Κυριακή 29 Απριλίου 2012

Νεράιδες και κούκλες!

Η Ηρα Λιμνιωτάκη γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης. Σπούδασε Αγγλική Φιλολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Αφού εργάστηκε στον χώρο
της εκπαίδευσης για αρκετά χρόνια, η μεγάλη αγάπη της για το ρούχο και τη δημιουργία του την έστειλε στην Αθήνα, όπου σπούδασε σχέδιο μόδας, πατρόν και styling στη σχολή μόδας Βελουδάκη. Εκτοτε ξεκίνησε τη δική της σειρά ρούχων και αξεσουάρ με την επωνυμία «H-era».

Πήρε μέρος για πρώτη φορά στην Εβδομάδα Μόδας της Αθήνας το 2010 σε μια επίδειξη αφιερωμένη στους νέους σχεδιαστές με μία πολλά υποσχόμενη avant garde δημιουργία της.

Υστερα από έναν χρόνο, επέστρεψε στην Athens Exclusive Designers Week με την πρώτη προσωπική της συλλογή από αιθέρια, θεατρικά κομμάτια που πέφτουν απαλά στο σώμα και του επιτρέπουν να κινείται ελεύθερα, προβάλλοντας τη φιλοσοφία της για όλα αυτά που κινούνται αδιάκοπα και αλλάζουν συνεχώς μορφή χωρίς να ορίζονται από αυστηρούς κανόνες ή πλαίσια.

Αυτόν τον Μάρτη, η τελευταία συλλογή της ρούχων και αξεσουάρ βγαίνει κατευθείαν από το παριζιάνικο σκηνικό των 50s. Η συλλογή που φέρει το όνομα «Fairy Dust» αποτελεί ένα νοσταλγικό ταξίδι στη γοητεία και την κομψότητα. Με φίνα υφάσματα, ζωντανά χρώματα και αέρα μιας άλλης εποχής, μοιάζουν σαν την τέλεια πρόσκληση για έναν χορό.

- Τι ήταν αυτό που σε έκανε να ασχοληθείς με τον χώρο της μόδας;Από παιδί σχεδίαζα μανιωδώς στα τετράδια και τα βιβλία μου. Αγαπώ τη μόδα από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου. Μεγαλώνοντας παρακολουθούσα με δέος τις γυναίκες της εποχής της γιαγιάς και της μαμάς μου να «ράβονται», να επιλέγουν μαγευτικά υφάσματα και να δοξάζουν το καλοραμμένο ρούχο. Βλέπετε, η μαζική παραγωγή pret-a-porter σειρών δεν τα είχε ακόμα ισοπεδώσει όλα. Θα ήθελα να καταφέρω να φέρω πίσω λίγη από τη μααγεία αυτής της εποχής που σήμερα ονομάζεται vintage, αλλά εγώ τη βλέπω πιο επίκαιρη από ποτέ.

- Πώς θα περιέγραφες το ύφος της δεύτερης κολεξιόν σου που παρουσίασες τον Μάρτιο στην 11η Athens Xclusive Designers Week;Ηταν μια νοσταλγική βόλτα στην πρωτεύουσα της μόδας, το Παρίσι. Παράλληλα, ένα μικρό αφιέρωμα στη χαμένη θηλυκότητα, τον ρομαντισμό και την ευαισθησία της γυναικείας φύσης, που ως στοιχεία θεωρώ ότι συναντώνται λιγότερο συχνά στην γκαρνταρόμπα μας. Ξοδεύουμε πολύ χρόνο και χρήμα επενδύοντας σε «κοστούμια» σκληρά και αυταρχικά, προβάλλοντας την εικόνα της ανεξάρτητης γυναίκας που δεν φοβάται τίποτα, αλλά για μένα η πραγματική ελευθερία πηγάζει από την ψυχή και το πνεύμα. Αυτό το μήνυμα ήθελα να δώσω με τη δεύτερη κολεξιόν μου.

- Τι αποτελεί πηγή έμπνευσης για σένα; Η καθημερινότητα που θεωρούμε δεδομένη είναι στην πραγματικότητα γεμάτη με στιγμές που μας προκαλούν να σκεφτούμε, να γελάσουμε ή να προβληματιστούμε. Ολα είναι σημαντικά και μπορούν εν δυνάμει να με κινητοποιήσουν να δημιουργήσω από ένα φόρεμα έως ένα παραμύθι επί πασαρέλας!

- Στην 11η Athens Xclusive Designers Week συμμετείχες στα New Designers Awards και απέσπασες το βραβείο Best Catwalk. Μίλησέ μας γι’ αυτό.Είμαι πολύ τυχερή επειδή συνεργάζομαι με ανθρώπους που γνωρίζω προσωπικά, εκτιμώ και εμπιστεύομαι. Το Best Catwalk ήταν η επιβράβευση μιας ομαδικής δουλειάς και είμαι ιδιαίτερα περήφανη που αυτό που παρουσιάσαμε άρεσε στην επιτροπή και στον κόσμο. Το βραβείο μου δίνει δύναμη σε καιρούς δύσκολους να συνεχίσω την προσπάθεια.

«ΝΑ ΠΙΣΤΕΨΟΥΜΕ ΣΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΑΣ»
- Ως νέα σχεδιάστρια τι πιστεύεις για την ελληνική μόδα αναλογιζόμενη και τις δύσκολες συνθήκες που επικρατούν στη χώρα μας;Νομίζω ότι θα καταφέρουμε να αναγεννηθούμε από τις στάχτες μας και να πιστέψουμε στον εαυτό μας ξανά. Η Ελλάδα πάσχει από χαμηλή αυτοπεποίθηση. Δεν λείπουν ούτε τα ταλέντα ούτε οι άνθρωποι με όρεξη για σκληρή δουλειά. Απλώς, προσπαθούν να μας κάνουν να πιστέψουμε ότι δεν αξίζουμε ένα καλύτερο μέλλον, επειδή φταίξαμε σε κάτι. Η ελληνική μόδα θα βρει τη θέση που της αξίζει και νομίζω ότι θα μπορέσει να βρει και τον δρόμο της διεθνώς.

- Πώς βλέπεις τον τρόπο που ανταποκρίνονται στη μόδα οι Ελληνίδες;Θεωρώ ότι είμαστε ένας από τους πιο καλοντυμένους λαούς. Επίσης, οι Ελληνίδες στηρίζουν το ελληνικό ρούχο όχι μόνο επειδή είναι ελληνικό αλλά κυρίως επειδή ξέρουν ότι είναι καλό και δεν έχει σε τίποτα να ζηλέψει από τα ρούχα που παρουσιάζονται στο εξωτερικό.

- Πόσο αναγκαίο είναι να ακολουθούμε τη μόδα και μέχρι ποιου σημείου;Η μόδα ακολουθεί τα κοινωνικοπολιτικά δρώμενα κάθε εποχής, εμείς απλώς «φέρουμε» την ιστορία σε μορφή ενδύματος. Με αυτήν την έννοια, έχει σημασία να κάνουμε την προσωπική επανάστασή μας μέσα από το ρούχο με το να μένουμε πιστοί σε κομμάτια που αναδεικνύουν τη σιλουέτα, τη διάθεση και την προσωπικότητά μας. Οι υπερβολές στην εμφάνιση οδηγούν μοιραία σε αδιέξοδα.

- Ο τρόπος που ντυνόμαστε καθρεφτίζει τον χαρακτήρα μας;Ο τρόπος που ντυνόμαστε καθρεφτίζει ολόκληρη την προσωπικότητά μας: τις εμμονές, τους φόβους, τις ανασφάλειες, τις επιθυμίες και τα πάθη μας, γι’ αυτό άλλωστε η μόδα είναι τόσο ενδιαφέρουσα. Μια αναδρομή στο προσωπικό μας στιλ είναι σαν μια ψυχαναλυτική συνεδρία!

Η ΓΕΝΙΑ ΤΟΥ ’50
- Ποια είναι τα πρότυπά σου; Ποιοι σχεδιαστές σε έχουν εμπνεύσει;Τα πρότυπά μου είναι οι άνθρωποι που δεν το βάζουν κάτω και δεν σταματούν να προσπαθούν παρά τις αντιξοότητες. Με εμπνέει η γενιά των σχεδιαστών που μεσουρανούσε στο Παρίσι του ’50 αλλά και η Τέχνη στο σύνολό της.

- Πώς σκέφτεσαι τον εαυτό σου σε δέκα χρόνια από τώρα;Θα ήθελα να συνεχίσω να μελετώ και να πειραματίζομαι πάνω στη δουλειά μου. Ο χώρος της μόδας απαιτεί διά βίου εκπαίδευση και συνέπεια. Επίσης, θα ήθελα να δημιουργήσω μια σειρά για μικρές fashionistas ίσως εμπνεόμενη από μια δική μου οικογένεια. Ποιος ξέρει;

Νεράιδες και κούκλες!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου