Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012

Θύμα βίας μία στις τέσσερις Ελληνίδες!

Μία στις τέσσερις γυναίκες στην Ελλάδα έχει πέσει -ή πρόκειται να πέσει- θύμα ενδοοικογενειακής βίας κατά τη διάρκεια της ζωής της, ενώ κάθε χρόνο 3.500 γυναίκες χάνουν τη ζωή τους από τα χέρια των συντρόφων τους στις 27 χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Eνωσης. Πρόκειται για ένα στυγερό έγκλημα του κοινού Ποινικού Δικαίου το οποίο συντελείται καθημερινά
πίσω από τις κλειστές πόρτες εκατομμυρίων σπιτιών, όπου ανυπεράσπιστες γυναίκες ξυλοκοπούνται αλύπητα, ακόμη και μέχρι θανάτου, από τους ανθρώπους τους οποίους επέλεξαν να μοιραστούν τη ζωή και τα όνειρά τους.

Αυτά τα ανατριχιαστικά στοιχεία, που δόθηκαν στη δημοσιότητα με αφορμή τη χθεσινή, παγκόσμια ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών από τη Γενική Γραμματεία Ισότητας και άλλους αρμόδιους φορείς, προκαλούν το κοινό αίσθημα…

Σύμφωνα με τη Μη Κυβερνητική/Μη κερδοσκοπική Οργάνωση WIN Hellas, που δραστηριοποιείται από το 2006 στην καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών, κάθε χρόνο ολοένα και περισσότερες γυναίκες στη χώρα μας βιώνουν τον φρικτό αυτό εφιάλτη. Από τον Ιούνιο του 2012, οπότε και τέθηκε σε λειτουργία η πανελλαδική τηλεφωνική γραμμή στήριξης 11707, παρέχοντας ψυχολογική υποστήριξη και νομικές συμβουλές σε γυναίκες-θύματα, τα στατιστικά στοιχεία που συγκεντρώθηκαν είναι ενδεικτικά του μεγέθους του προβλήματος στη χώρα μας. Σύμφωνα με τους υπευθύνους της οργάνωσης, το 63% των γυναικών-θυμάτων που ζήτησαν βοήθεια είχαν παιδιά. Το 46% των θυμάτων εργάζεται, ενώ το 54% είναι άνεργες γυναίκες, οικονομικά εξαρτώμενες από τον θύτη. Σχεδόν 80% των κακοποιημένων γυναικών που ζήτησαν βοήθεια είναι ηλικίας από 25 έως 54 ετών. Βρίσκονται, δηλαδή, στην πιο παραγωγική ομάδα του πληθυσμού.

Σοκ προκαλούν και τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων: στους 18 μήνες (11 Μαρτίου του 2011 έως 11 Σεπτεμβρίου 2012) λειτουργίας της τηλεφωνικής γραμμής SOS 15900, 7.679 γυναίκες τηλεφώνησαν και κατήγγειλαν το μαρτύριό τους, ενώ 53 ακόμη άφησαν ηλεκτρονικά μηνύματα.

Επί συνόλου των κλήσεων, οι 5.986 (78%) αφορούν καταγγελίες περιπτώσεων έμφυλης βίας. Από αυτές, οι 4.436 κλήσεις (74%) έγιναν από τις ίδιες τις κακοποιημένες γυναίκες, ενώ οι υπόλοιπες καταγγελίες προήλθαν από φίλους/ες (26%), γονείς (18%), άλλους συγγενείς (16%), αδέλφια (12%), γείτονες (10%) και άλλα άτομα (15%).

Από τις 4.436 κλήσεις των ίδιων των κακοποιημένων γυναικών, οι 3.510 (79%) αφορούν περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας, ενώ οι υπόλοιπες σχετίζονται με σεξουαλική παρενόχληση, βιασμούς, πορνεία, trafficking και άλλες μορφές βίας. Από τις 4.436 γυναίκες που κάλεσαν, οι 2.750 (62%) είναι μητέρες.

Η πλειονότητα των κακοποιημένων γυναικών ανέφερε ότι υφίσταται βία οποιασδήποτε μορφής επί δέκα έτη και άνω. Το 28% των γυναικών που είχαν υποστεί βία σε παρελθοντικές σχέσεις εξακολουθούν να παραμένουν θύματα βίας στην παρούσα σχέση τους.


«Γιατί αυτή δεν φεύγει;»

Το ερώτημα «γιατί αυτή δεν φεύγει;» είναι πιο συχνό από το ερώτημα «γιατί αυτός τη χτύπησε;» σημείωσε χαρακτηριστικά ο επίτροπος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης, Νιλς Μούιζνιεκς, επικαλούμενος στοιχεία για όλες τις μορφές βίας κατά των γυναικών, συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής βίας και της καταδίωξης, που αποδεικνύουν ότι το ποσοστό πράξεων βίας κατά των γυναικών που πραγματοποιούνται από συζύγους, εταίρους ή πρώην συντρόφους τους, αγγίζει το 45%.

Γιατί, όμως μια γυναίκα εξακολουθεί να παραμένει θύμα και να μη φεύγει; Σύμφωνα με την ψυχολόγο Βασιλική Λιάφου, η οποία είναι επικεφαλής της ομάδας WIN Hellas: «Πολύ συχνά οι θύτες χρησιμοποιούν ταυτόσημη τακτική, ακόμη και τα ίδια επιχειρήματα για να πείσουν ή ότι δεν φταίνε αυτοί ή ότι είναι η τελευταία φορά».

ΓΙΟΥΛΗ ΣΤΑΡΙΔΑ

Θύμα βίας μία στις τέσσερις Ελληνίδες!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου