Πέμπτη 28 Ιουνίου 2012

Σπάτα - εορταστικές εκδηλώσεις για τον εορτασμό Πέτρου και Παύλου

27- 06-2012
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το Σάββατο 23 Ιουνίου 2012 στις 20.30 στο Πνευματικό Κέντρο Σπάτων «Χρήστος Μπέκας» ο Οργανισμός Παιδείας Πολιτισμού &
Περιβάλλοντος «Ο Ξενοφών», ξεκίνησε τις εορταστικές εκδηλώσεις του με αφορμή τον εορτασμό των Πολιούχων Αγίων της πόλης των Σπάτων Πέτρου και Παύλου με το αφιέρωμα στην μνήμη του Σπαταναίου συγγραφέα Δημήτρη Μάρκου.
Την εκδήλωση άνοιξε η Πρόεδρος του Οργανισμού κα. Μάρκου Παναγιώτα όπου είπε:
«Ο Δημήτρης Μάρκου γεννήθηκε στα Σπάτα στις 26 Σεπτεμβρίου 1925. Ήταν γιος του Σωτηρίου και της Αρετής Μάρκου το γένος Κατσίκη. Τελείωσε την βασική του εκπαίδευση στα Σπάτα , στην συνέχεια φοίτησε στο εξατάξιο τότε Γυμνάσιο Κορωπίου. Γράφτηκε  στην Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου του Μονάχου από όπου δεν κατάφερε για προσωπικούς λόγους να αποφοιτήσει. Έγραψε και εξέδωσε δυο βιβλία "Τα Οργανάκια του Αγίου Πέτρου" το 1977 και το "Το Τάμα" το 1981 με δικές του δαπάνες. Επίσης εξέδιδε για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα το περιοδικό "Μεσόγεια".
 Αφιέρωσε όλη του την ζωή στο να συλλέγει πληροφορίες και να καταγράφει μνήμες για τα Σπάτα που αγαπήσαμε και νοσταλγούμε οι μεγαλύτεροι, για τα Σπάτα που δεν γνώρισαν οι νεότερες γενιές.
Είχα την τύχη να γνωρίσω από μικρό παιδί τον Δημήτρη Μάρκου (ήταν πρώτος εξάδελφος του πατέρα μου). Θυμάμαι την ευγένειά του,  το χιούμορ του κάθε φορά που ερχόταν στο σπίτι μας.
Ήταν ο θείος – Τάκης!
Είχε πάντα έναν καλό λόγο για τον καθένα μας , μια περισσή ζεστασιά και αγάπη για τους συγγενείς, τους γείτονες, τους ανθρώπους που συναναστρέφονταν, τον τόπο του!!
Φοβόταν την μετάβαση από το μικρό χωριό στην μεγάλη και απρόσωπη πόλη, ιδίως μετά την απόφαση της εγκατάστασης του νέου αεροδρομίου.
Πίστευε πως θα χάναμε τον εαυτό μας, πως θα μας εκμαύλιζαν οι αλλαγές, οι νεωτερισμοί. Γι’ αυτό αφιέρωσε όλη του την ζωή στο να γράφει, να δίνει σάρκα και οστά στις αναμνήσεις του, να κρατάει ολοζώντανη την εικόνα των Σπάτων, της Λούτσας , των Μεγάλων Εορτών, των συνηθειών , της καθημερινής μας ζωής.
Βαθιά θρησκευόμενο άτομο τηρούσε με ευλάβεια τις θρησκευτικές παραδόσεις. Θεωρούσε κορυφαίο γεγονός στην ζωή της μικρής τότε Κοινωνίας των Σπάτων το Πανηγύρι του Αγίου Πέτρου. Ήταν μια ευκαιρία όπως έλεγε να ζωντάνευε το τότε μικρό χωριό, να αποκτούσε κίνηση, να συναντιόνταν συγγενείς και φίλοι  στους δρόμους και στις πλατείες. Να γλεντούσαν μέχρι το πρωί και να έδιναν υπόσχεση να ξαναβρίσκονταν όλοι μαζί την επόμενη χρονιά».
Στην συνέχεια διαβάστηκαν αποσπάσματα από τα βιβλία του Δημήτρη Μάρκου  "Τα Οργανάκια του Αγίου Πέτρου" και "Το Τάμα" από το Θεατρικό Εργαστήρι Σπάτων "Σκηνοβάτες".
Ακολούθησε η προβολή του Ντοκιμαντέρ της Αλίντα Δημητρίου "Το Στιφάδο του Αγίου Πέτρου" όπου έδεσε αριστοτεχνικά με τα αποσπάσματα που διαβάστηκαν.

Παρέστησαν: ο Δήμαρχος του Δήμου Σπάτων – Αρτέμιδος κ. Μάρκου Χρήστος, ο Αντιδήμαρχος του Δήμου Σπάτων – Αρτέμιδος κ. Μαργέτης Αθανάσιος, η Δημοτική Σύμβουλος του Δήμου Σπάτων – Αρτέμιδος κα. Μαργέτη Αφροδίτη, η Δημοτική Σύμβουλος του Δήμου Σπάτων – Αρτέμιδος κα. Ραφτοπούλου Άννα, ο Σύμβουλος της Δημοτικής Κοινότητας Σπάτων κ. Μαργέτης Βασίλειος, η Σύμβουλος της Δημοτικής Κοινότητας Αρτέμιδος κα. Μωραϊτη Ιωάννα, από το Δ.Σ. του Οργανισμού Παιδείας Πολιτισμού & Περιβάλλοντος «Ο Ξενοφών» ο κ. Μακρής Γιάννης και εκπρόσωποι διαφόρων συλλόγων .
Ήταν μια εξαιρετική βραδιά που συγκίνησε ιδιαίτερα!! 
 Την Κυριακή 24 Ιουνίου η Χορωδία του Οργανισμού Παιδείας Πολιτισμού & Περιβάλλοντος «Ο Ξενοφών» (τμήμα ενηλίκων) έδωσε συναυλία στις 20.00 στο Πνευματικό Κέντρο Σπάτων μαζί με την Χορωδία της "Μελωδικής Κιβωτού".
Προλόγισε η Πρόεδρος του Οργανισμού Παιδείας Πολιτισμού & Περιβάλλοντος «Ο Ξενοφών» κα. Μάρκου Παναγιώτα όπου είπε:
«Συνεχίζοντας τις εορταστικές εκδηλώσεις μας με αφορμή τον εορτασμό των Πολιούχων Αγίων της πόλης των Σπάτων Πέτρου και Παύλου, σας καλωσορίζω στην σημερινή συναυλία της Χορωδίας του τμήματος ενηλίκων του Οργανισμού Παιδείας Πολιτισμού & Περιβάλλοντος «Ο Ξενοφών» και της "Μελωδικής Κιβωτού".
Στις τόσο δύσκολες συνθήκες που αντιμετωπίζουμε όλοι, είναι παρήγορο και ενθαρρυντικό που κάποιοι άνθρωποι αφιερώνοντας μεγάλο μέρος του ελεύθερου χρόνου τους, συμμετέχουν και απασχολούνται δημιουργικά με κάτι τόσο όμορφο, όπως η συμμετοχή τους στις δυο Χορωδίες που θα ακούσουμε σήμερα.
Είναι μια κατάθεση ψυχής!!».
Ακολούθησε η συναυλία των δυο Χορωδιών.

Παρέστησαν: ο Δήμαρχος του Δήμου Σπάτων – Αρτέμιδος κ. Μάρκου Χρήστος, οι Αντιδήμαρχοι του Δήμου Σπάτων – Αρτέμιδος κ. Μαργέτης Αθανάσιος και Πουλάκης Πέτρος, ο Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Σπάτων – Αρτέμιδος κ. Κατραμάδος Σταύρος και εκπρόσωποι διαφόρων συλλόγων.
Ήταν μια υπέροχη βραδιά!!
Συγχαρητήρια στους Χοράρχες των Χορωδιών κα Αλεξοπούλου Όλγα και κ. Παπαχριστοδούλου Κωνσταντίνο.

Την Δευτέρα 25 Ιουνίου στις 20.00 στο Πνευματικό Κέντρο Σπάτων «Χρήστος Μπέκας» οι μαθητές του τμήματος Φωτογραφίας παρουσίασαν σε προβολή slides το έργο τους.
Όλα τα video που προβλήθηκαν ήταν καταπληκτικά!
Συγχαρητήρια στον υπεύθυνο του τμήματος Φωτογραφίας κ. Νικολακόπουλο και τους μαθητές του.

Οι εκδηλώσεις συνοδεύτηκαν από Έκθεση Βιβλίου στο Φουαγέ του Πνευματικού Κέντρου, των Βιβλιοπωλείων "Γραμμή" και "Κλειώ".

Την Κυριακή 24/06/2012 μαθητές του τμήματος Ζωγραφικής με επιμορφωτή τον κ. Στάμου Βασίλη παρουσίασαν τα έργα τους.

Συγχαρητήρια σε όλους!!   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου