Τετάρτη 30 Μαΐου 2012

Όταν τα παιδιά των πλουσίων χωρών συναντούν την κρίση - κοινωνία

 Έκθεση που δεν αφήνει καμία κυβέρνηση να επαναπαύεται, παρουσιάζει η Unicef, καθώς τα μέτρα
λιτότητας και οι περικοπές των κοινωνικών δαπανών «συναντούν» στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης περίπου 13 εκατομμύρια παιδιά (συμπεριλαμβανομένης της Νορβηγίας και της Ισλανδίας) που στερούνται βασικά κοινωνικά αγαθά αλλά και 30 εκατομμύρια παιδιά σε σύνολο 35 χωρών, με αναπτυγμένες οικονομίες, που ζουν σε συνθήκες φτώχειας.


Συγκεκριμένα, η έκθεση - που διεξήγαγε το Κέντρο Ερευνών Innocenti της Unicef - εμπεριέχει Δείκτη Παιδικής Αποστέρησης, ορίζοντας ως αποστερημένο ένα παιδί όταν λείπουν δυο ή περισσότερα αγαθά από ένα κατάλογο 14 βασικών προϊόντων, όπως τρία γεύματα την ημέρα, ένα ήσυχο μέρος για τη σχολική εργασία του, εκπαιδευτικά βιβλία στο σπίτι, ή μία σύνδεση στο Internet.

Τα υψηλότερα ποσοστά αποστέρησης εμφανίζουν η Ρουμανία, η Βουλγαρία και η Πορτογαλία, με ποσοστά που υπερβαίνουν το 70%, το 50% και το 27% αντιστοίχως, ενώ ακόμη και πλούσιες χώρες όπως η Γαλλία και η Ιταλία εμφανίζουν παιδική αποστέρηση άνω του 10%. Σε επίπεδα κάτω του 3% κινούνται αντιθέτως οι Σκανδιναβικές χώρες_ με την Ισλανδία (0,9%) στην πλεονεκτικότερη θέση.

Η Ελλάδα βρίσκεται στην 21η θέση, με 17,2%, αμέσως μετά την Ιταλία και πριν από τη Σλοβακία. «Η έκθεση καθιστά σαφές ότι ορισμένες κυβερνήσεις τα καταφέρνουν πολύ καλύτερα στην αντιμετώπιση της παιδικής αποστέρησης σε σχέση με άλλες», τονίζει ο κ. Γκόρντον Αλεξάντερ, διευθυντής του Γραφείου Ερευνών της Unicef, σχολιάζοντας τις εντυπωσιακές διαφορές που διαπιστώνονται μεταξύ χωρών με παρόμοιες οικονομίες. «Αυτές με τις καλύτερες επιδόσεις, δείχνουν ότι είναι δυνατή η αντιμετώπιση της φτώχειας στις παρούσες οικονομικές συνθήκες».

Με δεύτερο άξονα το ποσοστό των παιδιών που ζουν κάτω από το - εκάστοτε - εθνικό «όριο φτώχειας», η έκθεση καταλήγει ότι ποσοστό μεγαλύτερο του 20% των παιδιών στη Ρουμανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες ζουν σε σχετική φτώχεια.

Η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Νέα Ζηλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο κινούνται σε ποσοστά που κυμαίνονται μεταξύ 10% και 15% ενώ σταθερά χαμηλά (περίπου 7%) παραμένουν τα σχετικά ποσοστά σε Ολλανδία και Σκανδιναβικό βορρά.

Στην κατάταξη αυτή, η Κύπρος διεκδικεί καλή θέση, με χαμηλό ποσοστό, 6,1% ενώ η Ελλάδα καταλαμβάνει τη 30ή θέση με 16%, αμέσως μετά την Ιταλία και πριν από την Ισπανία. Τοποθετείται με άλλα λόγια στις χώρες με τις χαμηλότερες επιδόσεις του σχετικού πίνακα.

Ειδικά ως προς την ελληνική πραγματικότητα, η έκθεση διαπιστώνει αυξημένα ποσοστά αποστέρησης σε επιλεγμένες κοινωνικές ομάδες : σε μονογονεϊκές οικογένειες 24,3% (από 17,2%), σε οικογένειες με χαμηλό μορφωτικό επίπεδο 50,8% και σε οικογένειες μεταναστών 42,2%.

Στην Ελλάδα, μάλιστα, οι δημόσιες δαπάνες για τις οικογένειες (επιδόματα, φοροαπαλλαγές, υπηρεσίες) ως ποσοστό του ΑΕΠ είναι στην προτελευταία θέση της κατάταξης, με περίπου 1,1%. Πρώτη στις αντίστοιχες δαπάνες είναι η Γαλλία, με 3,7%.
ΤΟ ΒΗΜΑ - Όταν τα παιδιά των πλουσίων χωρών συναντούν την κρίση - κοινωνία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου