Τετάρτη 27 Ιουνίου 2012

ΕΝΑ ΑΚΟΜΗ ΦΙΑΣΚΟ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Η ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΩΝ ΗΝΩΜΕΝΩΝ ΕΘΝΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΙΜΑ ΣΤΗ ΒΡΑΖΙΛΙΑ
Σε παταγώδη αποτυχία κατέληξε η Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το Κλίμα που διεξήχθη στο Ρίο ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας, διαψεύδοντας τις προσδοκίες όσων ευελπιστούσαν ότι
20 χρόνια μετά την πρώτη φιλόδοξη διακήρυξη για την κλιματική αλλαγή, που υπεγράφη στην ίδια πόλη το 1992, θα άρχιζαν, επιτέλους, να εφαρμόζονται ουσιαστικά μέτρα αντιμετώπισης του φαινομένου σε παγκόσμιο επίπεδο. Στη διάσκεψη, που διήρκεσε από τις 20 έως τις 22 Ιουνίου, συμμετείχαν περισσότεροι από 40.000 σύνεδροι και εκπρόσωποι από 195 χώρες, μεταξύ αυτών αρχηγοί κρατών, πολιτικοί, αξιωματούχοι του ΟΗΕ και εκπρόσωποι της Κοινωνίας των Πολιτών.
Όπως συνέβη στην Κοπεγχάγη το 2009 και σε όλες τις άλλες συναντήσεις έκτοτε, οι σύνεδροι απέτυχαν να συμφωνήσουν στην εφαρμογή δεσμευτικών μέτρων ή έστω στην υπογραφή Πρωτοκόλλων (όπως αυτό του Κιότο του 1998) που θα συνεπάγονταν τη λήψη δράσης για τον περιορισμό των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και την προώθηση των αρχών της βιώσιμης ανάπτυξης.
Εμείς οι εκπρόσωποι  περιβαλλοντικών  οργανώσεων ευελπιστούσαμε σε λύσεις και συγκεκριμένες διακηρύξεις για την αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, της αποδάσωσης, της ερημοποίησης  αλλά και της ενίσχυσης της λεγόμενης αειφορίας, το τελικό κείμενο που υπογράφηκε με τίτλο «Το μέλλον που θέλουμε» δεν περιλαμβάνει τίποτα σχεδόν περισσότερο εκτός από την «επανεπιβεβαίωση» -μια λέξη που χρησιμοποιείται 59 φορές στο τελικό κείμενο των 49 σελίδων .

Στο κείμενο αναγνωρίζεται (ξανά…) η κοινωνική ανάπτυξη και η προστασία του περιβάλλοντος ως βασικοί πυλώνες της αειφορίας και οι κυβερνήσεις υπόσχονται να αναζητήσουν μια νέα μέθοδο υπολογισμού της οικονομικής προόδου, που θα λαμβάνει υπ' όψιν τις περιβαλλοντικές και κοινωνικές συνιστώσες, ενώ «δεσμεύονται» να συνεργαστούν, ώστε η παγκόσμια κατανάλωση να μην υπερβαίνει τη φέρουσα δυνατότητα του πλανήτη. Κι ενώ παραδέχονται ότι απαιτούνται «επείγοντα μέτρα» για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και της ανάσχεσης της μη βιώσιμης ανάπτυξης, δεν ορίζονται καν ούτε θεωρητικά τα μέτρα αυτά ούτε δίνονται κάποια χρονοδιαγράμματα για την επίτευξή τους. Στην ουσία το κείμενο αποτελεί εισαγωγή για τον καθορισμό των «Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης», οι οποίοι θα αντικαταστήσουν τους λεγόμενους «Αναπτυξιακούς Στόχους της Χιλιετίας» που είχε θέσει ο ΟΗΕ για το 2015.
Ολοκληρώνοντας τις προσωπικές μου απόψεις καταλήγω πως η αποτυχίας της Συνδιάσκεψης μπορεί  να εντοπιστεί  για ακόμη μία φορά στην έλλειψη πολιτικής βούλησης από την πλευρά της διεθνούς κοινότητας, τα διαφορετικά αναπτυξιακά μοντέλα των κρατών, την περιχαράκωσή τους πίσω από τα εθνικά τους συμφέροντα, αλλά και την άρνηση συνεργασίας ανάμεσα σε Βορρά και Νότο.
Δεδομένο  είναι ότι η ευκαιρία του Ρίο έμεινε ανεκμετάλλευτη και δεν επετεύχθη ένα αποτέλεσμα αντάξιο της κληρονομιάς του 1992. Το τελικό κείμενο της Συνδιάσκεψης, το οποίο ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Ban Ki Moon, χαρακτήρισε ως ''οδηγό για ένα βιώσιμο μέλλον'' θα ακολουθήσει πιθανά ανάλογη πορεία με αυτήν του Σχεδίου Δράσης του Γιοχάνεσμπουργκ, το οποίο, 4 χρόνια μετά την υιοθέτησή του, χαρακτηρίστηκε ως ''χαρτί ξεχασμένο και χωρίς σημασία''»…

Ποιες είναι οι επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών από την αδιαφορία των κρατών όλου του κόσμού;

Οι επιστημονικές εκτιμήσεις αναφέρουν ότι η θερμοκρασία του πλανήτη θα αυξηθεί ακόμη και μέχρι 6 βαθμούς Κελσίου (οι πιο δυσοίωνες εκτιμήσεις...), μέχρι το τέλος του αιώνα, σε περίπτωση που δεν περιοριστούν οι εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα, που συντελούν στη δημιουργία του φαινομένου. Οι άμεσες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής είναι η ξηρασία, η ερημοποίηση, οι πλημμύρες, ο καύσωνας, τα ακραία καιρικά φαινόμενα, η άνοδος της στάθμης των θαλασσών και οι τεράστιες απώλειες στη βιοποικιλότητα. Εκτιμάται ότι ο μεσογειακός χώρος και οι αναπτυσσόμενες χώρες θα πληγούν περισσότερο.

 

Βαλής Δημήτρης
Υπεύθυνος Τομέα Περιβάλλοντος Εθελοντικής Οργάνωσης ΔΡΑΣ.Ε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου