Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013

Κρατικά κονδύλια τέλος για τους Γερμανούς νεοναζιστές

Επειδή το NPD δεν είχε πληρώσει πρόστιμο των 1.2 εκατ. ευρώΤο νεοναζιστικό Εθνικό Δημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας (NPD) δεν θα λάβει κρατική χρηματοδότηση για το 2013. Το κόμμα είχε λαμβάνειν ένα υπολειπόμενο κρατικό κονδύλι της τάξεως των 113.000 ευρώ, αλλά επειδή δεν είχε πληρώσει το πρόστιμο των 1.2 εκατ. ευρώ που του επιβλήθηκε λόγω λαθών στους τραπεζικούς λογαριασμούς του, έχασε κάθε μορφής κρατική χρηματοδότηση.

Όλα τα κόμματα στη Γερμανία λαμβάνουν 85 λεπτά του ευρώ για κάθε ψήφο που παίρνουν σε ευρωπαϊκές, βουλευτικές και περιφερειακές εκλογές, ένα ποσό που μειώνεται σε 70 λεπτά από τη στιγμή που έχουν τέσσερα εκατομμύρια ψήφους ή περισσότερο.

«Δεν μας εξέπληξε η απόφαση, ήταν κάτι που το περιμέναμε», τόνισε ο εκπρόσωπος του NPD, Φρανκ Φραντς, προσθέτοντας πως «είναι ακόμη μια προσπάθεια να μας εμποδίσουν ενόψει των εκλογών του ερχομένου Σεπτεμβρίου».

Το NPD, που ιδρύθηκε το 1964 με συνεχείς αναφορές στην μαύρη περίοδο του Αδόλφου Χίτλερ, προσπαθεί εδώ και πολλούς μήνες να αποφύγει να καταβάλει το πρόστιμο - μαμούθ των 1.2 εκατομμυρίων ευρώ που του επέβαλε γερμανικό δικαστήριο για παρατυπίες στα οικονομικά του.

Το κόμμα κάνει τα πάντα προκειμένου να μην πληρώσει, τουλάχιστον μέχρι τις εκλογές του Σεπτεμβρίου, γι αυτό ξοδεύει περί τα 400.000 ευρώ κάθε χρόνο για νομικούς συμβούλους. Ομως τώρα, μαζί με την «καμπάνα» που του έχει επιβληθεί, δέχεται ένα νέο πλήγμα, αφού χωρίς την κρατική επιχορήγηση δυσκολεύεται η δράση του.

Το αντισημιτικό, ρατσιστικό και ξενοφοβικό NPD εισέπραξε για το 2011 σχεδόν 1.3 εκατ. ευρώ από την κρατική επιχορήγηση, χρήματα που αναλογούν στο 41.9% των συνολικών κομματικών εσόδων.

Στις 14 Δεκεμβρίου 2012, το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο της Γερμανίας, το Μπούντεσρατ, ξεκίνησε διαδικασία απαγόρευσης του NPD από την πολιτική ζωή επειδή ένα πρώην υψηλόβαθμο μέλος του διατηρούσε δεσμούς με έναν ακροδεξιό τρομοκρατικό πυρήνα, τα μέλη του οποίου δολοφόνησαν τουλάχιστον οκτώ Τούρκους, έναν Έλληνα και μία Γερμανίδα αστυνομικό το διάστημα 2000-2007.  

Για να τεθεί εκτός νόμου το NPD η κυβέρνηση πρέπει να αποδείξει ότι το κόμμα απειλεί τη δημοκρατία και το γερμανικό Σύνταγμα τηρώντας μια «ενεργά επιθετική και μαχητική» στάση απέναντι στο κράτος. Η κυβέρνηση της καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ διστάζει να κινήσει τη διαδικασία δικαστικής απαγόρευσης του NPD, επειδή το κόμμα μπορεί να προσφύγει αρχικά στο Ανώτατο Δικαστήριο της Γερμανίας και κατόπιν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επιδιώκοντας την άρση της απαγόρευσης.

Επιπλέον, κάποιοι Γερμανοί πολιτικοί εμφανίζονται διχασμένοι για το αν θα πρέπει να ζητήσουν την απαγόρευση του NPD, καθώς φοβούνται ότι μια ενδεχόμενη νέα δικαστική εμπλοκή του θέματος θα ισχυροποιούσε, αντί να αποδυναμώσει, τους νεοναζιστές.

Ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Χανς Πίτερ Φρίντριχ δήλωσε πριν μερικές ώρες πως η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Μέρκελ θα λάβει τη τελική της απόφαση για το ζήτημα αυτό στα τέλη Μαρτίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου