Τετάρτη 2 Ιανουαρίου 2013

Ξεχειλίζει η οργή των Ινδών για την φοιτήτρια - Κόσμος

Διχασμένη παραμένει η μεγαλύτερη δημοκρατία του κόσμου μετά το θάνατο της 23χρονης Ινδής
φοιτήτριας που έπεσε θύμα βιασμού σε λεωφορείο. Οι αρχές της Ινδίας και ο πολιτικός κόσμος δυσκολεύονται να κατευνάσουν την λαϊκή οργή που έχει ξεχειλίσει με τις οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά και την κοινή γνώμη να ζητούν μία ανθρώπινη και ίση μεταχείριση απέναντι στις γυναίκες.

Στην Ινδία, τα κορίτσια είναι ανεπιθύμητα. Επειδή όμως η χώρα κινείται σε προεκλογικά τροχιά, η κυβέρνηση αλλάζει στάση. Εφημερίδα της χώρας αποκαλύπτει πως η κυβέρνηση του Νέου Δελχί εξετάζει την εφαρμογή του μέτρου της χημική στείρωσης των βιαστών.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Economic Times», το συγκεκριμένο μέτρο περιλαμβάνεται στον κατάλογο των αυστηρών νομών που σχεδιάζει να θεσπίσει η κυβέρνηση της Ινδίας. Για την υπόθεση της άτυχης φοιτήτριας Ιατρικής έχουν απαγγελθεί κατηγορίες σε έξι άτομα.

Σε ένδειξη πένθους για την κοπέλα που υπέκυψε στα τραύματά της μετά από ομαδικό βιασμό και άγριο ξυλοδαρμό σε λεωφορείο, οι ινδικές αρχές προχώρησαν σε δραστικό περιορισμό των εορταστικών εκδηλώσεων για το νέο έτος.

Το όνομα της άτυχης κοπέλας δεν έγινε γνωστό, αλλά ο Τύπος της έδωσε συμβολικά ονόματα, όπως «κόρη της Ινδίας» η «ατρόμητη». Η κοπέλα «υιοθετήθηκε» από την ινδική κοινωνία και η τύχη της ένωσε τους απλούς ανθρώπους που έπεφταν ο ένας στην αγκαλιά του άλλου και προσεύχονταν για τη ζωή της. Ξαφνικά ένας ολόκληρος λαός αφυπνίστηκε και κατέβηκε στους δρόμους για να διαδηλώσει ενάντια στη βία κατά της γυναίκας που στην Ινδία η θέση της είναι τραγική.

«Μετά τις μαζικές διαδηλώσεις κατά της διαφθοράς που οργάνωσε η ακτιβίστρια Άννα Χαζάρε, ο κόσμος συνειδητοποίησε τη δύναμη της φωνής του», υποστηρίζει η ακτιβίστρια Κιράν Μπέντι. «Αυτή η συνειδητοποίηση αποτελεί την απαρχή μιας νέας εποχής για την Ινδία, που έχει δύο βασικά κοινωνικά προβλήματα, τη διαφθορά και την έλλειψη ασφάλειας».

Η πίεση προς την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Σινγκ, που είναι ο ίδιος πατέρας 3 κοριτσιών, εντείνεται. Ο λαός έχει εξοργιστεί από την έλλειψη γρήγορων αντανακλαστικών των πολιτικών και δεν ικανοποιείται με τις δύο εξεταστικές επιτροπές για τη διερεύνηση των αιτίων. Αλλά και η απόφαση της κυβέρνησης να μεταφέρει την ετοιμοθάνατη στη Σιγκαπούρη, 6 ώρες με το αεροπλάνο, χαρακτηρίστηκε από πολλούς ως υπογραφή της θανατικής της καταδίκης. «Όταν μια κυβέρνηση δεν μπορεί να εγγυηθεί ούτε καν το πρωταρχικό καθήκον της, την ασφάλεια των πολιτών, τότε κάτι δεν πάει καλά με την κυβέρνηση, με το όλο σύστημα, με τη χώρα», υποστηρίζει η Ρανγιάνα Κουμάρι.



Πρώτο ΘΕΜΑ online : Ξεχειλίζει η οργή των Ινδών για την φοιτήτρια - Κόσμος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου