Πέμπτη 26 Ιουλίου 2012

Ελλάδα: Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα λειτουργούν πρόγραμμα ελονοσίας νότια της χώρας

Η επανεμφάνιση της ελονοσίας το 2011 οδήγησε στην ανάπτυξη ολοκληρωμένου σχεδίου δράσης για την αντιμετώπιση της "ξεχασμένης" ασθένειας.
H συρροή περιστατικών ελονοσίας  (Plasmodium vivax) στην
Ελλάδα, σε κάτοικους χωρίς ιστορικό ταξιδιού το 2011, οδήγησε στην απόφαση μιας ολοκληρωμένης ανταπόκρισης των Γιατρών Χωρίς Σύνορα. Μετά την επανεμφάνιση αυτής της «ξεχασμένης» εδώ και 40 χρόνια ασθένειας στην Ελλάδα, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα άρχισαν να υποστηρίζουν το Ελληνικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) με στόχο την ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου εθνικού σχεδίου δράσης για την αντιμετώπιση της ελονοσίας.
Επίσης, οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην Σπάρτη και στον Έβρο σε συνεργασία με το ΚΕΕΛΠΝΟ και τις τοπικές αρχές έχουν αρχίσει να εφαρμόζουν προγράμματα συμβάλλοντας στην πρόληψη, την επιδημιολογική επιτήρηση, την κλινική διαχείριση, την εργαστηριακή διάγνωση και τον έλεγχο των φορέων της νόσου.
Από τα τέλη Μαρτίου 2012, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έχουν μια συνεχή παρουσία στο Δήμο Ευρώτα, στη Λακωνία, κάνοντας περιοδικές επισκέψεις σε σπίτια και καταλύματα της περιοχής και διεξάγοντας συνεχείς ελέγχους για περιστατικά ελονοσίας. «Από την αρχή της παρέμβασης μέχρι τα τέλη Ιουνίου, έχουμε πραγματοποιήσει 2.950 θερμομετρήσεις (ενεργή αναζήτηση) και έχουμε κάνει 69 τεστ ταχείας διάγνωσης ελονοσίας στον τοπικό πληθυσμό, συμπεριλαμβανομένων ατόμων που προέρχονται από χώρες όπου η ελονοσία ενδημεί, και Ρομά, εντοπίζοντας μέχρι στιγμής έξι νέα περιστατικά», δήλωσε η γιατρός και συντονίστρια του προγράμματος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, Ηρώ Ευλαμπίδου. Επίσης, η ομάδα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα παρείχε πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας σε 251 άτομα παρατηρώντας ότι υποφέρουν κυρίως από λοιμώξεις του αναπνευστικού, δερματοπάθειες και μυοσκελετικά προβλήματα.
Ακόμη, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα σε συνεργασία με το ΚΕΕΛΠΝΟ, οργανώνουν εκπαιδευτικές συνεδρίες υγείας στις τοπικές κοινότητες με στόχο να τις ενημερώσουν και να τις ευαισθητοποιήσουν γύρω από το θέμα της ελονοσίας και των απαραίτητων προληπτικών μέτρων. Μέχρι σήμερα, έχουν πραγματοποιηθεί 21 συνεδρίες.
Κατά την επόμενη περίοδο, οι ομάδες της οργάνωσης σχεδιάζουν να κάνουν διανομή κουνουπιέρων και εντομοαπωθητικών σε ομάδες υψηλού κινδύνου της περιοχής σε μια προσπάθεια να ενισχύσουν την προστασία του πληθυσμού από την ελονοσία. Όσον αφορά στη διάγνωση της νόσου, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα υποστηρίζουν τις τοπικές δομές υγείας παρέχοντας τεστ ταχείας διάγνωσης, μικροσκόπια και εκπαιδεύοντας υγειονομικό προσωπικό.
Κάθε χρόνο οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα περιθάλπουν πάνω από ένα εκατομμύριο ασθενείς με ελονοσία στα προγράμματά τους σε 30 χώρες σε όλο τον κόσμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου