Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2012

Σφίγγει ο κλοιός «Λαγκάρντ» για Παπακωνσταντίνου - Πολιτική

Στην Βουλή αναμένεται τις επόμενες ώρες η δικογραφία της «λίστας Λαγκάρντ» και πλέον τα
κόμματα θα κληθούν να λάβουν την απόφαση αν θα θέσουν τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου προς των συνταρακτικών ευθυνών του.

Όπως ήδη έχει γράψει το «Πρώτο Θέμα» και το protothema.gr ο φάκελος της δικογραφίας περιλαμβάνει τα «καυτά» ευρήματα των ερευνών που διενέργησαν οι οικονομικοί εισαγγελείς Γρηγόρης Πεπόνης και Σπύρος Μουζακίτης τα οποία και αιτιολογούν την περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης από την Βουλή.

Ποια κόμματα θα ζητήσουν συγκρότηση εξεταστικής

Πλέον, η συγκρότηση εξεταστικής ή προανακριτικής επιτροπής εναπόκειται αποκλειστικά στην Ολομέλεια του κοινοβουλίου και στην «γραμμή» που θα δώσουν τα κόμματα στους βουλευτές τους συνεκτιμώντας 4 εκρηκτικά δεδομένα: την ύπαρξη σαφών ενδείξεων τέλεσης ποινικών αδικημάτων, την διατάραξη των πολιτικών συμμαχιών, την διαρκή ανάγκη ικανοποίησης του περι δικαίου αισθήματος των ελλήνων πολιτών και την διεθνή προσοχή για το αν η χώρα ανακτά εμπράκτως την αξιοπιστία της. Πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι για να συγκροτηθεί εξεταστική απαιτείται σχετική πρόταση υπογεγραμμένη από τουλάχιστον 60 βουλευτές, και από 30 για προανακριτική. Σύμφωνα με πληροφορίες ήδη δύο κοινοβουλευτικά επιτελεία επεξεργάζονται τα δεδομένα για να προχωρήσουν σε κατάθεση σχετικής πρότασης. Πρόκειται για τον «ΣΥΡΙΖΑ» και για τους «Ανεξάρτητους Έλληνες» το κόμμα των οποίων όμως θα ζητήσει την συνδρομή και άλλων βουλευτών καθώς δεν διαθέτει τον απαραίτητο αριθμό.

 Ειδικότερα, υψηλόβαθμο στέλεχος του κοινοβουλευτικού επιτελείου του «ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι «είναι σίγουρο πως από την πλευρά μας θα υπάρξει πρωτοβουλία με την μορφή πρότασης για περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης. Από το περιεχόμενο της δικογραφίας θα εξαρτηθεί αν θα καταθέσουμε πρόταση για εξεταστική ή για προανακριτική». Επιπροσθέτως, με ερωτηματικό παραμένει η στάση που θα κρατήσει η ΝΔ και αυτό γιατί όπως όλοι ομολογούν «η εμπλοκή του κ. Ευάγγελου Βενιζέλου στην υπόθεση δένει τα χέρια της κυβέρνησης».

Οι βουλευτές θέλουν Ειδικό Δικαστήριο για Παπακωνσταντίνου

Την ώρα πάντως που η Βουλή αναμένει την δικογραφία και τα κοινοβουλευτικά επιτελεία επεξεργάζονται την στρατηγική τους, οι  βουλευτές των περισσοτέρων κομμάτων καταλήγουν σε ένα κοινό συμπέρασμα: «υπάρχουν βαριές ποινικές ευθύνες για τον Παπακωνσταντίνου και ενδεχόμενες πολιτικές για τον Βενιζέλο» προμηνύοντας με τον τρόπο αυτό ακόμα και Ειδικό Δικαστήριο.

Όμως, σε κάθε περίπτωση, προηγείται η συγκρότηση εξεταστικής ή προανακριτικής επιτροπής κάτι που θα εξαρτηθεί από τα ευρήματα των δύο εισαγγελέων. Όπως αναφέρουν έμπειροι κοινοβουλευτικοί παράγοντες, με νομικές γνώσεις, «αν ο φάκελος περιέχει ικανοποιητικό προκαταρκτικό υλικό. Αν δηλαδή οι καταθέσεις των κ.κ. Ιωάννη Διώτη και Ιωάννη Καπελέρη είναι όχι μόνο επιβαρυντικές αλλά αποτελούν ενδείξεις τέλεσης συγκεκριμένων ποινικών αδικημάτων τότε μπορεί να συγκροτηθεί απευθείας προανακριτική επιτροπή». Σε αυτό συνηγορούν και οι απόψεις αρκετών βουλευτών που μιλούν για τέλεση κακουργηματικών πράξεων. Ειδικότερα, όπως έχει πει ο κ. Μάκης Βορίδης (ΝΔ) στο Πρώτο Θέμα»: «μετά τις διευκρινιστικές δηλώσεις του κ. Παπακωνσταντίνου υπάρχει ομολογία τουλάχιστον για την δική του βαρεία αμέλεια γεγονός που δημιουργεί υποχρέωση για περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης» ενώ η κυρία Χρυσούλα Γιαταγάνα (Ανεξάρτητοι Ελληνες) εξηγεί πως «Ο κ. Παπακωνσταντίνου έκανε υπεξαγωγή εγγράφων σε βαθμό κακουργήματος και παραβίαση καθήκοντος γιατί δεν έδωσε στους επικεφαλής του ΣΔΟΕ εντολή για έρευνα». Από την άλλη ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος αναφέρει ότι έχει ανοίξει ο δρόμος για εξεταστική επιτροπή. Μάλιστα έχει καταθέσει πρόταση προκειμένου να διαπιστωθεί εάν η επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, η οποία έχει ήδη ξεκινήσει ένα κύκλο ερευνών, θα μπορούσε να αποκτήσει αρμοδιότητες εξεταστικής ώστε να συνεχίσει το έργο της.

5+1 ερωτήματα αναζητούν απαντήσεις

Πέραν των παραπάνω οι βουλευτές και έγκριτοι νομικοί εξηγούν ότι η περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης είναι απαραίτητη και για ορισμένους επιπρόσθετους λόγους. Κυρίως γιατί ο πρώην υπουργός έχει αποφύγει έως σήμερα να δώσει πειστικές απαντήσεις σε ορισμένα ερωτήματα τα οποία συνοψίζονται στα εξής:
-          «Για ποιους λόγους ο κ. Παπακωνσταντίνου εξαφάνισε την γνήσια λίστα Λαγκάνρντ; Για λόγους ασφαλείας όπως είπε ή για να την εκμεταλλευτεί προσωπικά;»
-         «Με ποιο κριτήριο επέλεξε 10 μόνο καταθέτες, από τους συνολικά 2.058;»
-         «Γιατί μεταξύ των 10 καταθετών που παρέδωσε στον Καπελέρη για άτυπη έρευνα δεν περιλαμβάνονται τα ηχηρά ονόματα επιχειρηματιών που περιλαμβάνει η λίστα;»
-         «Γιατί δεν αποκαλύπτει που βρίσκεται σήμερα η γνήσια λίστα και σε ποιο συγκεκριμένο πρόσωπο την είχε παραδώσει για φύλαξη;»
-         «Με ποια λογική αποφάσισε να μην παραδώσει επίσημα από την πρώτη στιγμή όλη την λίστα στο ΣΔΟΕ για έλεγχο και επιβολή προστίμων παρά προτίμησε να την επεξεργαστεί προσωπικά;
-         «Πως εξηγεί το γεγονός ότι οι άλλες χώρες εισέπραξαν αρκετές δεκάδες δισεκατομμύρια εκμεταλλευόμενες την λίστα;»


Πρώτο ΘΕΜΑ online : Σφίγγει ο κλοιός «Λαγκάρντ» για Παπακωνσταντίνου - Πολιτική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου