωτότυπες τσάντες μέχρι κασετίνες με ξυλομπογιές, μολύβια και σημειωματάρια είναι μερικά μόνο από τα αντικείμενα που μπορεί να βρει κανείς στο κατάστημα του Μεγάρου.

Τα υλικά ανακύκλωσης βρίσκουν στο M Shop τη θέση τους, μεταμορφώνονται σε χρηστικά αντικείμενα, πολύχρωμες ξεχωριστές κούκλες από πεπιεσμένο χαρτί, κοσμήματα επίσης από χαρτί, γάντια κουζίνας, φαναράκια και μικρά έργα τέχνης.

Στις προθήκες του M Shop υπάρχει, ασφαλώς, και η καλλιτεχνική ζωή του Μεγάρου αφού εκεί μπορεί να βρει κανείς προγράμματα και εκδόσεις από ιστορικές παραστάσεις του. (Προγράμματα των κύκλων Μαρία Κάλλας, Ηλέκτρα, Βάγκνερ, κατάλόγοι μεγάλων εκθέσεων κ.α)

 Ο χώρος

«Στη μουσική που διαπνέει το κτίριο του Μεγάρου αντιπαραβάλλουμε μια μεικτή νότα σε αντίστιξη- σαν δυο διαφορετικές μελωδικές γραμμές-σ΄έναν ταυτόχρονο ήχο» σημειώνουν χαρακτηριστικά οι αρχιτέκτονες. Η Μαρία Κοκκίνου και ο Ανδρέας Κούρκουλας είδαν το κτίριο σαν ένα δεδομένο φόντο στο οποίο το κατάστημα προβάλλει σαν αυτόνομο αντικείμενο.

«Μέσα από αυτή την σχέση φόντου-αντικειμένου αποβλέπουμε ν΄ανοίξει ένας χωρικός διάλογος. Με τον διάλογο αυτό ευελπιστούμε να διευρυνθούν τα σημερινά πλαίσια του Μεγάρου προς νέες κατευθύνσεις» συνεχίζουν. Οσο για το αποτέλεσμα «η φόρμα-γεωμετρία του κυλίνδρου, τα ακατέργαστα υλικά, μαύρη λαμαρίνα, ξύλο και πλεξιγκλάς και η αίσθηση κινητού αντικειμένου (επίπλωση) αυτονομούνται υπό την υπάρχουσα αίσθηση του κτιρίου και εγκαινιάζουν μια νέα κατάσταση στους χώρους του Μεγάρου».

Το κατάστημα του Μεγάρου είναι ανοικτό καθημερινά (και το σαββατοκύριακο) από τις 10.00 ως τις 18.00. Τις ημέρες των παραστάσεων στις αίθουσες Χρήστος Λαμπράκης και Δημήτρης Μητρόπουλος η λειτουργία διευρύνεται ως την ώρα έναρξής τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου