Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2012

Δυνατότητα αυτασφάλισης απολυμένων 55 έως 64 ετών για τη λήψη σύνταξης

Picture 0 for Aυτασφάλιση απολυμένων 55 έως 64 ετών για τη λήψη σύνταξης
Γράφει ο συν-Εργατικός
Σε περίπτωση που στο χρονικό διάστημα από 15/07/2010 (οπότε δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ ο ν.3863/2010)  έως και 31/12/2012  έχει λάβει ή πρόκειται να λάβει  χώρα
καταγγελία σύμβασης (απόλυση) εργαζομένου ηλικίας 55 έως 64 ετών, εφόσον αυτός παραμένει άνεργος, έχει το δικαίωμα αυτασφάλισης. Το δικαίωμα αυτό  μπορεί να ασκηθεί μέσα σε ένα 2μηνο από την καταγγελία της σύμβασης.

Ο εργοδότης που απέλυσε τον εργαζόμενο,  έχει την υποχρέωση να συμμετέχει στο κόστος της αυτασφάλισης του απολυθέντος με ποσοστό :

α) 50%, προκειμένου για ασφαλισμένους ηλικίας 55 έως 60 ετών και για χρονικό διάστημα μέχρι τη συμπλήρωση τόσο του ορίου ηλικίας όσο και των απαιτούμενων ημερών ασφάλισης για τη λήψη πλήρους σύνταξης λόγω γήρατος

β) 80%, προκειμένου για ασφαλισμένους 60 έως 64 ετών και για χρονικό διάστημα ομοίως μέχρι τη συμπλήρωση τόσο του ορίου ηλικίας όσο και των απαιτούμενων ημερών ασφάλισης για τη λήψη πλήρους σύνταξης λόγω γήρατος.

Από την Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων, διευκρινίζεται ότι στο πεδίο εφαρμογής μπορούν να υπαχθούν οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ αυτής της κατηγορίας είτε πρόκειται να θεμελιώσουν δικαίωμα πλήρους σύνταξης, είτε πρόκειται  να θεμελιώσουν δικαίωμα μειωμένης σύνταξης λόγω γήρατος.

Σύμφωνα λοιπόν με τα παραπάνω, ο χρόνος αυτασφάλισης των απολυμένων 55 έως 64 ετών, βάσει των διατάξεων του άρθ. 66 του ν. 3996/2011, μπορεί να αξιοποιηθεί για τη θεμελίωση δικαιώματος τόσο σε πλήρη όσο και σε μειωμένη σύνταξη λόγω γήρατος, στην περίπτωση δε της μειωμένης και για τη συμπλήρωση των ειδικών  προϋποθέσεων.

Δυνατότητα αυτασφάλισης απολυμένων 55 έως 64 ετών για τη λήψη σύνταξης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου