Παρασκευή 27 Ιουλίου 2012

Δέσποινα Αφεντούλη - «Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Τουριστικής Προβολής Περιφέρειας Αττικής» - Video Τοποθέτησης Συμβούλων

Τοποθέτηση της Δέσποινας Αφεντούλη στην 23η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής, με θέμα: «Έγκριση Ολοκληρωμένου Περιφερειακού, Επιχειρησιακού & Επικοινωνιακού Σχεδίου (ΟΠΕΕΣ) του έργου: «Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Τουριστικής Προβολής Περιφέρειας Αττικής», ενταγμένου στο
ΠΕΠ ΑΤΤΙΚΗ 2007 – 2013.», αμφιθέατρο Υπουργείου Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, Δήμος Παπάγου-Χολαργού, 24/07/2012.

Κύριε Πρόεδρε,
Κύριε Περιφερειάρχη,
Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

Η επένδυση στον τουρισμό αποτελεί στρατηγική πολιτική επιλογή της Περιφέρειας Αττικής και δεδομένης της οικονομικής συγκυρίας που βιώνουμε ως χώρα, πιστεύω ακράδαντα ότι μπορεί να αποτελέσει βασικός πυλώνας ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, μαζί με τη ναυτιλία και τον αγροτικό τομέα.

Για την επίτευξη αυτού του στόχου, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η δημιουργία της ταυτότητας, όχι μόνο της Αθήνας, αλλά ολόκληρης της Περιφέρειας Αττικής, με απώτερο στόχο την προσέλκυση τουριστών καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου, ώστε ενιαία πλέον η Περιφέρεια να αναγνωρίζεται στη διεθνή αγορά.

Ως εκ τούτου, θεωρούμε αυτονόητη και επιδιώκουμε τη συνεργασία με τους συναρμόδιους φορείς, όπως: τους ΟΤΑ και τους Τουριστικούς Φορείς των νησιών Αργοσαρωνικού, τον Σύνδεσμο των εν Ελλάδι Τουριστικών & Ταξιδιωτικών Γραφείων (ΗΑΤΤΑ), το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας, την Ένωση Ξενοδόχων Αθηνών – Αττικής, την Εταιρεία Τουριστικής & Οικονομικής Ανάπτυξης Αθηνών (ΕΤΟΑΑ), το Εμπορικό & Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών, τους Εμπορικούς Συλλόγους Αθηνών & Πειραιώς, το Υπουργείου Πολιτισμού & Τουρισμού, τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού, επαγγελματικούς φορείς εστιάσης, πανεπιστημιακούς, εκκλησιαστικούς και αθλητικούς φορείς, οι οποίοι μπορούν ουσιαστικά να συμβάλλουν προς την κατεύθυνση αυτή.

Στην προσπάθεια δημιουργίας Περιφερειακής Τουριστικής Ταυτότητας, έπειτα από προσωπική έρευνα και επικοινωνία και με τους 13 Δήμους της Ανατολικής Αττικής, σας καταθέτω την πρότασή μου για την τουριστική προβολή της περιοχής.
Ενημερωτικά αναφέρω ότι για την καλύτερη δυνατή αποτύπωση των στοιχείων, δημιούργησα ένα δελτίο στο οποίο – κατά τη διάρκεια των συναντήσεων που πραγματοποίησα- απαντώνται ζητήματα συγκεκριμένα:
α) εάν ο κάθε Δήμος διαθέτει εμβληματική ταυτότητα με την οποία συνδέεται ή μπορεί να συνδεθεί,
β) τι μορφές του τουρισμού μπορούν να αναπτυχθούν σε κάθε Δήμο ξεχωριστά
γ) τι δράσεις και προτάσεις μπορούν να υλοποιηθούν σε κάθε δήμο
δ) ποια τοπικά στοιχεία δεν έχουν αναδειχθεί μέχρι σήμερα, ενώ αξίζει να προβληθούν,
ε) η προοπτική και το όραμα του κάθε Δήμου όσον αφορά τη «σύνδεση» του στη μνήμη του τουρίστα ή επισκέπτη, και
στ) έργα τα οποία μπορούν να συμβάλλουν στην τουριστική προβολή του κάθε Δήμου και που ενδεχομένως έχουν ενταχθεί ήδη στις προτάσεις τους στο Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας – Αττικής 2012 ή και στο Στρατηγικό Σχεδιασμό 2012-2014. Στον πίνακα που σας καταθέτω απαντώνται αναλυτικά τα ανωτέρω ερωτήματα.

Από την έρευνα προκύπτει ότι πέραν από τον παραδοσιακό τουρισμό, στην Ανατολική Αττική υπάρχουν δυνατότητες ανάπτυξης του πολιτισμικού, οικολογικού, θρησκευτικού, συνεδριακού τουρισμού, καθώς και του αθλοτουρισμού, αγροτουρισμού-οινοτουρισμού.

Ενδεικτικά αναφέρω ότι υπάρχουν προς ανάδειξη η Βραυρώνα, το Αμφιάρειο, η Λίμνη Ιπποκράτειου Πολιτείας, η Ραμνούντα, ο Μαραθώνιος, το Παλαιοντολογικό Μουσείο στο Πικέρμι, ο βωμός Διονύσου στον Δήμο Διονύσου, το Τατόϊ, το αρχαίο θέατρο Αχαρνών και αγροτικά ποιοτικά προϊόντα, όπως είναι το φυστίκι στο Κορωπί και ο οίνος στα Μεσόγεια.

Επιπλέον, υπενθυμίζω την πρόταση που είχα καταθέσει στις 25/02/11 και που πιλοτικά εφαρμόστηκε, αναφορικά με τη δυνατότητα τουριστικής προβολής ολόκληρης της Περιφέρειας Αττικής, με τουριστικά περίπτερα (προτεινόμενες επισκέψεις προς τους τουρίστες σε αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία, εστιατόρια, ακόμη και για τη νυχτερινή ζωή...), ακολουθώντας το παράδειγμα της Βαρκελώνης και δημιουργώντας εκπτωτικά «πακέτα» εισιτηρίων για επισκέψεις σε μουσεία.

Αναμφίβολα, στη Στρατηγική της Τουριστικής προβολής για την Περιφέρεια οφείλουμε να εστιάσουμε στα κύρια τουριστικά προϊόντα και στις χώρες που θέλουμε να προσελκύσουμε, καθώς και στους στόχους του προτεινόμενου προγράμματος. Σχετική πρόταση αναφορικά με τους στόχους, τις ομάδες στόχευσης, τις μορφές τουρισμού που μπορούν να αναπτυχθούν στην Περιφέρεια Αττικής, καθώς και για τις συναντήσεις που πραγματοποίησα με το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, τον Ε.Ο.Τ., την Ε.Τ.Α. και τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς, για το σκοπό αυτό, είχα καταθέσει ήδη από τις 9/02/11.

Το Επικοινωνιακό Σχέδιο (Marketing Plan) που προτείνουμε ικανοποιεί την παραπάνω στρατηγική, ενώ οι προωθητικές και επικοινωνιακές ενέργειες του προτεινόμενου έργου, όπως αναπτύχθηκαν προηγουμένως (δηλ. πέραν της δημιουργίας Περιφερειακής Τουριστικής Ταυτότητας, δημιουργία και παραγωγή Προωθητικού Υλικού, δημιουργία και διαχείριση Ηλεκτρονικού Περιεχομένου, καταχωρήσεις στα Ελληνικά και Ξένα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας, παραγωγή Οπτικοακουστικού Υλικού, προσκλήσεις Δημοσιογράφων, Επαγγελματιών του Τουρισμού και συγκρότηση «Δικτύου Φίλων της Περιφέρειας», οργάνωση Συμμετοχής της Περιφέρειας Αττικής σε Τουριστικές Εκθέσεις Εξωτερικού – Εσωτερικού) είναι εξίσου σημαντικές.

Εάν τελικά εγκριθεί το ολοκληρωμένο πρόγραμμα τουριστικής προβολής της Περιφέρειας Αττικής, μπορείτε εφόσον το επιθυμείτε, να συμπεριλάβετε τις προτάσεις μου, όταν γίνει η επικαιροποίησή του τον Σεπτέμβριο – Οκτώβριο.

Το ανεξάντλητο «κοίτασμα» της πατρίδας μας είναι ο πολιτισμός μας, ο οποίος είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με τον τουρισμό μας.

Πριν από όλα, όμως, οφείλουμε να αποκαταστήσουμε την τραυματισμένη αξιοπιστία μας στο εξωτερικό.

Πράγματι, ο προϋπολογισμός του έργου ακούγεται ή μπορεί να είναι υπερβολικός, ωστόσο τα οφέλη για τη χώρα μας θα είναι πολλαπλάσια.

Ας πάρουμε αυτήν την εθνική πρωτοβουλία στα χέρια μας, με επαγγελματισμό, συνέπεια και συνέχεια.

Το ζητούμενο, κατά τη γνώμη μου, είναι να υλοποιηθούν επιτέλους τα όσα σχεδιάζουμε και να μη μείνουν στα χαρτιά.

Έτσι, θα μπορέσει η χώρα μας να χαράξει τον δρόμο της ανάπτυξης που της αξίζει.

Ευχαριστώ.


Τοποθέτηση συμβούλων για την Τουριστική προβολή:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου